Buat my fren Maria yang baru melangkah alam pekerjaan;

Episode 1

Psl masalah keje eyh. Biasa la tu. Kat mana2 pon mmg ader cabaran tersendiri. Depends on diri sendiri la. I x suka sgt nak nasihat you sekadar dgn kata2 0, sbb bg i ckp mmg sng tp nk hadapi tu yg susah. Org yg x alami x kan phm. Sbb tu i suka relate dgn pengalaman i sendiri. Mcm i lps grad je, terus dpt offer keje dgn reccomendation dr abg ipar i. Keje dgn company kwn lama dia. Rasa bertuah kan sbb xyah nk menganggur lama2. Company ni jugak la yg menemukan i dgn shbt sejati i yg i prnh citerkan kat u tu..ni kiranya exclusive gak la i citerkan kat u..even dlm diary or blog i pon i x tulis...

Hakikatnya my 1st career is the most challenging experienced in career(so far). Ala2 mcm cinta pertama tu ssh dlupakan n plg bermakna kot. Kalo nk citer psl career i selama beberapa thn ni mmg 3 hari pon x abes..tp..selagi u x jumpa aper yg u nak..keep move on. ader ayt linda onn yg ckp;"jgn hanya hidup semata-mata kerana destinasi yg anda tujui, tp hargai la perkara-perkara yg anda dapati sepanjang perjalanan ke destinasi anda..."

Tp once i step in the company ht i dah rasa xkan kekal lama kat situ. future i kat situ kabur2 je. even bos mmg dah set nak suh i playing the important post as a data programmer. dah ler ader 2 branch. HQ kat kemaman, branch KL n Miri. Ni company oil n gas. I yg sorg ni la nak kene setup IT for the whole business process. blh x bygkan i yg fresh graduate ni nak wat sumer tuh. dgn ilmu programming yg ciput ni... i la yg kene settlekan bab2 installation hardware..i gak la nk kene develop system..networking pun i gak yg kene usik n ambik tahu..pastu u nak tau jwtn i on paper ialah ADMIN ASSISTANT dgn gaji RM650! u nk tau i kene wat pe lg?

Basically, i kene handle n control half of urusan admin/hr..then i kene gak struggle buat keje SALES EXECUTIVE. tu post yg mmg penting sgt .. meja sebelah manager..and antara org yg plg bz slps sales manager. kene buat costing sheets/mark up harga brg. (trading n supply brg2 engineering mcm petronas, exxonmobil, dll sykt bsr oil n gas). Dah la brg2 nya mcm valve, err..hentah pape lg brg2 engineering yg x masuk langsung dlm kepala hotak i nih..mcm MALE T, FEMALE T...eee...agk lucah gak la…yg female tu kan..equipment tu berlubang..u tau la kan..bdg tu lelaki yg concour..i tatau mn nk ltk muka ni..so, I buat2 enerson je la..i kene gk decide nak order brg tu dr manufacture yg mn..i gak yg kene request payment. i gak yg kene check brg yg sampai..n packing semula utk customer mcm petornas tu..ofc tu 3 tgkt..hari2 i xtau baper kali kene naik turun. sampai kaki i salu bengkak, sakit sendi..kdg tu i terjatuh tangga... i prnh kene tengking oleh akaun manager skali(akak tu mmg garang)..i terkedu...then i set kat mind yg i akan buat dia ‘tunduk’ dgn i. 1 day..dia akn tunduk gak dgn value yg i ader. hari demi hari..dia semakin perlukan i dlm urusan perkomputeran ni..lg best, zip file pon dia xtau...i mmg challenge diri sendiri utk 'tackle' gak akak ni. mcm2 gak la i psiko dia..lama2 ..aper yg i hrpkan jd kenyataan. tu hanya ciput je..bnyk lg cbrn lg 'sakit' pd i. kalo ikutkan..kene tengking n herdik tu i dah lali..(i pon pelik mcmn i blh sesabar tu! even manager yg salu tengking+ajr+motivate i tu..puji dgn kesabarn i yg sentiasa nk blaja n majukan diri..i thought he could see from my eyes..from the deep of my soul, i know i could learn something..and many things..)..i prnh kene kerja till 1-2 pg semata-mata nk tggu masa sesuai utk contact supplier dr oversea. dgn thp english communication i yg hancuss ni i kene nego dgn org2 putih yg pure dr negara msg2! mmg x masuk akal gak la. ckp dgn org singapore pon i dah terhegeh-hegeh nk phm.. kalo ikutkan..i x nak recall sumer2 tu. MD sgt2 garang tp x prnh mrh i..n bnyk bg motivate. Kata2 dia dulu la yg bnyk buat I pk semula..mmg btl..3 kali I mintak resign x berjaya. I termakan pujuk n janji2 pelsu. Kali ke-3 I tulis surat resign pnjg giler..siap buat list pe yg x pueh ht. I ltk je ats meja manager(adik MD) n 1 copy utk MD. Abis keje hr tu, I blah centu jek. Pe nk jd jadilah. Pk blk sia2 je 8 bln I kat situ. Masa I face to face dgn sales manager tu..dia pndai pusing2 ckp, x bg I resign..ader berbau ugutan gak ler..(mcm ler rezeki kat dunia ni mengalir dr air liur dia..)..yg I plg ingt, dia tanye..dia kan suka tlg plan2 masa dpn org.. dia ckp....ida..ida..awk kene pk.. matlamat awk aper..kalo awk resign dr sini,..dgn bangganya.. I pandang mata dia..(b4 tu I tunduk je..n kdgkala ter esak-esak..)..i tgk muka dia..i ckp..”matlamat saya?...saya punya pasalla!”… tu adalah statement jujur I yg membawa kpd out-spoken I sehingga la ke hr ni… kita kene hormat org bertempat. Jgn jd punching bag. (punching2 bag ni..MD yg ajr I la..abg dia gak)..dlm surat resign tu kan2..i siap bangkang prinsip MD lg. dia kata THE BOSS IS ALWAYS RIGHT!.. kah3.. surat cinta plg best tu. Lps resign je I terus masuk the real company it. 1st day keje sana, MD sendiri kol i. I x angkat..then dia suh adik ipar dia(staff situ gak/kwn I yg sebaya I gak..suh pujuk i)..janji itu ini..i ckp..sorry. xde maknanya. I x kan patah blk. I x lrt nk citer semua…sbb I x ret ink tapis2..utk pengajaran u aper..u pk a sendiri ek..MD ader ckp, nak buat keje ni snrnya..x susah pun....tp yg sshnya nk menangani SIKAP org2 keliling kita. dia diploma je..tp berjaya gk jd MD. I prnh terfikir..sampai thp..bos2 sana lyn org bwh mcm anjing.so bad! Tu la org ckp, tmpt jatuh lgkan dikenang. Lps jatuh tu, bangun terus..dan teruskan berjalan walaupun rasa sakit.

Selama I keje, I mmg sedar aper kelemahan I, tp nk atasi mende tu ssh sgt2.. kdg rs kita btl, kdg rs x btl…semuanya kene ikut keadaan. Sbg cth la kan.. I ader prinsip kene cuba dulu sblm tanye2 senior..jgn main tanye je..sket2 tanye..sket2 tanye..mmg la org nyampah..mcm xtau nk pk sendiri.. nk mudah je tanye.. I jns usaha sendiri dulu sampai give up. Sbb org2 ats bknnya bnyk masa nk lyn kita.. kaau tanye pon pon bknnya blh Tanya mende sama 2-3 kali. Kene cpt blaja. Take notes. Tp kan, prinsip ni kdg2 salah bila I apply kat tmpt lain. Sbb ader bos yg mrh n ckp, xtau tanye terus..jgn buat snyp/buat2 pandai. Buang masa!

U see…

Conclusion yg I buat, prinsip n work ethic yg I apply ni hanya lbh relate dgn field yg dah sebati dgn i. Mcm bidang system development ni, kene bnyk mencuba sendiri, pk sendiri..kalo stuck sgt baru mntk pndgn or idea pakar. Tp bdg lain x. Mcm pengalaman keje yg I citer kat ats tu..i yg prepare check2 courrier pd Manufacturer dlm dan luar Negara. Slalu gak salah n x ikut prosedur. Of course la manager hangin bab2 main dgn duit ni kan.. Every single thing I kene bergantung kpd arahan manager..semua kene depends on arahan dia..sbb tu really I hate enuf dealing with humans! I decide nak work more on communicating with machine like computers. Even I cant avoid peoples, buat less! Kalo nak mrh, plg2 blh tekan enter kuat2..kalo program x jln..or pc hang..boleh ketuk2 mouse..or tonyoh2 mouse tu kan.. tp kalo kita hangin dgn org2 keliling yg bekerja dgn kita cmner? Bknnya leh tenyeh2 mulut depa. Im not that good in this IT field, but im willing to learn. I bknnya jns yg pandai blaja sendiri. Mcm selalu programmer2 lelaki boleh buat. I bknnya x prnh stress buat keje2 yg memeningkan kepala cenggini..tp I x prnh serik! Mmg sakit kepala bila projek tgk complication tu, tp once settle, u akn rs sgt best! Hal ni mmg I prnh share dgn operation manager company ke-3 I keje. Dia kata mmg pening buat programming tu, hidup x tng, mimpi terganggu, tp dia kata once settled, jd ketagih .. and he showed me thumbs UP! He is the best idol/manager/boss for me (Mr. Afandi Hussin).

Kita akn matang seiring dgn masa n apery g kita lalui n sebnayak mn yg kita ambil ikhtibar, n sejauh mn kita blh gunakan value tu utk represent diri kita dgn cara yg terbaik dan disenangi. Jgn syok sendiri sudah! Rasa bagus..tp ramai yg benci. Jgn represent diri tu mcm perfect sgt. Nnt org menyampah. Dlm kerjaya kita kene bijak utk mendpt prhatian! Better u banyakkan baca kolum Diari Executive. X silap I dlm mjlh NUR. Mjlh tu bagus utk peningkatan kerjaya kita. Mcm I, sebenci mn pun I dgn seseorg dlm kerja, I slalu cr cara cmner nk tackle dia.. n dlm masa yg sama still baik dgn org2 yg x suka dgn dia .. bkn la nk kata talam..tp kita ambik dr side positive..aper2 jd pon kita kene baik hubungan dgn sumer org. Tujuannya , xde lain..utk kemajuan dlm kerjaya! Pangkat naik, gaji naik.. Jgn bnyk sgt bangkang, jgn berlagak pandai lbh dr org ats kita.. walopon rasa dia x btl dr kita, kene ckp or suggest dgn cara plg berhemah.

Kene knlpasti la dulu kelemahan diri sendiri dlm aspek2 kerjaya ni. Mcm I, bkn sng nk mesra dgn org2, dgn senior2..tp I sentiasa ter pk2, cmner nk baik ngan si dia ni, si dia tu..sentiasa gk la cari peluang even ssh. Dulu2 manager(company tersebut di ats), slalu slh anggap kat I, ckp I x mesra, suka avoid diri dr staf2 lain.. mcm lg. dia x tau hakikat. Org x knl I mmg xkan phm I camner. Sbb I xleh nk baik dgn staf2 dlm kmpeni ni membabi buta je, I x reti..kecuali 1 dept. n yg slalu communicate dgn kita. I bg cnth la kan, I dgn makcik cleaner. I mmg xtau cmner nk tunjuk mesra dgn dia..sbb kurg kominikasi. Tp dial h baik je dgn group2 dept seblah blk kami. Sbb mmg dept2 slalu ckp staf sware brt mulut, x cmpur org la. Sbb diorg slalu lable kan..dak2 sofware mcm pandai2 la..aper la..tp kitorg x prnh rasa cmtu. Sama jer. So, I mula la nk tackle makcik/akak cleaner ni dgn air tgn i..he2. dats Y la hr tu I bersungguh buat pudding best jamu ramai2 ofc ni. Pastu, start dr tu, I da bole ckp2 dgn akak ni..da blh gurau2 sket. sbb dia dah suka sgt dgn pudding I tu. Rasa x cukup..suh I buat lg..Thank God. Ramai suka. Tu la 1 cnth I nak tackle org. ;)) dgn makanan! Jamu ramai2. ala..kalo u dgn suami pon sama la..u kene jaga perut dia..plg utama..

Perjalanan kerjaya I agk lmbt dan mencbr rasanya.. sbb tu la gj I x selumayan mcm rakan seangkatan I. Tp I yakin ader hikmahnya..just be patient, thankful n learn n learn…kdg I rasa perkembangan kerjaya I seiring kehidupan peribadi I. sebnyk mn I tuka keje, sebanyak tu la I tuka bf!

Sebelum I melalut lbh dasyat lg, I stop sini je la eyh..(eh, rasa mcm dr.sms lak sharing pengalaman naik angkasa! Tulih dlm blog, lama x baca blog dia.)

~ End~

"Bukan senang nak senang, bukan susah nak susah"

Done!

Bz lemas dlm mood raya. Open House sana-sini. Dlm pd kesibukan melanda, ader sesuatu yang amat bermakna berjaya dihasil. Yes, definitely my new product system as details; System: Canoe Championship Start:Sunday, September 30, 2007, 10:42:37 AM End:Saturday, November 9,2007, 7.45PM Duration: 40 Days This is the 1st personal project. Request from Brother in law. Hopefully, i will be pay at least few thousands for this application. At early stage, it looks like needs simple calculation and pretty much easier. Yes true but the representations is quite complicated for me. The critical part is getting item for BEHIND field. It takes few days almost a week i live with buzy neuron thinking days and night. Thanx to ANGAH to help me to clear out the requirement specification of this tournament system. And also to show me the way for the good ideas about the disqualified player to be determind. It quite difficult to sorted out the result because so many stage to be checked but finally it works. Really worth it. Now, im waiting for making the present to Abg Zi. Hopefully, its perfect!

Surat Sayang Dari ALLAH SWT

Saat kau bangun pagi hari, AKU memandangmu dan berharap engkau akan berbicara kepada KU, walaupun hanya sepatah kata meminta pendapatKU atau bersyukur kepada KU atas sesuatu hal yang indah yang terjadi dalam hidupmu hari ini atau kemarin ...... Tetapi AKU melihat engkau begitu sibuk mempersiapkan diri untuk pergi bekerja .......AKU kembali menanti saat engkau sedang bersiap, AKU tahu akan ada sedikit waktu bagimu untuk berhenti dan menyapaKU,tetapi engkau terlalu sibuk .........Disatu tempat, engkau duduk disebuah kursi selama lima belas menit tanpa melakukan apapun. Kemudian AKU Melihat engkau menggeerakkan kakimu. AKU berfikir engkau akan berbicara kepadaKU tetapi engkau berlari ke telephone dan menghubungi seorang teman untuk mendengarkan kabar terbaru.

AKU melihatmu ketika engkau pergi bekerja dan AKU menanti dengan sabar sepanjang hari. Dengan semua kegiatanmu AKU berfikir engkau terlalu sibuk mengucapkan sesuatu kepadaKU. Sebelum makan siang AKU melihatmu memandang sekeliling, mungkin engkau merasa malu untuk berbicara kepadaKU, itulah sebabnya mengapa engkau tidak menundukkan kepalamu. Engkau memandang tiga atau empat meja sekitarmu dan melihat beberapa temanmu berbicara dan menyebut namaKU dengan lembut sebelum menyantap rizki yang AKU berikan, tetapi engkau tidak melakukannya .......masih ada waktu yang tersisa dan AKU berharap engkau akan berbicara kepadaKU, meskipun saat engkau pulang kerumah kelihatannya seakan-akan banyak hal yang harus kau kerjakan. Setelah tugasmu selesai, engkau menyalakan TV, engkau menghabiskan banyak waktu setiap hari didepannya,tanpa memikirkan apapun dan hanya menikmati acara yg ditampilkan. Kembali AKU menanti dengan sabar saat engkau menonton TV dan menikmati makananmu tetapi kembali kau tidak berbicara kepadaKU .........Saat tidur, KU pikir kau merasa terlalu lelah. Setelah mengucapkan selamat malam kepada keluargamu, kau melompat ketempat tidur dan tertidur tanpa sepatahpun namaKU, kau sebut. Engkau menyadari bahwa AKU selalu hadir untukmu. AKU telah bersabar lebih lama dari yang kau sadari. AKU bahkan ingin mengajarkan bagaimana bersabar terhadap orang lain. AKU sangat menyayangimu, setiap hari AKU menantikan sepatah kata, do'a, pikiran atau syukur dari hatimu. Keesokan harinya ...... engkau bangun kembali dan kembali AKU menanti dengan penuh kasih bahwa hari ini kau akan memberiku sedikit waktu untuk menyapaKU .......Tapi yang KU tunggu ........ tak kunjung tiba ...... tak juga kau menyapaKU.Subuh ........ Dzuhur ....... Ashyar .......... Magrib ......... Isya dan Subuh kembali, kau masih mengacuhkan AKU.....tak ada sepatah kata, tak ada seucap do'a, dan tak ada rasa, tak ada harapan dan keinginan untuk bersujud kepadaKU.........Apa salahKU padamu ...... wahai UmmatKU????? Rizki yang KU limpahkan, kesehatan yang KU berikan, harta yang KU relakan, makanan yang KU hidangkan, anak-anak yang KUrahmatkan, apakah hal itu tidak membuatmu ingatkepadaKU ............!!!!!!! Percayalah AKU selalu mengasihimu, dan AKU tetap berharap suatu saat engkau akan menyapa KU, memohon perlindungan KU, bersujud menghadap KU ...... Yang selalu menyertaimu setiap saat ........

MyGirl


Kenape citer ni sgt bermakna bagi aku?
Mesti ar jalan citernya..actor,actress nya..most of all, perangai ju yoo rin ni..ader kait mengait dgn pangai aku yg jarang la nak siyes ni..hehe..ye ke..tah ler..yg plg best..how hard was yoo rin ni tahan sedih n tekanan dlm hidupnya..i will survive!!! yg geramnya..keegoan si lelaki ni nk admit dia pon cinta yoo rin gak..Yg plg besh ialah hubby cakap perangai gilos yoo rin ader macam pangai aku yg x semenggah ni..

Nauzubillahiminzaalik...

Seorang ayah memeluk jasad anak perempuannya yang terbujur kaku. Perginya seorang kanak-kanak ini bukan kerana terkena serpihan mortar gerila pengganas, bukan juga kerana kemalangan jalanraya semalam, bukan juga kerana ditelan ombak. Tapi adalah kerana selepas 30 hari disiksa oleh sesuatu makhluk yang bertopengkan manusia. Gambar ni amat touching bg aku..rasanya bagi semua manusia yang normal dan sempurna aqalnya. Wajah mayatnya juga cukup menggambarkan penderitaan gadis kecil ini sehingga menggamit airmata segenap pelusuk warga bumi Malaysia. Perginya Arwah Nurin Jazlin Binti Jazimin dengan keadaan yang sangat menyayat hati...

Malaysia B.O.L.E.H!!!

Hari ni pukul doblas tghari, pengumuman siapa yg bakal jd angkasawan pertama negara akn dibuat oleh PM kita Pak Lah. Oh..st terujanya ambe nak tau. Harapanku dah tentulah si gorgoues Dr.Muszaphahr Shukor. Dia mmg layak digelar the most eligible malaysian. Komen2 dari peserta masa peringkat pemilihan pun..ramai yg kata dia mmg charming ke gorgoues ek? ala..luper la pullok! Dgn pakej yg dia ader, dan yg plg penting ialah impiannya utk sampai ke angkasa lepas sejak kecil lg. Org kata..desire/bernafsu dalam menggapai impiannya. Hebat dua2 doktor ni. Sorg pakar bedah tulang and sorg lg pakar gigi. cyaiyok2! MALAYSIA BOLEH!! Aku?....

Big Surprised for Maria N Linda

The best moment after long time no see. When everybody starts working with their 1st career, this is the best day to cheer up everyone!! We have arrange a big surprised for them especially Maria and Linda. Conspiracy with Aina was successfully done and the plan was going smoothly but needed few hours waiting for Linda n Awin. Thanx n credit to Aina for ur fully commitment n your hardship to find our tickets! ;p. 2 times almost kantoi with Maria. Ahaks! Really cant forget hows Linda react when see us in front of them. Sungguh besar mulutnya ternganga. I Like it! Mata MAria I tutup kasi dia happening n pening saper la nak wat naya. Best2! Makan2 besar @ Kenny Rogers lg. Yanga parahnya, tetiba je Bday gurl kene belanja. Then, kunun2 nak tgk wayang..tp x cukup masa coz kami nk blk hari.. lastly, lepak2 umah Linda dgn sgt2 seronoknya. Apatah lg dgn kek secret recipe tajaan Aina da best!

Feeling so E.M.P.T.Y

Muka yang sangat bosan..xde arah tujuan..xde pape nak wat...xtau mana nak pegi..hati kosong..ader keje 0 tak???

Salah faham mengenai P.U.A.S.A

Dalam ralit membaca artikel mengenai Ramadhan dlm blog Zaharudin, ader 1 bahagian yang menarik perhatian; 10) Menganggap waktu imsak sebagai ‘lampu merah' bagi sahur. Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah ‘lampu amaran oren' yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat. Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi alasan lewat bangun dan sudah masuk imsak lalu tidak dapat berpuasa pada hari itu. Waktu yang disepakti ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md ‘Uqlah, hlm 278) Terus teringat psl memeber2 baik berpuasa masa zaman campus dulu. K.Yana n Ceksu ni jns kene sahur gak walo mcmnpon. Ditakdirkan 1 hari diorg terbangun lwt...maka gelabahla diorg menyediakan mknn. Kui3. Dengan gelojohnya bersahur sambil mata asyik kerling jam je. Mmg dah nk masuk/ dah masuk imsak tp..script K.Yana yg mmg xleh lupa sampai skang ialah.."Tak pa ciksu, makan je. Tuhan paham..." Bila refresh blk hal ni sama2 member..mmg kami ketawa pecah berderai.. Lg 1 part; 11) Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat. Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah da didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki. Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid. Aku suka part ni. Nak kata malas bertarawih tu xde la sgt, tp disebabkan alasan2 lain mcm bdk2 yg bising dalam surau/masjid, mercun, and suara2 lelaki yang menjawab tasbih dengan ala2 menjerit..buat aku rimas..and hati mengutuk je. Better buat e ibadat kat umah dengan tenang. Lgpun peristiwa dilempar mercun kat kete ak..masih segar..menggeletar aku tahan marah..ikut kan amarah..nak je aku g rempuh bdk2 main mercun x seda diri tu..sabar je la..tegur pon x guna bdk2 skrg..buat diorg lg marah ader la..

What's going on?

Hmm..masuk mggu ke3 dah projek semua hang! Aper kejadahnya ni.. Bosan la jugak xde wat pape kat ofc. Dengarnya mcm best blh buat keje sendiri n sesuka hati tapi.... x baik utk prestasi. So, dalam pada tu, layan la emel2 dr sorg sahabat psl rusuhan di bumi tanahairku tercinta ni. Penutup ayat artikel tu tetiba buat bulu roma ku meremang dan rasa darah mcm tersirap je. "Ayuh atas darah dua orang rakyat Malaysia yang tumpah di bumi Batu Burok ini kita tuntut agar Suruhanjaya Bebas Di Raja segera dibentuk biar rakyat Malaysia sendiri mengetahui apa yang sebenarnya berlaku." Aku sgt cetek maklumat untuk mengulas lanjut psl kejadian tu. Tapi yang nyata banyak sangat persoalan yang bermain dlm kotak pemikiranku. Terlalu bnyk maklumat yang bercanggah. Aku jenis mengorek maklumat dari segala punca informasi. Bukan dengar dari sebelah pihak saje. Tapi yang plg best, kalo dpt dengar drpd eyewitness sendiri. Baru la re-al!

Kejadian B.U.L.I @KLCC

Lps kelas mcm biasa g lepak2, mkn2 together gether..seperti biasa kejadian buli membuli akan berlaku. Si mangsa terpaksa la redha je. Redha je dulu. Kasi peluang dak2 sengal ni buli aku..biler ader masa dan kesempatan, baru fire balik..kui3! Mcm2 bunyi da ader..tgk la muka2 gediks ni..bunyi2an rimau pun ader..isk3!..

Rangkuman Bday Kwn2

1st time surprised for Ikin la. Plan berjaya jugak walopon ader halangan2 nya. Then Bday Nad: Pun surprise yang klakar. Bila bwk masuk kek ikut front door, tetiba dia lesap ikut back door. Terpaksa la keluar semula. Ingt lagi harini ialah hari prg bsr ngan trainer. Dia suh tukat pola penempatan kami lg. Mmg emo hari tu. Untuk menjernikan suasana, kami raikan NAD nye party time tu gak. Otak dah stuck sakit ht nye psl. and..surprised for me & Syida @ Midvalley megamall.

Break Time In Action

Kat sini gak aku nak abadikan aksi2 dak2 sengal para sahabatku suatu tika dulu..

Hot candid video

Mangsa pertama: Aina. On da way ke class. Punya la syok dia tdo, x seda I ngan Jetz dpn dia duk merakam. Im really sorry AIna. Ni je jln nak usik Aina. Mangsa ke2 ialah Sham: Tapi dgn tidak disengajakan, video yg plg hangat di psrn tu dah hilang la plak. Syg sungguh sbb mmg menghiburkan la cara dia tdo tu. Ala2 gelek 360 darjah gitu.

BuzzGeng yang B.E.S.T!

Si Aina. Muda setahun dari aku. Aina sangat matang orgnya. Kalah aku. Nak kata serious tu xla sgt. Tp yang pasti dak2 sengal tu x berani nak jadikan si aina ni object tuk dibuli. Ni PP. Slalu kene buli. Senasib ngan syida gak la. Yang kiri ni Nad. Nadiyah. Pernha jd teammate season 1 with me n Linda. Maria Zulkifli a.k.a MARIAZ. Bila trainer pronounce Z as Jet, so terjadilah nama Maria Jetz. Unik orgnya coz..dia ader tanduk disebalik bulatan angel kat tgh palernye..kalo yg phm tu phm ler..kalo x lantak ler..mls nak elaborate. Teammate ku season 3/final season @ Buzznet. Boleh tahan ganaz nya dalam bab2 pembulian. Mangsa favourite nya ialah Sham. Plus dgn aku, kerja2 pembulian makin berjalan dgn lbh lancar. Insan paling sengal - Linda. Ni dia insan paling sekufu denganku. Teammate aku season 1, season 2 .. season 3 dah kene separate sampai nangis2..kui3! Bila dah kene tukar tempat tu, dia duk dpn aku..pastu terkial-kial pandang kiri kanan blkg sejibik mcm org kurg kaseh syg.

Xde keje cari keje

Hmm..baru je sampai umah. Penat tu xde la sangat ocz dah 2 minggu xde task. Tak best gak too free camnih. Rasa bersalah pon ader. Plg x tahan bosan sesangat. Sib baek ader Si Maria Jetz nak melayan. Pastu sesaje nak pose dgn baju ni. Baju dah lama pon. Tp jarang pakai. Kene depends on cuaca.Mcm nampak kurus sangat.mm..bestnye..Fuyyo..mcm sekeping roti je badan i. Sambil menunggu final episode Manjalara. Best2. Tapi right now ader citer psl sambutan ulangtahun perkahwinan Siti Nurhaliza la pulak. Buhsan nye. Dulu minat sangat.

13.9.07 : 1st Ramadhan

Hari ini..tika teman baikku, Ayu sedang berbahagia mewar2kan majlisnya selepas raya, aku masih lagi terkenangkan kekecewaan setahun yang lepas menjelang umat Islam mula berpuasa.

08.09.07 Sabtu : 1st Reu of BuzzGeng

Surprised for the rest! Really sweet surprised! Plan yang begitu succeed! Didalangi oleh Aina & aku. Klakar ler plak nengok muka terkujat Linda & Jetz yang ala2 terharu sakan gitu. Walopon almost 2 times kantoi tp x jd kantoi atas kelicikan aina bg isyarat. Sampai dah puas nyorok dalam kedai baju la..kedai jade la..terpaksa duduk disebalik tiang restoran Baoz..aduih..tensen guwe..gara2 Linda yg lmbt.

Hijrah

Betullah ader hikmahnya. Ikhlas atau tidak? Biar la Allah S.W.T sahaja yang menilainya.

15.10.06 Depressed

Even the reality was hard to feel, but i still cannot waste my tears just becoz of you. for me, its sounds stupid. dirimu blm cukup kuat utk meruntuhkan perasaan ku.aku lbh kuat utk berhadapan dgn kekecewaan apatah lg aku x blh menunjukkan kelemahan dan kesedihan di hadapan ibu tersayang. Alhamdulillah..keje yang bersusun tlh dtg..mengisi ruang fikiran dan masa lapangku. Namun, ini dugaan jugak bcoz of i have to decide what is the priority. how to be a good time manager in our own life. Time for being a good muslimah..and time for show how deep is my effort in my job. Thats why, till now im still confused how to apply "Work harder as you will stay alive in thousand years, and do ibadah as you will die tomorrow". You guys, always make me sad. i accept this as my challenged or dugaan from Allah SWT. you came into my life with bright colors but finally left me all dark!

23.06.07 : J2ee moment

Thanx to Aina & Jetz coz dpt kongsi masalah. Dgn korangla dpt I jd regular customer kat Ayamas Sentral tu ahaha. Tp still x dpt tau the ‘Ă„bang’ yang Aina kata good looking tu. Kalo ikutkan kepala yg lain, asyik2 MCD je. Tak gemo sgt ler. Mkn bubur ajer la. Salunya masuk McD pon, mesti org blanja. Kui3. Coz not my taste. Jom tgk gambar2 ngan geng dulu. Background lagu tu yang mahal tu. Lagu Sudirman Hj. Arshad. Pe tah tajuk dia.

Yang pertama

Akhirnya dpt gk beli sbijik kancel color cream, tac 8502. walopon 2nd hand, janji sng sket nk
gerak. excited btol nk decorate dlm nye..tp nnt la dulu..service dulu..yang penting skrg aku dah bebas!

20.05.07 Sabtu

Wednesday 13.6.07 :Tekanan

Dah 2 mggu lbh abes j2ee boot camp.5 bln training cerita pahit sama bnyk dgn yg manis terlakar dlm setiap episode harian. bnyknye tekana. dtg dr kiri kanan dpn blkg. bnyk btol main dgn psiko. nasib baik la dpt geng2 yg sgt2 besh.

Devdas

kisah cintaku ini xkan ku biarkan pdm... xkan kubiarkan padam pelita cintaku harapan dan impianku membara bersama pelita ini -Bait2 terjemahan lagu dalam devdas.

From Ikin

"Ya Allah, jika bnr die ditakdirkan utk ku..dan aku jua tercipta utknye..satukanlah kami dlm mncr redha-Mu..jauhkanlah kami drpd melakukan kemaksiatan...dan kurniakanlah kami zuriat yg soleh n solehah...tetapi ya Allah...sekirenya kau telah menetapkan bhw die bkn utk ku...kau bawalah dirinya pergi jauh..jauh..dpd sisiku..dan jauh dpd hidupku...kau tunjukkanlah kebenarannya Ya Allah..dan hindarkanlah aku dpd prasaan kecewa,wlw tdk bsame dgnnya..dan gantikan lah dgn ssorg yg jauh lbh baik dpd dirinye...hnye engkau yg Maha Mengetahui sgl sesuatu.."

mengharapkan redhaMu

"Ya Allah Ya Tuhan kami, jadikanlah nafsu kami nafsu yang tenang, beriman dengan pertemuan denganMu, redha dengan apa yang telah ditentukan, mencukupi dengan apa yang Engkau berikan. Ya Allah Ya Tuhan kami, beri aku berlindung dengan wajahMu yang mulia dengan namuMu yang besar. Sesungguhnya jauhilah diriku dari kufur dan faqir dan aku berlindung dari api neraka jahannam."

"Ya Allah..ketemukan lah aku dengan jalan yg aku cari selama ini. Begitu jauh aku melangkah, yg hanya untuk bertemu yg sejati..andai ini adalah yang terbaik untukku maka jadikan lah dia yang terakhir untukku...Andai dia yg terbaik untukku, utk agamaku..tidak aku melupakan mu Ya Allah..maka Engkau berikan lah petunjuk padaku..

Andai dia lah yang terbaik utk urusan dunia akhiratku..maka kau tunjukkkan lah..jangan la biarkan mata hatiku tertutup dari melihat keikhlasannya...

A~M~E~N..

bilakah aku dapat mengerti hati seorang lelaki

bila dudukku sebagai puteri di hatinya seolah merimaskan

tapi hilangku sebagai hamba dirinduinya

aku yang hanya ingin menetap di hati seorang suami

sebagai permaisuri untuk ke jalan Illahi

kini buntu tak mengerti

mana jalan patut kutempuhi

Ya Allah bantulah aku

kira benar dia milikku...

permudahkanlah

kira sebaliknya

bawalah dia pergi sesaujana mata memandang

tak sanggup meratapi pedih sendiri

sedang cinta seakan memerli

kasihku pada Illahi

ingin aku dahului

biar dihadirkan dalam hati ini

seorang putera merawat hati

biar benih cintanya dari lafaz Bismillah

dan akhir cintanya lillahitaala

dan hanya kepada Allah daku berserah...

amin

Petua untuk dapat jodoh (sebagai tambahan kepada usaha2 lain).. amalkan ayat 131 dan 132 Surah Toha selepas solat setiap solat fardu, bermula dari

" Walaa tamuddanna'ainaika illa ma mata'na bihi azwajanminhum zahratul hayattu linaftinahum fiih, warizqo robbikaa hairu wa abqa, wa' mur ahlakaa bisSolaati,wastabir 'alaiha, laa nas aluka rizqo, nahnu narzukuqa, wal'aqibati lit taqwa......." bererti "Jangan lah pandangan mata kamu terpesona melihat perhiasan kehidupan (yang Kami beri kepada orang2 kafir) yang menjadi ujian padanya. Dan rezeki kurniaan daripada tuhanmu (Allah) itulah lebih baik dan kekal(balasan Syurga).Dan suruhlah /arahkan ahlimu (keluarga dan anak2 serta org terdekat) mengerjakan solat, dan bersabarlah kamu atas perkara itu. Tidak lah Kami minta rezeki dari mu, tetapi Kamilah(Allah) yang mengurniakan rezeqi kepadamu dan 'akibat kesudahan baik itu adalah bagi mereka yang bertaqwa"

5th day raya 2006-Saturday

Everyone has returned to their own house. Remains me and mum continue living in cool hometown proceed with daily task or activities. Of course there were a lot of thing to settle down such as cleaning every parts in the house, washing clothes, and so on.

In about 2 weeks this house was cheers with kids, and siblings. So sweet moments and will remains vividly in my heart as a value asset in my life ever after. Please Allah, I need a strong relationship of family. Maybe that is the best point for me to give the best effort and contributed to others.

After this, I do not know what will be facing me in my life. Will that guy fulfill his promise? I confident he still remembered everything that we planned before Ramadhan because he do remember small thing about my life.

A man called B.A.K.S.H

Walau aym di rebang bising bango (mende masaaloh x tahu lah kalu tuang ye sdiri x g jenguk)..bunda pun duk blebe skarung psl anok nattu..masuk kut tlinga kanan, tubuk lecoh kut tlinga kanan smula..data x dang proses pon..baik punya filter of gegendang. Ye la..duk ngadap skrin wak ke system ni..sambil2 jeling anugerah skrin..

A guy called Baksh..

baksh SA: hai

Mari doh si dia..

i.d.a: hye bajsh

baksh SA: busy ???

i.d.a: baksh

i.d.a: nope..

Kabo slalu wak napper..ho la..nk mtk tlg..ngeh3!

i.d.a: actually, im surfing about GIS

i.d.a: ni idea bout that

baksh SA: got some time to talk to me

baksh SA: GIS means geographical information system

baksh SA: is that you are talking about right

i.d.a: yes2..

baksh SA: you looking very cute in the photo

Eh! Yeke..ahaks..kembang kempis la hidungku..

i.d.a: you appear at the rite time..thank God

baksh SA: what you want to do with GIS

baksh SA: do you want any help from me

i.d.a: yes

i.d.a: actually..i still blur bout that

i.d.a: dont know how to use for my system

i.d.a: and what about the price of the system using GIS

baksh SA: what do you want to do with GIS

i.d.a: i need to point to a house and view the owner profile/information

baksh SA: sounds like a good tech implementation

baksh SA: is this what you are currently working on

i.d.a: yes

i.d.a: im collecting information bout that

baksh SA: did u cchanged your job

baksh SA: previously you are working as a network admin

i.d.a: now im back as a programmer

i.d.a: nope

i.d.a: previosly im working as a Data Engineer

i.d.a: but i do the same thing

baksh SA: oh great

i.d.a: so, i decide not completing my CCNP

baksh SA: you are staying in KL right

i.d.a: nope

baksh SA: i am planning to come to malaysia for a vacation in feb

Ah sudoh..ni mesti nk ajk juppe..

baksh SA: will i be able to meet you ???

Ha! Kata doh..

i.d.a: im not sure but i'll try the best to meet you

baksh SA: how far is your place from KL

baksh SA: i am going to lankawi

baksh SA: i will be there for 5 days at a max

i.d.a: about 7 hours

i.d.a: lonely trip?

baksh SA: umm

baksh SA: guess ???

baksh SA: such a long guess ????

i.d.a: what?

baksh SA: i am coming for my honeymoon

i.d.a: wow...cool

i.d.a: r u married?

baksh SA: going to get married

i.d.a: tell me bout your fiancé

baksh SA: she is working as a application programmer

baksh SA: in the same company

baksh SA: which i am working

i.d.a: her age?

baksh SA: but in a different place

baksh SA: she is 4 years younger than me

baksh SA: i wanted to marry a girl who is in my same profession

baksh SA: thats why i waited for long time

i.d.a: ic

baksh SA: you know something

baksh SA: i wanted to marry a person exactly like you

Hah??? Bia bona..

i.d.a: wow

i.d.a: exactly?

i.d.a: in which aspect?

baksh SA: yup

baksh SA: i wanted to marry a girl who knows the value of her carrier

baksh SA: who struggled a lot before getting settled

baksh SA: then only they would have known the value of carrier and money

i.d.a: i struglled a lot but i didnt get more money..like you

baksh SA: you know 1 thing

baksh SA: money is secondary in life (yer la tuu..)

baksh SA: we should focus on carrier first

i.d.a: im just thankful with my salary

i.d.a: you know?

i.d.a: i told my previous boss

i.d.a: that for me salary is down to no.2

i.d.a: no.1 is the satisfaction of my job

i.d.a: i love my task

i.d.a: thats why he still hope that i will return to his company

i.d.a: hehe

baksh SA: exactly

baksh SA: i know something abt you

baksh SA: you know the value of the carrier

baksh SA: value of money

baksh SA: and most important time

baksh SA: and by now you should have been much more matured in your life as well

baksh SA: is my inference correct ????

i.d.a: hmm..yes (ye sgt la tu..ngeh3!)

i.d.a: absolutely rite

baksh SA: you know

baksh SA: i valued your friendship a lot

i.d.a: me too

i.d.a: thanx for being my fren

i.d.a: my teacher

baksh SA: mm

baksh SA: you know

baksh SA: if i where to get a girl like you

baksh SA: i would have got settled in malaysia itself

(kwang3!)

baksh SA: i know you are not interesting in marring indians (kalo SRK..ok gak aper..)

i.d.a: deeply

i.d.a: im so sorry

baksh SA: i tell u 1 thing

baksh SA: all muslims are brother in this world

i.d.a: i know

baksh SA: in this case, why we should not marry people from other countries

i.d.a: im sorry

baksh SA: ok no issues

baksh SA: i do not want to press u for reasons

baksh SA: tell u 1 thing specifically

baksh SA: if you where to say yes, i would have married you

i.d.a: sorry..

baksh SA: i want our friendship to continue

i.d.a: InsyaAllah, no problem

baksh SA: i have great respect for you (ish..bangga tuuu)

i.d.a: why

baksh SA: good question

baksh SA: your friendship with me managed to come this long

baksh SA: i got lot of friends

baksh SA: but most of them are not reachable now

baksh SA: you are the person who spend some time and talk with me

i.d.a: how many frens of yours are malaysian?

baksh SA: previously i had around 10

baksh SA: now its only 2 i have

baksh SA: one is my class met

baksh SA: who is working in malaysia

baksh SA: and the next is you

baksh SA: he is working in cyberjaya

i.d.a: ic

i.d.a: so.. (melalut punye la jauh..aku nk tau psl GIS jek nih..uhuk)

i.d.a: what about GIS?

i.d.a: i need to read a lot

baksh SA: ok you came back

baksh SA: i need to think

baksh SA: i will get you some real good help by monday

baksh SA: is that ok

i.d.a: okay..thanx a lot

baksh SA: thanks a lot to you also

i.d.a: okay

i.d.a: get to go sleep

baksh SA: good night then

baksh SA: jaga diri

i.d.a: wow

i.d.a: ok.terima kasih

baksh SA: sama sama

i.d.a: selamat malam

i.d.a: bye

hmm..hampeh..x tercapai matlamat..argh..kene study sendirik dulu psl G.I.S ni….tu la dia..seorg yg agak power dlm bdg ke-IT-an ni..yg bnyk tlg n bg idea dlm tugasanku..knl dlm ujung 2005.

Life at ofc

bengangnya kene coorperate dgn org yg x comited. keje dgn x ikhlas.pasti hasilnya x spt yg diharapkan. naik lah temperature aku bila ader yg melewehkan kerja yg aku nak.sdgkan aku makin terhimpit. siang mlm tungkus-lumus..alih2 delay jugak disebabkan org lain.

Pasrah

Tiba pd satu ketika di saat di mana kita hanya perlu menutup mata memekakkan telinga menghadapi semuanya..

5 Disember 2006

~Aku ingin bersama-samanya~ Ketika tunas ini tumbuh serupa tubuh yang mengakar Setiap nafas yagng terhembus adalah kata Angan, debur dan emosi Bersatu dalam sebuah perpautan Tangan kita terikat Lidah kita menyatu Maka setiap apa yang terucap Adalah sabda pendita ratu Ah, luar itu pasir Luar itu debu Hanya angin yang meniup saja Lalu hilang tak ada Tapi kita tetap menari Menari cuma kita yang tau Jiwa ini tandus Bukan itu saja Bahkan akan kita bawa semua Kerna kita Adalah satu

31 November 2006 : Zaman Matrik di KMM

Tetiba teringat zaman matrikulasi di KMM,Londang,melaka. a.k.a london, malaysia. masa sem 3 aku duk melangut kat tingkat asrama blok B4 kalo x silap.maka ternmpklah cik maslinda, lacturer programming blk ke asrama.punya la syok dia jln sampai terlepas blok yg diduduki.. tetiba dia patah blk.n aku x nmpk dia tersenym sorg ke x bcoz lokasi aku yg lbh tggi. ni mesti angau pk si buah hati..ahaks..sbb time tu ader desus desas yg dia ni DAP. cun orgnya.mcm model iklan..n wara'sungguh penampilannya.lembut tutur katanya. tp malangnya dia buat dono je time dia tahu aku 'sekapal' dgnya. rupanya org wakaf mempelam je.dia tegur aku pun lps aku dh jd star valley ball n kami layak ke final.go! Fighting!! ingt plak dia muka aku ni yg prnh buat frenly game dgn geng2 lacturers. x prnh ter pk plak bola tmpt tu leh 'mesra' ngan tgn aku. sejenis bola yg prnh aku phobia. rendah bkn sbrg rndh.. sbb semangat juang aku tggi.ahaks! kalo x masakan depa blh terbeliak mata bila aku beregu ngan arin blh beat semua team regu wanita KMM.bknnya seronok pon tgk cik lacturer kimia aku rebah time bls service aku..mmg x seronok..tp apakan daya..aku ngan arin terlalu serasi dlm court.ngeh3! yg bestnya sbb bidang terjun ni sajer suka2 masuk tournament badminton dpt tepukan gemuruh lps mng.hmmm..meleret senyuman. teruja dgn kata2 roomate,zalia..why dont we try all the best dlm setiap tournament?mana tau ader rezeki. lps tu,kitorg kumpul org buat team nasyid! ayyak! suara level blk air je ni. no hal pujuk zalia.kalo combined ramai2..harmoni la suara2 sumbang kami. akibat selalu duet ngan zalia time basuh baju or bersiram..keyakinan dtg juga. cukup je ahli group, pk plk costume n lagu. persetujuan d capai utk setup lab coat+kain n tudung htm. idea yg agk freak!janji x prototype. setup plak keadaan pentas ala2 kucar-lanar sbb tema lgu psl perang. lagu kumpulan now see heart berkumandang. dgn ubahsuai para musicians x akan diktiraf mcm fairuz,zalia n asheeq,farah farhan! c/o: "anak2 kecil menggongcangkan ibunya.. yang lemah longlai x lagi bernyawa jeritan suara, batinnya.... x siapa mendengarnya...." bkn saja waktu atas pentas tu, sampaikan hr ni..tubuh akan meremang mengalunkan bait2 corus tersebut. mlm penyampaian hadiah pemenang,semua x nak naik pentas.sbb x cayer dpt 3rd place dr 12 group yg bertanding. ingt saguhati jek.so,semua x prepare pakai lawa2. last2 suliana jugak kene paksa angkut hamper..dgn tudung htm yg x di iron tu..ngeh3! you r right, Zalia! kita mmg BOLEH! atas kata2 semangat tu jugak, aku blh jadi naib juara carom terbuka wanita. join senyap2 je coz x nak geng2 aku yg poyo tu dtg buat kacau. hlg fokus aku nnt. camaner leh kalah tipis ngan junior lak nih..aduh..bengkek!x pe la..maggi dlm hamper tu sama jenis je kan. blh la alas perut seminggu.hehe malunya kalah dgn junior, aku blk bilik cam tu jek.isk2!! nasib baik ader la insan2 prihatin yg g hantar hadiah kemenangan kat bilik.thanx! Indahnya zaman remaja.buat je apa yg disuka.yg penting jgn lepaskan peluang di dpn mata. Jgn mati sebelum ajal.dan cuba lah jadi pemenang. kalau x mng pun jd org yg kalah bermaruah.

~Love~

Salahlah bagi orang yang mengira bahawa cinta itu datang kerana pergaulan yang lama dan rayuan yang terus menerus. Cinta adalah tunas pesona jiwa, dan jika tunas ini tidak tercipta dalam sesaat, ia takkan tercipta bertahun-tahun atau abad. ~ Khalil Gibran

Love! What is love? Love is to love someone for who they are, who they were, and who they will be.

Is it better for a woman to marry a man who loves her than a man she loves.

26 November 2006

20 November 2006 : Sirih pulang ke gagang

Finally, blk gk aku ke tepak tupoh daroh@tanoh air lps lama merantau. hjt ati nok gok rasa udara di utara plok. d penang ke. tp lakoh ku diikat.alamat blk kg je la. Puas rasanya dpt hidup disamping insan tersayang. Kat umah sendiri plk tu. Pening doh nok berasok dlm dlm lrt. 2 mggu duk sini aku mkn sgguh2..rindu la ke mknn2 faveret d trg ning. lama x pekene kuey tiaw sup kedai no.18 psr pyg, mihun+nasi dagang, nasi aym n tom yam mocik kat bus stand. roti canai telur kuah kari ke.. slurp..bestnya. dok sama nge tmpt lain. 3kg naik mendadak.nasib baik bln puasa menjelma..maintain la. after raya..patang ader peluang je misti nk gok ke fud court psr pyg. 3 bln keje @Krim Nw..bz nya dgn projek x sdr cptnya masa berlalu. Mcm2 xprience baru dilalui.Kene jd naqibah la.. dpn2 staf2 pempuan ok lg..ini..depan semua.. adoi..nasib baik practice..x nmpk sgt la 'kecutnya'. dlm sebulan tazkirah d bln puasa,4 kali gak aku lontarkan pndapat,share cerita dpn seme siap ade big boh.. walopon aku staf baru..kene la expose gak.. so that they knows..im not static.ngeh3!dlm kecut2 tu..paksa gak diri.. be brave. Dpt plok geng nge Sal,muni n pi, na.Hmm..seme ok n very2 nice. Sal ni ala2 ayuti gok.baik n lurus.tggi. meriah je time plan g mkn or window shopping sama2. Since Muni n Pi dll kene kije under Skali..tggal aku nge sal je la congok2. Sharing everything. Diselangi dgn Sepul yg bnyk songeh n bz body. What eva pun..terhibur la jugok walopon pressure dgn tugasan yg bersusun. Canggung gok nk consentrate time bdk freak 2 org tu mari skodeng. Susohnya nk napok org2 sini hok ader charisma..huhu..not up to da standard la..

12 November 2006

Andainya ada di antara kita nanti Berubah hala danmungkiri janji Jangan ada benci..

19/11/06 sunday : I'm getting crazy

Penatnya diri ini focus pd kerja..semata-mata utk melupakannya..why did u never left my heart n my mind? what else can i do? i hate myself coz i never let u go.. Be strong! fighting! Aja!Bbasya!!

11 August 2006 : 12.26pm

Andai awan bisa melakar, pasti terlukis kenangan bersamamu, andai bayu bisa bicara, pasti ukhuwah kita dikata indah, SAHABAT..doaku mengiringi perjalanan hidupmu..

Ramadhan 2006

Alhamdulillah..tahun ni walaupun jrg bertarawih, tp berkesempatan buat solat2 sunat dan bertadarus menambahkn amalan2 mn yg kurg. apa yg pasti dugaan emosi semakin kuat utk ditangani.

Ramadhan 11 @ 4 Oktober 2006 : Usrah

Alhamdulillah..ni kira kali kedua aku menyapamikan tazkirah di khalayak staf KRIM NETWORK. Tajuk yg aku lh ialah Kelemahan Umat ISlam Masa Kini. Duet dgn Shahrul dr bescomm.

Al-kesahnya..

12 September 2007, Rabu. Esok 1 ramadhan . Hmm..create blog baru for myself. Konsepnya..x terfikir pon. Ingt nk wat dlm loghat sdiri. Tp ksian ler plak kat member baik yg x phm. Kalo depa nk baca la...hmm.. xkesah ler..saper yg dpt url ni..kira rejeki lah tu..dihalalkan membacanya..