Saya pula prefer guna apa yang ada di rumah saja. Untuk sarung, boleh buat roti canai. Resepi saya tiru web myresepi. Dan inti mini popia pula saya rujuk di as-hajar. MACAM BIASA2 juga, mesti ada adjust sana sini. Dah namanya guna apa yang ada.
Sarung(bahan roti canai);
Buatkan doh
Gentel macam buat keropok lekor
Buat lingkaran mcm ni
Pastu, penyek sikit dan tebar macam roti canai tu. letak inti,lipat. Goreng dalam pan yg x perlu guna minyak sangat.Renjis sikit2 sj.
Inti
Bawang putih-blend/tumbuk
Halia-blend/tumbuk
* (Saya guna bawang mesin bwg merah, halia, bwg putih)
Serbuk kari (kita guna serbuk kari Baba's)
Serbuk kari kurma (kita guna serbuk kurma Adabi)
Garam masala - saya guna garam biasa jer
Serbuk jintan putih
Serbuk jintan manis - suka2 sendiri je tambah, dah benda ada ;)
Serbuk kari Madras (kita tak letakpun) - xde
Isi ayam cincang - saya guna daging ayam hancur siap RAMLY je.
Sedikit air
Garam
Telur
Bawang besar - potong bentuk gelang (kita potong separuh gelang)
Hasil:
Potong, siap untuk dingap.
Seni tangan terakhir. Paling tebal. Sambil2 bz layan tamu, tu yg gelap2 tu..siap ader 'mulut'. Ahaks..
No comments:
Post a Comment