Mlm td, suami goreng dadar utk masukkan dalam nasi goreng. Saya tgk warna kuningnya oren semacam. Hati dah rasa tak sedap. Suami ckp asli kot. Pagi, saya sempat masak ns mnyk sblm out to office. Tetiba mahu sertakan telur dlm menu utk bawa bekal. Mula2 rasa nak rebus. Tapi lebih berselera jika goreng mata lembu saja lembik2 separuh masak yang kuning tu.
After that, saya perati btl2 cengkerangnya. Ada cop color merah. Ader jugak mcm kesan gores, maksud saya tak nampak sempurna mana permukaannya.
Kedua-dua biji telur yg kugoreng terus bercampur antara kuning dan putih which is we dun like coz kami suka yg lembik2 kuning tu. Dan telur yang digoreng seharusnya cantik. Telur kedua agak melekat pd pan sdgkan pan yg saya guna x perlu guna minyak pon, mknn x akan melekat pdnya. Hati tambah2 wasanka dan x keruan. Ya Allah, jauhkan kami dr penyakit, moga2 telur ini asli.
Bila tiba di ofc, terus diskas bout the eggs. N buat sket research nak confirmkan. Betul ke telur tiruan tak masuk negara ni? Macam x pecaya jer. Ni yg duk kumpul maklumat buat panduan sbb nak buat eksperimen malam ni.
Dari: rosejohari.com
1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur. - Yes
2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara. - Tak sangat kot sbb cenkerngnya tak la secantik mana.
3. Apabila disentuh dengan tangan, permukaan terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh. - Dia cepat je bocor.
Sumber: Kredit to Budak Botak.
9. Kelihatan isi telurnya bila di pecahkan saling tak tumpah yang asli. Cuma puteh telur agak cair dan lebih berkilat dari yang asli. [http://www.zulkbo.com/]
10.Telur yang di rebus mudah pecah dan kurang anjal tidak seperti telur asli yang agak anjal isinya.
11. Walau bagaimana pun telur tiruan agak mudah pecah berbanding yang telur asli.
12. Telur tiruan kelihatan agak cerah dan licin berbanding telur ayam yang asli.
13. Saiz telur tiruan lebih besar. - Yes
14. Fake: darker yellowish hue - Yes
15. Ade selaput aneh antara telur kuning dan telur putih.
16. Tiada lapisan kulit pada bahagian dalam telur tiruan.
Untuk gambar anda boleh google. Saya akan sertakan gambar experimen saya kemudian.
Sumber: Kredit to Budak Botak.
9. Kelihatan isi telurnya bila di pecahkan saling tak tumpah yang asli. Cuma puteh telur agak cair dan lebih berkilat dari yang asli. [http://www.zulkbo.com/]
10.Telur yang di rebus mudah pecah dan kurang anjal tidak seperti telur asli yang agak anjal isinya.
11. Walau bagaimana pun telur tiruan agak mudah pecah berbanding yang telur asli.
12. Telur tiruan kelihatan agak cerah dan licin berbanding telur ayam yang asli.
13. Saiz telur tiruan lebih besar. - Yes
14. Fake: darker yellowish hue - Yes
15. Ade selaput aneh antara telur kuning dan telur putih.
16. Tiada lapisan kulit pada bahagian dalam telur tiruan.
Untuk gambar anda boleh google. Saya akan sertakan gambar experimen saya kemudian.
Saya rasa nak buat aduan jika telur itu benar-benar palsu.
No comments:
Post a Comment