Hidup mesti teruss...

4 Ramadhan.

Alhamdulillah,
2013 Allah beri nikmat dan cabaran berpuasa dengan kehadiran anak. Awal ramadhan genaplah Q 5 bulan. Bila raya nanti, masuk 6 bulan. Hmm, dah boleh makan. Yeay. Dan berakhirlah tempoh kritikal menyusu badan. Semoga saya dapat teruskan sehingga usia Q 2 tahun. Dengan izin Allah.

Sabtu/weekend: Masih berpeluang mencoret di sini sebab Qushayyi baru je tidur semula. Selepas ditukar diaper dan diberi #susubotol. Sebelum tu dia merengek-rengek. Refused direct feeding. Saya ulit dia dalam buai, pun gagal, mahu keluar. Walid minta checkkan diaper. Ceno-et je poo-poo. Saya x sangka plk dia dah poo-poo sebab baru lagi lepas mandi. Yes, Q memang macam tu, pantang ada ceno-et najisnya mesti kene bersihkan cepat-cepat. Kalau tak memang meragam lah jawabnya. Walaupun dalam perjalanan, mesti kene change his diaper by hook by crook. Once bukak je seluar dia, terus stop menangis. Sah! Bila dah lepas basuh, elok je diam bila baringkan atas bantal. Bagi susu kejap terus tidur. Padahal pagi tadi dah tidur lama.

Jam 3ptg nanti ada urusan. Dah banyak minggu weekend kami tak duduk diam. Tak apalah, semuanya demi kebaikan. Moga-moga.

#susubotol?
Ya. Karihome.
Ya. Memang saya promotes Shaklee. Set breastfeeding. Tapi saya masih guna fm. Kenapa? Bukan sebab saya tak cukup susu. Alhamdulillah susu saya masih cukup untuk Q, tapi dalam keadaan tertentu, saya sukar untuk df dia. Keputusan untuk top up dengan Karihome juga adalah kerana Q pantang bagi susu lambat2. Kehendak dia untuk mnum dengan botol jugak sukar dijangka. Disebabkan selalu ditinggalkan bekerja, dan dia minum dengan botol, jadi wiken juga dia terbiasa, 'minta' botol. Lebih-lebih lagi waktu mood tak baiknya datang. So far kadang-kadang jer. Selalunya OK, wiken bila dengan mommy biasa df jer la.

Kenapa Karihome?
Saya bukan promoter susu jenis ni. But I believed in pemakanan sunnah. Susu kambing no.2 terbaik berbanding susu lembu. Namun, ia agak rare. Tidak dijual secara berleluasa. Kalau nak tahu kebaikan susu ni, boleh lah google testimonial ibu-ibu lain. Saya tidak ada testimonial khas lagi cukuplah dapat melihat anak membesar sihat depan mata. Alhamdulillah.

Ups and down.
Kadang-kadang dan mungkin selalu diuji. Semakin diuji dengan harapan diri semakin kuat. Terlalu banyak perkara dalam kepala. Tak terkejar. Hanya Allah yang tahu. Betapa saya berusaha sehabis baik. Setiap tapak perjalanan ke masa depan, ada pengorbanan yang perlu.

Semoga setiap keputusan saya betul dan diberkati. Amiin.

No comments: