Learning Platform

Sejak Di-kurniakan baby T dalam keluarga kecil kami, hidup kami sangat sibuk! 2 weeks je rasa FELIK. The rest days rasa FENING. Haha.Learning phase tak kan habis. Adat dah kalu dunia berpantang macam tak sangat. Orang boleh fikir apa saja hakikatnya masing-masing tahu apa yang perlu diutamakan dan dikorbankan. Some says..jaga kesihatan mak dulu..but some other will say the vice versa. and the pening stages goes on n on..u know what, i have few closed frens yang kisah umo ank 1st n 2nd mereka just like Q and T. i learn a lot from them. and ditakdirkan pula my other bff yg punya ank umo lbh kurg setahun got pregnant again. so the life just like me lah pulak. ape yg aku belajar n adaptasi or so-called aplikasi sebolehnya aku kongsikan pd diorg pulak. the cycle mcm tu lah..sharing is pairing! ape pun, one thing yg aku janji pd frens, mesej diorg akn tetap cpt dibalas seboleh mgkin.

i love mommy's milk concept

 Few things about baby T's development stage.
Ye..Tsaqiif dah boleh berkomunikasi...dengan bahasa dia lah. Baru few days kami perasan dia seringkali 'bercakap' dan whoever yang perasan akan cepat-cepat datang kat dia and 'lawan cakap'. Orang yang paling tak sabar nak communicate dengan Tsaqiif semestinya walid. sebab walid banyak cakap lebih dari mommy. bahaha..
budak manja nk berkepit sentiasa



My VBAC experienced

Bagai mimpi.
4 tahun TTC.
Belum 2 tahun = anak 2 orang.

Sambut tahun baru kali ni dengan orang baru.

Tsaqiif Ahmad Al Fatih. => Cendekiawan Yang Terpuji Pembuka (Kemenangan)


Allah Maha Besar, Maha Mendengar. Akhirnya Dia makbulkan juga doaku setiap hari untuk berjaya VBAC. Yang tak makbul ialah kene epi juga. Tapi nasib baik jahit tak sakit. Dan..aku sentiasa doa supaya kali ini Allah tak beri rasa serik untuk mengandung dan melahirkan sepertimana yang aku pernah rasa buat pertama kali melahirkan. Apepun itu semua kafarah dosa. Dosa 31 tahun mana sama dengan dosa setahun kan?

Rasa bertanggungjawab untuk update the full story of vbac cepat. Untuk beri semangat pada teman-teman yang sedang berjuang untuk vbac juga dalam group. Tapi apa yang membimbangkan aku ialah ramai antara mereka berkeputusan untuk homebirth. Apa pun itu pilihan masing-masing.

Here we goeas the full story of the day: 28 October 2014./4 Muharram 1436 H

5am
Surge started.. Time tu rasa macam sakit dalam mimpi la jugak tp bearable lagi. Just pantau sela masa. Jam 6 suku rasa lagi. Jam 6.30am bangun untuk solat subuh. Jam 7am camtu eh rasa lagi. Means an hour apart the surge came.

Hari tu dah plan siap2 lepas routine checkup kat KD terus nak ke rumah MIL(jarak lbh krg 50mnt-1jam) sebab ptg tu nak gi airport hantar adik ipar nak balik Mesir lepas bercuti 4 bulan. Tapinya, surge tu datang makin kerap tapi buat-buat rahsia sebab takut kene hambat pergi sepital. - ni perangai orang nak vbac kot hehe. Bisik dengan husband bagitahu rasa sakit2 tapi boleh tahan lagi. Cuba buat2 biasa and sarapan nasi goreng n siapkan Qushayyi. Sempat buat air milo panas+susu kambing tepung+marjerin 3 sudu. Biasanya buat sesudu marjerin jer. Bila dah mula contraction, kita amik sukatan over sikit. Gittew. (Nampak tak urusan makan minum mesti dilaksanakan sebaik mungkin walaupun dan sakit2, sebab kita perlukan tenaga yang cukup. Tapi jangan lupa kene 'buang semula' sebelum urusan labour okeyy..apa yg saya buat banyaknya elakkan peristiwa dulu sampai dah tak blh nak makan minum mana nak dpt energy kan..)

Makin lama sakit main kerap walaupun berlagak biasa. Rupanya bondaku dah perasan aku lain macam jer. Pastu bila dah nak naik kereta tu aku salam and cium2 bondaku seolah aku dapat rasa aku akan bertarung dengan kesakitan yang nyata pada hari tu and tak nak heret bonda ku sama. Biar bonda ku bertenang kat rumah tanpa tahu aku sebenarnya dalam kesakitan yang semakin kuat.

Dalam kereta baru nak gerak tetiba aku decided and bagitahu husband jom terus hantar anak ke rumah ibu dia sebab dah ada rasa sakit sikit2 kalau pergi klinik mesti lambat pulak kene tunggu. Husband ikut saja. On the way to rumah kakak no2 tu husband timing surge aku. Dia kata eh ni dah 5 minit sekali ni! Aku buat-buat rilek and nak menafikan..sedangkan kakakku dah pesan, kalau sakit dalam 10 minit sekali blh la pergi hantar anak dulu ke sana, tapi kalau dah 5 minit sekali terus lah ke hospital. Tapi mcm biasa lah bila sindrom i want to have vbac ade aku agak melanggar arahan gitu and lebih mendengar instinct sendiri. Tiap kali surge datang aku bgtau husband. Dia tgk jam. Padahal aku pun pakai jam tapi mcm tak nak percayakan jam sendiri gitu kekdahnya. Jaraknya dalam 40 minit gitu, aku cakap abang jangan bawak slow sangat, jangan lambat sangat. Husband cakap kene laju lah ni? See! Ayat aku dah tunggang langgang, bila husband pecut aku cakap, eh janganla laju sangat nanti darah naik la pulok. Bawak berpada-pada jer. Sederhana.

10.15am kot..
Sampai rumah kakak area airport. Buat-buat rilex sambil tahan sakit yang so-called bearable tuh. Tahan selagi boleh. Dah bagitahu husband and kakak yang aku tak nak pergi awal2 sepital sebab tak nak kene VE banyak kali. Sakit giler oi. Ramai yang cakap benda sama. Kalau boleh biarlah sesampai jer dah 5 cm ke..then tak payah masuk wad, terus ke labour room. - sindrom IWTHV datang lagi.

Kakak tengok aku dah semacam dia suruh gi sepital kalau sakit kerap. Muka dia dah risau. Pastu aku rasa sakit perut yang amat. Haaa suspen. Terus ke toilet. Dalam hati jangan la sakit sebab nak beranak. Biarlah sakit sekadar 'procedure sebelum beranak'. Ok lega. Pastu abang ipar balik dengan bawak roti canai. Aku yang jalan pun macam dah tak betul ada hajat yang tak boleh blah. Nak habiskan tengok cerita Don't Mess With An Angel dulu baru nak gi sepital. Sambil2 tu bermesej dengan TgTimah as per requested. Bila dah sakit2 kene mesej2 dengan dia nak alihkan perhatian. Pastuh minta quran kecik dengan kakak. Sempat baca surah maryam in between surge datang. Husband tanya boleh tahan ke tak, kalau tak nak pegi sepital lagi dia nak kuar jap. Jap jer..eh! Aku relakan jer la. Dalam pada tu still timing. Sama jugak. 5 minutes apart! Time tu sms husband cakap jangan lambat sangat. Bila dah tak boleh nak focus habiskan surah maryam yang panjang tu, sms husband lagi panjang sikit sebab nak bagitahu betapa aku agak panik sebenarnya, macam dah tak berapa boleh tahan dia punya contraction. Bila husband sampai, dia cakap muka aku dah pucat! aku sempat teguk tea o panas 2 cawan, abang ipar pelawa suh makan roti canai dulu, aaaaah ruginya kalau boleh memang akanku melantak sampai puas, tapi apakan daya aku cakap nak pergi sepital dah..sakit. So, kitorg gerak ke sepital. Aku tak sempat nak salam n cium Qushayyi sebab sakit terlalu kerap, Q pun macam nak ikut, so kakak bawak dia ke depan.

10.45am
Tak dapek la nak tunggu citer tu habess..
Hubby panik sikit bawak laju2 ke sepital. Sampai sepital aku dah tak boleh nak tegak, kat entrance pak guard bagi kerusi suh duduk elok2 takot jatuh, tunggu husband parking entah la berapa minit dalam hati cuma sabar dengan harapan sepertimana yang diharapkan awal2 tu. Kemudian aku paksakan diri berjalan selaju yang mampu harap2 opening meyakinkan. Sampai bilik daftar, buat VE, baru 2cm! nurse cakap ala lambat lagi ni. Lepas tu contraction semakin rapat hingga aku tak perasan bila sela masa stop. Aku dah macam sakit sangat sampai nurse2 n doctor dalam tu pelik. Diorg tak yakin 2cm tp doctor yg cek ckp betul baru 2 cm. Aku tahan sakit tapi mengantuk campur bengang sebab kene lalui 2x proses soal jawab sebab aku dah sakit sangat plus rasa nak tidur kalau sempat! Nurse suh buat ve lagi takot2 opening makiin besar tapi aku refused sebab tak yakin takkan dah jd 5cm kot sebab bese org ckp 1 jam bukak 1cm. Nurse2 n doctor desak suruh buat ve lagi tapi aku cakap bukan tak nak tapi tunggu kejap sebab sakit ni tak leh gerak! Banyak kali diorg tanye ada amik selusuh ke?Penat juga menjawa, xde! Padahal aku sengaja delaykan masa, sampai la aku ditolak ke dalam wad tapi dapat katil sementara je dulu, ditolak dengan wheelchair walaupon aku cakap mampu lagi nak jalan. Dapat je katil aku terus tangglakn tudung campak sebab nak tidur n panas ya ampun...diorg ajak buat ve sebab katanya akan dijantar ke labour room terus kalau bukak dah banyak. Dengar je labour room aku terus rasa lembut hati sebab mmg aim xnak masuk wad. Nak tumpang tidur je kejap kalau boleh.

Aku ditolak dgn wheelchair dlm bilik rawatan wad untuk buat VE kali ke2. Sebenarnya VE pertama tadi kan,...kan...tak sakit pun. Yang ke2 pon sama. Rupanya opening aku dah 4-5cm! Nurse2 macam terkejut dan ada siap minta maaf dengan aku. Katanya tak sangka bukaan cepat sangat. Diorg bersoal jawab sambil tunggu strecher sampai aku dengar diorg sebut opening dah 5-6cm. Tapi kene tunggu another 15 minutes due to strecher yang kehabisan. Dasat btol wad beranak spital ni. Nak terberanak ni kene tunggu lagi.


1.30pm(lbh kurang).
Ditolak ke LR.
Prosedur biasa dibuat. Malangnya kedudukan memang tidak banyak membantu, baring flat dengan bantal licin OK! Banyak kali kene betulkan kedudukan bantal supaya betul2 selesa bawah kepala aku yang tak boleh rendah, nanti pening. Tiada faktor graviti untuk bekerjasama. Hanya doa sebagai senjata. Dengan suasana yang panas dari tadi. Merungut jugak..panasnya...panasnya..kipas terpacak tapi naper tak pasang. Sakit contraction makin kuat, aku merintih tiapkali contraction tapi tiapkali tulah doktor2 akan coolkan aku disuruh berzikir dan berdoa dan solawat banyak2. Aku cuba kawal pernafasan dan baca doa Nabi Yunus banyak2. Airmata berjuraian, aku menangis sambil cakap sakit..., aih tak pernah nangis macam tu, doktor cakap jangan nangis nanti letih nak teran, baru 6 cm katanya. Huh! Aku dah rasa bengkek sebab rasa macam lama sangat sangkut part nak pecahkan air ketuban. Sesekali aku menjeling benda plastik putih panjang yang digunakan untuk menjolok tembuni kot supaya air ketuban pecah, diselaputi darah tapi belum berjaya. Dalam hati dah merungut ape yang susah sangat ni..aku biasa baca mcm senang jer pecahkan air ketuban..bush! keluar! tapi aku..entah stuck berapa lama kat situ sebab aku dah blur adakah mesin diorg yg x respon sebab diorg duk godek2 mesin dengan cakap internal..internal..aaah bahasa doktor..Tiba2 aku rasa nak bangun then cakap pada doktor tu..jom kita ke OT!
Tak lama lepas dah bosan tunggu and tahan sakit..akhirnya aku rsa glup3 mcm air keluar..ape sopan benor cara air ketuban aku keluar..kenapa tak macam yang aku baca..debush! melimpah macam cerita org lain? doktor sesama doktor pon cakap..dah..dah keluar..aku agak2 je ketuban dah berjaya dikeluarkan. Sejak dari awal aku start sakit memang no show no leaking. Lepas tu kesakitan makin nyata aku tak kira walaupon tak disuruh teran, aku teran je sket2 control jgk sebab kata org kalau x teran mcmn opening nak bertambah. Tiapkali contraction datang, kalau tak teran rasa tak lega..so terpaksa lah..kemudian diorg dah bersorak macam JDT tgh vs PHG je sebab ramai entah baper orang kat depan sebab aku lebih banyak tutup mata bila sakit. Tiba2 ade la doktor senior guide suh teran norlida..teran..ha? boleh teran dah ke? --- sempat lagi aku tanya tuh. dah2!teran panjang2..aku teran lah sekali..doktor cakap..jangan berhenti..dah nampak kepala ni..nanti anak awak tak cukup oksigen..aku dengor je doktor cakap macam tu, aku terus tarik nafas panjang2, teran lama sikit walaupun sebenarnya tak rasa pun nak meneran sepertimana time contraction datang sambil dengan bunyi gunting zaas!Episotomy! Maknanya teran untuk keluarkan baby semata-mata guna tenaga senaman kegel. Doktor cakap..ok..ok good...ramai plk pasukan sorak kalangan MO n doktor kat depan. Memang la aku dah terdengar suara baby menangis..tapi...aku macam...entah..it's unbelievable..Maka, aku sempat tanya husband..abang, dah keluor ke baby? dah dah lakiku jawab..oooh Alhamdulillah.. doktor angkat baby tunjuk bibird..jantina apa ni? lelaki..aku jawab..lega dan sangat bersyukur..hilang semua sakit yg ada..yang tinggal cuma rasa amazing yg tak terkata dengan rahmat n kekuasaan Allah SWT..airmata jatuh lagi, suami mengesat..yang aku rasa sakit contraction tu memang lah horror tapi time baby keluar tak terasa. Tak lama lepas tu, dalam 5 minit lepas tu kot..doktor bagi arahan yang uri pulak akan keluar, jangan teran or buat apa-apa..syukur..tak sakit or terasa sangat..smooth jer. 

2.46pm
Secara rasmi Tsaqiif dilahirkan secara vbac. This is my vbac baby. Pembuka. Al-Fatih! Lepas cord clamping, doctor letak baby atas badan aku. Bonding time diberi selama sejam. Alhamdulillah, Tsaqiif baby yang sangat tenang. Selama sejam bonding time dia tak nangis pun. Cuma belajar latching..doctor tanya baby tdo ke? sebab baby diam jer..dia nangis time sebaik sajer dilahirkan sajer sblm tu..Aku tak habis2 mengucapkan syukur pada Allah sebab kali ke2 ini Dipermudahkan..time checkup nurse cakap perut tak besar mana, estimate baby weight antra 2.6-2.8kg. Berat Tsaqiif keluar ialah 3.15kg, cuma 200gram kurang dr Qushayyi msa lahir. Tapi 4cm longer than abang Q.

4.00pm
Siap jahit epi. Rasanya dalam setengah jam kot. 3 lapis. Benda yang paling aku gerun jugak, tapi syukur Allah permudahkan jugak, tak rasa sakit pun. Ujian agak mencabar ialah time jahit tu ader sekor nyamuk berlegar-legar duk gigit tumit kaki kiri aku...waaa..saaaabor je la..meliuk lintuk kaki aku..siap bgtau doktor ada nyamuk kacau..siap kau nyamuk! doktor jawab..hurm kat sini mmg banyak nyamuk..sambil doktor kuis2 betis aku halau nyamuk. Lepas Tsaqiif dah dibersihkan, epi dah siap jahit, nurse bawak untuk breasfeeding. Tsaqiif tak kekok. Alhamdulillah.

6.00pm
Baru dihantar ke wad untuk rehat. Surprisingly, sebaik melahirkan aku still rasa segar, seolah tiada tenaga yang hilang, cuma dahaga dan syukur sangat sebab aku langsung tak tidur sampai esoknya baru rasa mengantuk. Malam tu Tsaqiif breastfeed every 1 hour. During waktu 'sahur', i managed to have some energy hot drinks..2 times.

Kesimpulan.
Aku dah usahakan segala yang termampu untuk menjayakan vbac ni. Proses kelahiran Tsaqiif terlalu cepat kurasakan sebab aku tak sempat nak makan ubat homopati buka jalan(hanya blh mkn bila dah 2cm dilated), tak sempat nak minum air zam-zam, tak sempat nak minum minyak zaitun selusuh, air selusuh, air anugerah mahupun makan kurma. Sebelum tu dahaga jugak tapi tak sempat nak mintak minum air zam-zam pun.Worst of all tak sempat pon nak mintak ampun dekat husband. Huhu..Perjuangan untuknya bukan mudah bagi aku seawal setting mind masa mula2 mengandungkan Tsaqiif waktu Qushayyi genap setahun. Di sini aku nak kongsi semua usaha aku sehingga Allah izinkan vbac.

  1. Doa Nabi Yunus: Amalkan sejak dari awal kandungan. Tak kira masa kene baca bila teringat. Thanx a lot my bff, Za.
  2. Join group fb VBAC Community. Dalam tu boleh tanya2 members jarak kandungan yang selamat untuk vbac.
  3. Join group ICAN Malaysia/VBAC Support. Kat dalam tu banyak positive vibes dalam meniti usaha ke arah azam kita. Motto: "I WANT TO HAVE VBAC!"
  4. Supplement homeopati: Eazy Delivery. Aku makan tak istiqomah sangat tiap hari 2x sehari sebab ubat dia kesat2 kat lidah tak manis macam ubat2 homopati yang lain. Berbaki lagi sebotol lebih, terbeli lebih, saper nak free bagitahu aku. 
  5. Gym ball - rujuk youtube senama guna gym ball.
  6. Squatting
  7. Selalulah duduk bersila sejak dari awal kandungan
  8. VCO catalyst makan tiap hari, kes aku makan dah masuk bulan ke9 pregnancy sebab baru tau last minute.
  9. Minum milo campur marjerin 3 sudu hari-hari akhir menjelang edd. Sedap giler weh! Petua ni pun last minit jugak dapat dari group mana tah..
  10. Sapu minyak zaitun yang telah dibaca doa selusuh kat perut, peha, n perinium. Nak buat minum pon ok in my case minyak tu tak banyak, so aku jimat utk sapu perut jer kalau minum sangat tak sedap.
  11. Banyakkan berjalan kaki semakin dekat dengan edd. Aku banyak jugak drive walaupun dah overdue.Keep active. Keep fit.
  12. Buat urutan perinium.
  13. Doa tiap hari kita harap kelahiran yang macamana kita nak lalui.
  14. Surah Maryam
Selamat menjayakan VBAC/VBAMC bagi yang berazam. Chaiyok!



Countdown

Nak countdown ke countup? 3 hari je lagi..sampai lah pada tarikh yang dijangka. Edd: Jumaat ni, 2410-2014. Esoknya 25hb awal Muharram 1436 Hijrah. MasyaAllah, indahnya timing jika itu masanya adik Qushayyi tiba dalam keluarga kami. Esok cuti deepavali (insert big YEAY here). Khamis sehari lagi kalau tak de aral kalau aku masih rajin nak menapak tangga office pun. Kawan aku Timah Hussin penat dah jolok emosi aku suh amik mc, amik mc. Aku bukan tak suka mc, tapi aku malu kalo bila aku mintak kat doctor gomen/swasta nanti tak lepas. Susah plak nak mc berselang-selang hari plk ni. Dah tak cuba mana nak tahu lepas ke tak kan? Bab malu ni menggunung-gunung lah. Drive sendiri. So far bagi aku walaupun dah saat genting ni, Allah bagi xde masalah lg, blh tekan minyak n brake lg, cuma suntuk juger lah perut bila nak baiki2 kedudukan pemanduan. Hubby hantar anak and tugasannya at town, sblm maghrib g amik anak kat umah sis area airport, blk umah biasa dkt Isya baru sampai umah. Jalan lain-lain arus. Jauh pulak kalau nak pegi sana sini sama2, pening nanti. In case kalau aku sakit time hubby xde, aku blh minta tolong sesiapa drivekan aku ke hospital, tak payah nak tunggu encik suami datang ambik aku, ape2 hal time is vital, right? Aku tak nak nanti dia kalut berkejar nak ambik aku ke apa nanti, sebab semua beg dah ready siap2 dlm kete yg aku guna. Ape-ape hal semua tak boleh nak jangka.

Mr. SA cuti hari ni. Lawasss seh! Aku masih menunggu tugasan baru jika sempat dihadam sebelum cuti bersalin. Tapi belum dapat. Aku rasa dia pun tak sampai hati nak suh aku siapkan di saat genting ni haha. Ye ker ye ker kalau dia kesiankan aku. 

Hari ni masih melalui routine check up selagi tak branak. Hati sejuk turutkan saja sebab lately yang handle kes aku ialah JM yang super lembut n baik hati n boleh tergelak bila2 masa jer. Ayat dia..selagi tak beranak, awak kene dtg check up yer..saya cakap baik-baik ni..saya tak reti nak marah-marah orang..sebab klinik ni sangat pentingkan patient. Mulai saat tu plan aku nak buat nakal malas g check up terus padam. Check-up2 ni semua bbukan untuk diorg, untuk kebaikan aku dan baby jugak kan..so teruskan saja. Harga yang perlu dibayar ialah, tahan lah telinga dengan nasihat dan soalan yang berulang-ulang-ulang supaya kita tak lupa. Katanya JM roza tu harini, kepala baby dah engaged, dah bawah sangat dah ni..orang kata dah masak (ranum) dah..betul-betul tunggu masa je ni. Aku senyum2 n iya kan saje lah. Lepas tu dia kata, mungkin juga boleh jadi overdue jugak kalau yang 1st dulu overdue/postdate. Berdasarkan pengalaman orang lain, over ke tak overdue, tak boleh nak jangka. Semuanya atas ketetapan Dia. Teringat kata-kata seseorang. Allah menetapkan kita lahir pada tarikh sekian-sekian bukannya sia-sia. Ada lah sesuatu rahsia disebaliknya.

Selepas melepasi tempoh yang sepatutnya musim alahan, aku ada tulis pasal kalau dapat alahan di hujung pregnancy pon xpe jer. Harung sajalah. Bukan benda yang boleh nak elak2. Rupanya betul bila kesihatan aku agak merosot bila 36 weeks ke atas, buat aku risau. Selesema dan batuk yang teruk. Batuk tu batuk lelah. Bukan batuk ringan. Kawan aku cakap tu satu bentuk alahan jugak. I see. So, aku kene usaha supaya sembuh cepat2 sebelum due. Tekanan di situ. Batuk tu terjangkit pada Qushayyi. Tambah cobaan lagi. Q batuk, demam & selesema. Batuk dia pun ala-ala spesen dengan aku jugak lah. Bila dia batuk, minum susu mesti muntah. Bila demam, makan tak lalu. Susu tak jadi darah daging. Ohhh, anakku dah slim! Pipi dah tak chubby. Sedihnya..peha dan betinya pun menyusut sikit, sebelum ni aku suka ramas2 and usap kaki dia sebab rasa dah besar dan pejal. Aku sendiri tak la rasa demam pun, cuma batuk dan selesema tapi suara memang hazab bunyinya lain macam, lama pulak tuh. Ambik ubat homeopati, memang dapat sekali ubat demam. Aku telan je lah. Tapi jadual mkn ubat kelaut. Makan bila terpaksa. Lepas tu, lepas makan apa2 makanan mesti rsa lidah semacam. Rasa x sedap and kne bilas dgn something makanan yg lain bg hlg rasa x sdp tuh.

Gambar Hiasan

Rasanya takat ni saja coretan menjelang hari bersalin. (Kalau ada masa boleh selit entry lagi ). Entah bila pula boleh menulis di ruangan ni lagi. Sebenarnya ader juga entry lain tapi rasa macam dah malas nak mengarang, mood kelaut. #nervous. Sebab masih nak buat revision last minute. ;) Oh! macam tak percaya juga kami bakal berempat jika diizinkan Allah..Rata-rata ramai juga kawan-kawan yang tahu kesukaran aku dulu2 untuk pregnant and terkejut coz now hanya menunggu masa kelahiran kedua.  #cuaksangat! Amanah ke-2 dari Allah yang tidak terjangka secepat ini. Qushayyi bakal berteman. Alhamdulillah atas percaturan & perancangan Allah.

Di kesempatan ini, aku memohon maaf pada semua yang mengenali jika peristiwa2 mengandung & melahirkan ini boleh menyakitkan mata, jiwa raga orang lain, apakan daya aku cuma melalui fasa-fasa kehidupan aku sendiri, jika itu boleh menjadi kesalahan pada kalian, aku tak berdaya berbuat apa cuma mengharapkan Allah berikan yang terbaik buat aku dan kalian juga. Amiin.. #bukansalahibumengandung



Hadiah dari syurga

Alhamdulillah, malam tadi ada saudara bertandang ke rumah untuk order set kesuburan Shaklee. Pasangan ini dah beberapa kali membuat rawatan IUI dan pernah melakukan IVF. Respect sebab memang golongan macam kita tak boleh sesekali berputus asa. Selagi ada ruang, peluang dan kemampuan, usaha mesti diteruskan juga.

Aku bukanlah taksub hanya dengan sesuatu usaha sahaja. Semua usaha yang termampu patut dicuba. Kalau kita suka memandang remeh petua atau saranan orang tentang usaha ini, siapa yang rugi kan..mana tahu usaha yang sekecil-kecil boleh membuahkan hasil yang sangat diharapkan.

Teringat ceramah Ustaz Dr. Mohd Zulkifli Al-Bakri tak lama dulu..kisahnya..ada sorg lelaki yang rajin ke masjid. Dalam satu tempoh, dia tak nampak sahabat itu di masjid untuk beberapa ketika. Pada suati malam, kawan tadi hadir semula ke masjid. Namun, ada sesuatu yang mendorong sahabat ini bertanya pada kawannya. Ada sesuatu kekeruhan dan kerisauan di wajah sahabat dia. Maka sahabat ni pun bertanya akan masalah lelaki ini. Namun, lelaki ini berat untuk menyatakan masalahnya. Tapi dipujuknya oleh sahabat ini kerana jika mampu dia ingin sekali menolong meringankan beban yang ditanggung oleh rakannya itu. Kemudian, lembutlah hati kawannya itu untuk menceritakan masalahnya.

Ceritanya begini..dia dah lebih kurang 10 tahun berumahtangga, namun masih gagal untuk mendapat cahayamata. Mereka baru sahaja pulang dari mendapatkan rawatan di luar negara. Wang bukan menjadi masalah mereka dalam apa saja usaha. Doktor-doktor pakar yang merawat mereka memberi keputusan bahawa, peluang untuk mereka mendapatkan zuriat darah daging sendiri amat tipis. Ini lah yang amat menyedihkan lelaki ini selepas pulang dari rawatan luar negara. Hati manakah yang tak berat untuk meneriman tamparan ini..Kemudian si sahabat menasihati kawannya yang sedang bersusah hati ini..katanya..

Wahai sahabatku..
kenapa kamu terlalu berpegang dengan kata-kata manusia?
Sungguhpun mereka berilmu, mereka pakar dalam bidang mereka, tapi mereka tetap lah manusia bukan? Bukankah kita sepatutnya bergantung paling utama pada kuasa Allah SWT melebihi dari makhluk yang lain?
Lelaki td hanya mengangguk-angguk lemah.

Jadi, apa lagi yang sepatutnya aku usahakan? soalnya menunjukkan walaupun bersedih namun semangatnya sangat kuat dan tidak menyerah kalah dengan situasi.
Maka, sahabat ini menyarankan supaya solatlah malam. Bangun solat malam. Berdoa bersungguh-sungguh meminta hanya pada Allah Yang Maha Berkuasa dengan penuh keyakinan. Semua pemberian hanyalah dari Dia. Soal zuriat ini adalah antara kita dengan Allah, sahabatku..bukan manusia. Jika Dia memperkenankan doa kita, maka Dia akan memakbulkan.

Allahu..kawan yang tadinya tersangat lemah dan susah hati kembali bersinar air mukanya dengan harapan dan tekad untuk bersungguh-sungguh meminta dari Yang Maha Kuasa. Dengan izin Allah jua, akhirnya pasangan ini Dikurniakan zuriat yang diidamkan selama ini setelah menuruti nasihat sahabatnya itu. Alhamdulillah..
Cerita dan bait ayat kisah ini bukan direka-reka oleh aku tapi ia hasil cerita dari Ustaz Dr. Zulkifli sendiri..

Apa pun usaha yang kita giatkan, kita letakkan kebergantungan utama pada Allah SWT..namun jangan pula sesekali menunggu hasil datang bergolek tanpa sebarang usaha dan putus asa...Aku selalu berpesan pada customer-customer aku, kita hanya berikhtiar, Allah jua yang menentukan hasilnya...

Erti kebahagiaan yang sebenarnya ialah bukan pada harta benda atau apa-apa hajat yang kita yang makbul, yang kita dapat, tetapi pada taqwa iaitu kerendahan hati kita untuk bangun solat malam *berbicara dengan Tuhan*. Nasihat Ustaz Zulkifli dalam satu video berasingan..Allahukahbar...



Ending kisah beranak sulung: Post-natal


End up with emLSCS. Allahuakhbar..


OK last, last.
Lepas ni focus nak vbac plk.



Part 3:

 The procedure

Gagahkan diri tengok procedure ni atas dasar terlalu ingin tahu keadaan Q masa tu. Video ni agak terperinci berserta dengan penerangan.

Kalau planned LSCS aku rasa tak la secemas kes-kes emLSCS disebabkan fetal distressed, segalanya perlu dilakukan dengan cepat dan berhati-hati.
Tepat jam 5.49ptg ahad 17 feb 2013, Qushayyi berjaya dikeluarkan dan disambut oleh seorang doktor wanita Islam. Dgn skor APGAR Cuma 3/ 6. Tulisan warna merah pulak tu! 5 minit kemudian baru skor apgar tu dpt catatan normal  iaitu 9/10.

Disebabkan Q lahir sekitar waktu melawat, hospital agak sesak dan suami melalui proses yang mencabar untuk menguruskan apa yang patut sebab baby kemudiannya dihantar ke wad bayi tingkat 6 untuk dipantau secara rapi dan dipasang oksigen selama 24 jam.

18 feb 2013, isnin .. lebih kurang jam 6pg aku dikejutkan oleh staff nurse dengan suara lembut dan sopannya..
"Norlida…Norlida..bangun..kjp lg kene mandi"..Selepas 14 jam aku sedar bila nurse kejutkan. Subhanallah..Alhamdulillah, hidup lagi aku..

Selama waktu hampir bersalin sehingga habis berpantang, aku selalu terfikir, andainya Allah menjemput nyawa kita waktu tu, ia adalah sebuah kematian syahid..MasyaAllah..

Nak kata rasa tidur yang panjang tak juger kot. Entah lah.. Aku diberi penerangan psl mesin ubat PCA. Kalau aku rasa sakit, nurse suruh picit je button kat tgn then ubat thn sakit akan mengalir masuk dlm bdn melalui jarum yg dipasang kat tgn. Nurse pun tunjuk contoh dgn tekan sekali. Tak rsa apa kot. Lepas nurse beredar, aku rehat kejap menenangkan diri hadapi reality..Alhamdulillah aku masih dapat bernafas, buka mata..aku tgk jer alat2 yang dipasang pada aku. Beg urine pun masih terpasang. Lepas tu aku try picit button tu sajer nak test sendiri plk walopon x rasa sakit. Lepas tu aku x tekan2 dah. Kemudian nurse tu dtg lg, eh tak luak pun ubat mesin ni, awak x tekan ke? Tak rsa sakit ke? Saya jawab dalam lemah..skali je tekan. Tak rsa sakit pun..nurse mcm pelik jer. Kemudian dia tanggalkan urine beg yg dipasang, dan tolong aku bangun, turun dr katil, naik wheelchair ditolak ke bilik air dipesan itu ini. OK, baiklah, aku ikut semua arahan.
Part mandi lepas pembedahan ni, aku cover2 jgk la x bg kene tempat operate, terbongkok-bongkok . Berapa cm? Jangan tanye sebab aku x pernah ukur hingga ke hari ini. Cuma rsa x pnjg mana, ajaib jer cmne baby boleh dikeluarkan. (tu pun aku rsa ajaib sedangkan org beranak cara VD lg ajaib dengan kuasa Allah kan..) Seram oiiiih! Dah la tengah lembik xde tenaga, lemah gemalai, slow motion semua dlm keadaan berhati-hati menikmati cuaca sejuk dini hari menjelang subuh sunyi. 

Aku ditukar ke katil posisi tengah sikit, lebih dekat dengan tempat nurse mayb untuk pemantauan. Siang tu, my sis #1 and abg ipar dating melawat. Kebetulan aku dahaga yang amat abang ipar turun balik carikan air mineral. Hari ke2 bff suami and wife dating melawat kat wad. Dlm msa 2 hari ni aku mmg rsa lemah yg teramat suara antra keluar ngan tak bila sembang dgn diorg. Kemudian ader rsa naluri sesuatu yg sangat berlainan, tak mampu nak explain kat sini. Antara diri sendiri dengan Tuhan..dalam lemah2 tu sembang, rupanya aku TERcakap yang…seriknya sakit beranak, tak nak beranak lg.. kwn abg n wife Cuma senyum2 n gelak2 je. Rupanya dalam hati dia cakap..alah..tgk la nnt x lama lg ader pulok! Rupanya masin mulut dia..dia cerita balik masa jumpa raya baru2 ni. Oh! Sangat memalukan aku rsa hahaha, tak sangka la aku blh ckp camtu pd diorg. Ye lah time teringat sakit mana nak ingat kan..
Disebabkan aku emergency LSCS(emLSCS), aku kene full bius memang x sedar pe lah, suami pun tak boleh temankan, aku masih sedar saat dia salam n cium dahi aku sebelum tinggalkan aku dalam operation theathe tingkat 3. Sejak lepas sedar dari operation tu, aku mengalami 1 perasaan yang amat bingung!  Banyak sangat rasanya soalan dalam kepala ni..
Mana anak aku?
Selamat ke anak aku?
Aku dah betul2 jadi ibu ke?
Bingung sangat.
Depan aku aku 1 file perubatan bersama dgn buku pink rekod pregnancy n kelahiran. Aku belek2 file tu, entah apa yang aku baca dlm tu cari info yang aku nak. Kemudian aku belek pulak buku pink dengan teliti muka-muka surat akhir.
·         
Berkali-kali aku tatap tulisan2 kat mukasurat tu. Bersungguh-sungguh. Tapi kebingungan tu masih terasa. Rasa kosong! Rasa tertanya-tanya lagi. Sampai la masa aku dapat jumpa suami. Dia asik cerita pasal anak kami. Sebelum dapat jenguk aku dia sempat 2x pergi jenguk anak kat tgkt 6. Dalam kepala aku … anak? Anak kita? Kita dah ada ank? à bingung lg! muka aku terpinga jer. Kuat betul ubat bius..hua3. lepas tu aku ditukar lg posisi katil. Kali ni makin dekat dgn kwsn nurse, and katil2 pun tak banyak, hujung arah selatan. Kemudian, jiran2 yang dah lepas operate tanya, x g menyusu anak ke? Dah pegi tgk anak? Aku bingung lg. menyusu? Suami sebenarnya tunggu aku dah ready and time2 tu jgk aku ajk jumpa anak.  Suami amik wheelchair and kami trs ke tgkt 6 wad bayi. Bz jgk sbb mmg waktu melawat time tuh.
Perasaan sepanjang perjalanan menuju ke tempat ank…..?
Ya Allah..berdebar-debar…aku teringat kata-kata kwn baik..dia kata..pertama kali tgk anak hati berbunga-bunga macam nak g jumpa kekasih! 

Eh , aku x rsa mcm tu pun. Aku rsa seram sejuk lain macam jer ni. Dengan soalan2 dlm kepala ni.
Mamcamana la ank aku tu yer..cerah ke gelap sangat ker..sihat ke..dari cerita suami, semuanya OK. Nak jumpa baby msg2 kene ikut giliran. Punya la ramai parent yg tujuannya sama mcm kami. Mana satu lah anak aku ni..lepas sorg2 baby aku perati dlm cube dia. Tertunggu-tunggu lg dlm debaran yg tak sudah! Bila dah dpt tu..aku tatap dia..cepat2 kami pergi bilik menyusu. Aku tak sabar untuk ajar dia menyusu dan kenal aku supaya dia tak canggung nanti. Ya Allah..suci murninya bayi ini hadiah dari syurga. Lapar ke dia..pertama kali aku kendong..agak kekok sebab tangan kanan aku masih ade jarum terpasang, begitu juga tangan si anak. Ape pun aku gigih usaha bagi susu badan. Tangan2 kami bersimbung, jarum kat tangan kami berlaga..baby menangis..aku pun hampir!  Itu kali pertama sesi ibu-anak jumpa. Dia belum kenal aku..aku sedih! Nak isap susu pun dia tak pandai lg n refused. Kemudian, kami nak hantar baby semula pd nurse..lepas dah letak blk baby dlm tmpt dia, aku mcm keberatan nak melangkah pergi. Suami aku tanye kenapa..aku kata..eh kang tertukar nanti mcmn.. ..(blh plk aku terbuat lawak mengong gitu dlm blur dlm betul bendul muka ni..) suami aku kata eh mustahil lah .. jgn la bimbang..anak kita ada tanda..(dia pun bls dgn lawak juga tp muka serius..) ya, Qushayyi ada tahi lalat besar tepi dahi kanan. 

Aku blk ke wad dgn hampa x dpt susukan anak. Ok la at least dh dpt jumpa. Its ok, diorg jaga aku pon risau mcmn la nak jaga sndri dgn keadaan diri still lemah lg. malam tu sekitar jam 10mlm..baby sampai kat aku..dlm hati x putus berdoa moga baby tenang n tak menangis..suara dia nangis kuat oih..malu nak..kesian org nk tdo mlm2 huhu..dlm msa yg sama aku slowly tp gigih nk ajar dia latch. So dr mlm tu lg kami berduet berlatih. Aku ikut semua yg ketua nurse ajar. Slowly q cuba. Untuk colostrum keluar akan mkn masa hanya jika baby betul2 sedut dengan kuat dan cara yg betul. aku pon terlupa dpt tdo ke x mlm tu..bila siang..my sis #2 dtg. Dr pg q bnyk kali nangis sebab laporrrr..x dpt susu dgn puas lg..susu pon x bnyk lg..mayb setitik dua kot..tempoh ni agak stress sebab aku mcm give up..minta nurse bg susu tepung..janji ank aku kenyang n senyap..nurse marah n paksa aku susukan ank dgn susu bdn…we yank aku lapar kot..aku sorok2 suh kakok bwk botol n susu fm jenama anmum yg aku dh stamby awl2..agak2 ank nangis kuat je..kami bancuh sorok2..bg baby minum..hahaha..x kira janji ank aku  xlaporrr…
-        
Ade sorang makcik muda yang temankan anak dia katil sebelah tegur aku. Dia kata makcik tgk awak ni gagah je uruskan anak lepas pembedahan. Makcik dulu 2 hari lps bedah tak leh bangun lagi.
Oh ye ker makcik..terkedu saya..aku senyum. (Dah memang 3rd day dah time tu.. )

OK la abis cerita di sini...

*taipnya dah lama, baru rajin nak post.

I want to have VBAC!

 *Saya dinasihatkan tak boleh guna term struggle for vbac. Ia belum cukup positive dalam mind setting.

Masa semakin mendekat..38 weeks by tomorrow.

Mula lah kenangan lama mengusik jiwa..mengacah-acah...menakut-nakutkan..hahaha..Dulu kwn ada tanye sblm dia beranak n dia tak smpt merasa sakit contractions..dia tanya sakit mcmn..sng jwb n dgn kadar nak mengusik...mcm nk mati kottt! itu jwpn kejam namanya.

Cerita pun dalam keadaan xde la feel sangat sblm ni and banyak slot penting yang terlupa.

* Masa duk push2 tu tak tubik2, lps doctor senior rodok2 korek2 nak capai kepala baby..doctor senior tu geleng2..doctors, MA ade diskas nak vacuum/forsep ke? Doktor senior tu jawab saya tak berani then dia cepat2 suh sign untuk czer. For the sake of the 'golden' baby.

* Dalam labour room tu xde pon ayat quran/doa utk memudahkan bersalin sepertimana yg diwar-warkan org..jam dinding bulat jer terbentang, serupo jam dinding kat masjid waktu aku nikah ader la. Sangkaan awal meleset.

* Dalam aku menahan kesakitan tu, sempat lg si hubby tanya doktor..boleh ke nak minta darah tali pusat baby? Doktor jawab..kat hospital ni tak buat..

* Kemain la aku bawak mnyk and air selusuh ke dalam LR, tp tak diberi minum pun. Mungkin prosedur kerajaan tidak membenarkannya. Mungkin. Sangkaan awal meleset.

* Apa yang aku harapkan time dalam keadaan sakit contractions tu..ialah..adanya org2 tersayang yg menemani..gosok2 ker kan wpon tau dh xkan hlg..at least ade moral support n ect..tp selalunya kesakitan aku menggila time2 mlm sunyi sepi..peliknya time siang cam steady je, sakit x serius..

* Beberapa hari lepas deliver via c-set ni kan..ader satu rasa down gitu. Seolah-olah diri telah gagal dalam sebuah perjuangan yang agak dasyat. Seolah diri berada di bawah satu takuk yang orang akan pandang rendah. Kemudian ader satu suara hati yang lain back up..alah whateva janji diri ini dah jadi ibu kan..dua2 selamat..sihat walafiat jer. So what...perlu ke nak ada perasaan double standard tentang cara kelahiran?
 ....................................
Lupakan yang lepas.
Full stop.
Qushayyi pun dah mula pandai nak cakap macam2. Nak bina ayat. Memang tak paham dah.

Jadi, selepas pengalaman lepas, lepas check up O&G dgn Dr.Nasir n dia ckp blh deliver normal, means ada cahaya semangat di situ. Lepas join group ICAN/VBAC, memang banyak ilmu kat situ tapinya..banyak yang against hospital procedures. Kene keringkan hati in case kene marah atau dpt tentangan sesiapa termasuk midwives/doctors/MOs. Bersediakah aku utk only listen to self instinct?

Checklist;
  • squat
  • naik-turun tangga
  • makanan sunnah
  • keep fit
  • work with gravity
  • walk a lot to loosen the pelvis
  • jgn ke hospital terlalu awal
  • lakukan senaman yang perlu
  • make sure tenaga cukup
  • makan cukup, tdo cukup
  • elakkan campurtangan ubatan sampingan mcm induced/drip dll   
  • tekad

WHAT??? 300X? 30 kali pon aku tak sempat buat, Q mintak dukung..  
Let it happen naturally!
May Allah make it ease..amiin.







Hello October 2014!

Fuh!
Alhamdulillah...lega!
Take a brake jap.
Breath deeply...

Sempat habiskan mengajar silibus untuk satu lagi subjek. Kiranya dua-dua subjek dah selesai ajar dan selesai quiz sebelum cuti panjang bermula. Hanya sikit-sikit lagi tugasan hakiki kat pejabat bahagian debuging kene handle. InsyaAllah, on track.

Almost 37 weeks now. Ok, still ade yang pelik tengok saya masih galas bag laptop pastu nak panjat tangga kolej plk walo 2 tgkt sajer. Alhamdulillah, masih sampai ke kelas. Tapi untuk final kelas hari ni tak bawak dah, haha. Tumpang note kat laptop student lah sajer jawabnya. Tak berbaloi nak galas lagi. Outfit hari ni blouse kelabu plain paras peha, seluar hitam straight cut lycra. Dah bosan kot oitfit biasa and lama sgt dah tak pakai seluar. *Note that ramai sangat yang tegur perut kecik jer. OK then. Sampai dah tunggu masa ni pun masih ada yang tak perasan ada isi yang tak lama lagi akan pop out.

Bila nak beli keperluan si adik je, asyik terfikir keperluan si abang..haish la..pening mak! Bedding set untuk baby cot adik pon belum beli lagi. Nasib baik mattress dihadiahkan oleh bff mommy since primary school. Alhamdulillah, rezeki adik. Makan masa jgk nk cari bedding set online yang 7 pieces dengan harga yang tak melampau.

Apa yang kami belikan untuk Q pun based on keperluan dia memandangkan untuk alih perhatian dia dan juga nak ganti balik mainan2 yang rosak yang dia obses mcm balls. Selalunya lepas mommy solat Isya' Q akn menyelit dalam baju solat mommy buat2 ala2 khemag badwi kot. Kadang lama juga kene layan dia duk dlm tu sampai berpeluh-peluh mak n anak, tp dia suka. Konon la nak alih perhatian dia, so mommy belikan baby tent dengan harapan dia x pandang dah segala khemah2 jenis lain.

Walid tanya memang sengaja pilih design mcm khemah BUMBA?
Jawapan: Ini je yg plg murah. Lalalaa..





Rupanya sangkaan kami meleset. Q masih lagi nak masuk2 dalam pakaian solat mommy. Haih, layankan sajer la.. I accidently found bumba video and Q really love the series entah dalam bahasa ape la..magico..magico..mayb if ada rezeki ambik tema BUMBA plk utk 2nd birthday Q, 3 bln stgh dari skrg.  Memandangkan kecenderungan Q macam aku: main hoki...walid pon beli lah set golf untuk dia. Banyak sangat yg Q warisi dari aku termasuk sukan. Kalau pegang raket, nmpk mcm pukul bola ke dinding. Squash ler tuh!

One thing yang kami hanya merancang, perancangan terus berubah seiring dengan masa. Nampak gayanya, kene tunda Q masuk taska hingga tahun baru 2015. Kene molek daftar sama-sama dengan adik! Aaargh tak dapat dibayangkan. Kalau masuk hujung2 tahun memang membazir duit yuran jer. Lagipun mommy dah bercuti panjang dari keje. Hmmm..Biar lah Q homeschooling dulu buat smtra waktu ni...

I have no idea bila Q ni dh reti action2 nak jd cikgu. Siap tunjuk2 flash card kat dinding n ajar cousin dia yg lbh kurg saiz sama dia. Hmmm..
Vocab Q pon dah bertambah. Suka la meng-ajuk/ikut org sebut. Cuma yang kelakar bila aku ajar sebut...

Aku: "Maaaaa-miiii!"
Qushayyi: "Ne-nek!" 

One more thing mcm amazing plk aku blh baca buku yg agak tebal tu..dengan kekangan masa yang teramat..itu pun dah pulun baca x kira mata celik jam berapa..sebab buku pinjam. malas nak pegang lama2. sbnrnya tggl bbrpa mukasurat je lagi x sempat nak baca, kekangmmg aim nk abiskan baca sebelum bersalin. Tajuk buku tu..malu nak tulis..tapi ia berkisar mengenai seorang tokoh. Dan ia ada kene mengena dengan nama anak kam yang bakal lahir nanti InsyaAllah..mungkin jika ada masa terluang aku boleh berkongsi apa intipati dan kesimpulan yang aku dapat dari pembacaan buku2 ala motivasi sebegitu. lepas ni cadang nak beli buku propethic parenting pulak. moga berkesempatan membaca! amiin...

Adios..daaaa!


Redho jer laa..

Aku semakin pening dengan politik tanahair. So, malas dah nak follow. Bersibuk-sibuk dengan urusan sendiri lebih baikkk dari fikirkan hal orang lain yang tak bersangkutan langsung dengan kita.
Dengan kepelikan hal politik kita, aku lebih pelik dengan orang yang hegeh-hegeh mintak mahap dengan kita, tapi still nak ungkit, nampak sangat tak ikhlas and hati masih....errr cedera tak pulih2. Baik la bersihkan hati dulu baru mintak mahap seikhlas mungkin. Kesian sgt dengan orang lagu ni. Otak and hati diorg tak pernah free dari perasaan yang tak best. Tak pe lah. Abaikan jer. Baik fikirkan macamana nak membuatkan hati sendiri lebih best yang xde sangkut paut dengan orang.

Redho jer laaa..

"EVERYONE YOU MEET HAS SOMETHING TO TEACH YOU"

Dengan siapa kita jumpa dalam hidup ni ditentukan oleh Allah. Untuk memberi pengalaman dan pengajaran kepada kita. Perlu ke nak persoalkan ketetapan Dia? Kesian pulak kalau asyik nak persoalkan apa yang Allah dah rancangkan dan tentukan. Susahkan nak redho berbanding sabar? Ikhlas pun susah. Setiap kesusahan itu adalah hikmah dan jalan untuk meraih pahala bagi yang bersabar & redho.
Untuk petua ketenangan & kebahagiaan hati sendiri, stop comparing our self with others. Senjatanya adalah doa. Itu je. Tak susah sangat pun nak buat.

Redho jer laa...

Semakphone kita masuk air. Entoh biler anok kita jirus/rendam sbb dia bangun awal, kita dalam mamai2 tgk phone dah lencun! Bese org akn kata ha tu la bg lg ank main dgn phone. Eh eh..no no. Aku dah jarang bg dia phone(utk coolkan dia), tp x sedo biler masa dia ambik pg tu. Walopon 9to jer tp cukup berjasa and sgt satisfied dgn performancenya, kualiti gmbrnya ..yep semestinya lah bnyk gmbo berharga dlm tu. Aku dh uninstall dropbox, sajer. Marah? Nope at all. Takde rasa marah pd anak sebab apepun benda dh nak jadi. Ader la hikmahnya tuh. Banyak benda lain lagi kene lyn selain semakphone tu kenn.  Tunggu lg 2 minggu kene repair. Hopefully masih ade harapan untuk dia trskan idup. Sbrnya plg bguna sbb duk berwhatssup dgn 2 bff's yg status surirumah. Best berkongsi tips and pengalaman msg2 facing this life. The best thing is..haaa ni nak story.. Diorg ni x pernah la semakin nk down kan aku (jika aku tgh down.) dgn nk compare apebende ntah yg berbeza. Bila aku rasa jatuh, diorg ni la akn bangkitkan aku semula. Sebab fasa hidup kami berlawanan. Setiap sesuatu tu dah pasti ade pro n cons. Dua2 ade kelebihan dan semuanya ada cabaran. So, perlu ke nak persoalkan? Buang masa kot. Dua2 org ni tak suka main fb haha. Kitorg just sharing ape2 kat insta n whatsapp.

Redho jer laaa..

Selamat Beramal







Cerita kisah beranak sulung yang belum habis. Ni part intermediate...(Part 2)

Kan dah kata...nak beranak pulok baru nak sambung tulis...
Ni intro jer.. Intro.

Pergi hospital sekitar jam 12.15 malam sbnrnya pagi *suh hubby drive dalam keadaan rilex2 sebab belum sakit cuma ada blood show dgn harapan blh blk semula *. Register, tunggu untuk cek jalan sebelum warded, kene masuk asrama dapait katil tukar uniform pink pukul 4pg. Sebab tak sakit betul minta hubby blk dlu. Masa tunggu register tu aku dah x blh nak duduk elok2 atas kerusi sebab sakit pinggang bertukar-tukar tempat. Macam cacing sopan yang kepanasan di dini hari jam 2-3 pagi. Request doktor perempuan yang buat VE. Me, belum ada laluan. Tapi kene tahan sebab dah overdue sehari. Sebab tak pernah tahu life dalam wad so aku x kesah sgt la. Dapat bed plg awal2 dkt pintu masuk. Means paling jauh dgn kwsn nurse. Mintak wad kelas 2 tapi mcm biasa lah full bar! Time tu org sebelah katil sakit2 nak beranak. 6cm opening mcm dah gerun aku tgk dia menahan kesakitan. Terus ditolak ke LR.  Siangnya dalam pukul 9am kene buat VE lg. Baru 1cm! Belum ada rasa sakit yang mengganggu. Still blh happy2 makan dan sembang dengan jiran2 katil.Masa terus berlalu hari ke-2 kot sakit dah semakin mengganaz dah hilang mood nak makan/sembang/membaca. Bawak majalah cuma tgk kulit jer. Selebihnya aku just tgk pemandangan n suasana apa yang berlaku dalam wad. Kene buat VE lg bukaan baru 3cm.
*Note that kalau 5cm baru ditolak ke LR. Hari ke3 dalam wad bukaan x bertambah.
*Ramai patient stuck kat 3cm nih rupenye.

Macam2 air minuman and makanan luar minta hubby belikan tapi hampeh tak dapat nak telan dengan jayanya. Baru tau bila datang sakit begini bagi la apa pun. Semua gagal. Hubby plk paksa makan supaya ada tenaga. Saya badmood la cakap memang tak blh nak masuk.
Hari berganti hari malam berganti malam sakit semakin menggila. Aku tak diinduce pun, ramai aku tgk yang kene induced. Katanya sakit induce 2x ganda tapi sakit tak lama. Aku redho je la tak kan pepandai nk mnta induce plk dah doctor tak bagi. Baper lama lagi entah nak duk sepital n thn sakit nak beranak ni.
Kehidupan di sepital tidak indah seperti asrama rupanya!
Katil empuk tapi nikmat tidur dah hilang.
Puas dah adjust reclining untuk bahagian kepala tapi at the end aku terlelap atas kerusi kat orang lalu lalang tu jer.
Kipas laju atas kepala tapi tak rasa nyamannya.
Nyamuk bermaharajalela. Bawak ubat nyamuk pun nyamuk tak layan. ada je yg jns tdo mati. Haha nikmatnya dia tdo n nyamuk tu skali dpt nikmat darah percuma.
Makin lama aku semakin payah nak naik katil. Sakit situ sini.
Semua doa dan petua bersilih ganti aku terfikir, baca n buat mana yg mampu.

Skang ni wad sebelum bersalin dan selepas bersalin dah dicampur.
*Kat sini lah perkara paling slack yang menyumbang kepada bnyk masalah. Nak tidur pun tak blh sebab pelawat yakni suami2 org yg baru beranak akn masuk wad hntr baby n tgk bini. Kdg 1 fmly wey! Gilossss!! Bukan waktu melawat plk tu. Tak kira masa malam ke subuh. Pelik!
Waktu tidur ada gangguan, waktu siang mula mengantuk tapi terganggu dengan nurse dtg utk routine check up, bP n baby heartbeat.

Hari seterusnya sakit makin megganaz. Terutamanya malam. orang lain cool je tdo aku mengerang beberapa saat sekali. Rasa sakit contraction macamana? Bagi terjemahan personal aku la kan...sakitnya macam nak pecah rahim. Hati meronta sebab time gini lah perlukan insan2 rapat untuk support/gosok tempat sakit. Tau sakit tu x hilang at least sokongan moral. _____ Alalalala..wad kelas pertama pun suami tak blh temankan jgk malam2..huhu____. Apa guna..
Tiapakali kesakitan tu menggunung, aku akan jalan pelan2 pegi kwsn tmpt nurse. Bed aku kan plg jauh memang nurse tak nampak la kalo apa2 jadi.

Macam2 dah rasanya aku telan apa jenis selusuh termasuk la org sebelah katil paksa aku minum selusuh dia; air kelapa+garam, air kembang semangkuk ayun. Ayun tu aku tambah la sebab tak berkesan. My sis suh plk abang aku g ambik ubat homeopati buka jalan. Aku makan jgk dlm keadaan sorok2. Gagal juger. Orang lain sakit contraction, makin rajin jln2 dlm wad, aku? malas giler. Terima sajer lah...

Day 3: 15 Feb 2013
Baby tak nak keluar sama dengan besday Walid, 14 Feb.
Malamnya aku sakit yang tak terhingga. Nak sangat pegi buat VE tapi akak sebelah tak bagi lagi. Aku tekad sebab sakit terlebih. Bukaan masih 4cm! Aku terlalu frust ingtkan dah 5cm dah blh pegi LR, so blk kat bed aku menangis2 and keluar pintu wad panggil suami. Tak kira dah malu dengan penunggu2 di luar aku menangis sebab tak thn dah tunggu jalan bukak, malas dah nak duk sepital.

Day 4: 16 Feb 2013 Sabtu
Pagi tu, nurse yang kecik-cun-tapi garang tegur. Eh! Awk x berank lg? Mlm td bkn main sakit ingt berank dh! Erm...aku xde jawapan. Dia buat VE kat aku bkn main sakit n bekeng lg. Muka cun dia langsung tak membantu aku cool n bengang.
Bonda saya datang melawat. This time kan mak aku patah tgn so tak blh ler nak melayan masalah sakit aku ni. Time mak n sis aku nak balik ni la..salam2 aku nangis2...Sempat lagi aku cakap takuuuut! 
Patutnya hari ni doktor senior dah suh aku ditolak ke LR..tp mayb LR full tu yg nurse duk delay2 sebab aku x kelihatan se-emergency org lain koooot.

 Day 5: 17 Feb 2013 Ahad
Pagi hari, aku kene pergi buat CTG. Proses tu bkn la sekejap. Aku tertidur! Dalam 2x kot terlelap. Nurse pelatih asik kejutkan. Kak..jgn tidur kak, nnt baby akak pon tidur, nnt graf x cantik. ----> logik ke gitu..whateva..mengantuk thp gaban sebab malam2 mmg xleh tdo sgt. Bila dah 2x heartbeat baby drop, ape istilah dia aku lupa..depa suh doktor senior td buat VE lg. Dan lg kan. Nayer. Doktor tu ckp  actually masih 4cm tp dah nak ke 5cm! Takpe, saya tlg besarkan lagi. Aku thp redho yg amat dh sebab x larat dh tggu bila nk masuk LR. Bila nurse dah diarahkan aku siap2 n ready ke LR and sila mkn dulu..aku happy yg amat. Aku jer kot yg nmpk cooooool utk ke LR. Besenye kes cemas sebab dah sakit sgt nak terberanak. Ini sangat rare. Boleh lenggang2 mak kangkung lg. Lps dh sarapan and agak2 ready tu aku ditolak ke LR dgn wheelchair. Nurse ckp nak bgtahu sndri pd suami atau nak minta saya kol. Aku dah blur rsanya entah ape yg aku jawab. Rasanya suami xde kat sepital time tu .. Dlm LR, aku dipersiapkan untuk bersedia dipasang itu ini. Oh memalukan.

Doktor tanye nak pggl suami skrg ke tak ni? kalau dah masuk dlm ni ssh sket nak keluar masuk dah.
Aku jawab, biar lah dulu..----> cool tak aku? bahahaha.

Dlm 3 org doktor muda duk sembang, slh sorg tu ckp, eh aku mcm prnh tgk patient ni. Geng doktor pon tgk2 ler aku yg mcm tak semenggah dh walo sakit contraction tu mcm dah sebati. Tak tau mana peak dia. Aku hadap je la diorg buat keje2 diorg. Jam dinding besor kat dpn. Tak dok la pulok doa Nabi Yunus sepertimana yg prnh diceritakan oleh org2 yg prnah beranak. (Ayat tak blh blah.)

Doktor ckp blh tak kita psg drip kat tgn supaya lbh kuat contruction, lbh cpt jln terbuka bila baby tolak. Aku tahu kakak aku tak bg drip tp aku yg dh x thn redho kan jer ape rsanya drip tu sdp sgt ke sebab induce x rasa mcmn. Org kata drip pon sakit la jgk mcm induce. Whateva la kan..nk cpt2 selesai jer ni..

Tiba2 ada seorang lelaki berpakaian doktor dgn blazer putih n cap dtg duk sebelah kiri and capai tangan aku, erat! Usap2 kepala. Doktor mana plk yg selamba sgt ni? Oh laki aku rupenye! OK fine.

Dalam tu pakai tali pinggang bagai macam nak naik angkasa pdhl utk psg ctg lg la jwbnya. Pahtu graf contruction kot. Diorg buat VE lg dlm tuh! Aoih baper bnyk vE daaaaaaa..hazab wey. Sampai aku dh naik konpius dh doktor ni kata ukrn lain, dktor lain ckp lain. Whateva..sakittt tak terkata on off selang seli. Tunggu punya tunggu jam berganti jam. Entah jam berapa daaaaa doktor tanye awak nak pain killer tak? Aku larat lg bersoal jwb .. yg mcm epidural tu ke? Eh bukan..jwb doktor. Yang ni cucuk kat punggung, rasa mcm lali2 sket tp still awake bila contraction meningkat.
Aku yg dah mcm kene pukau suka buat experimen ats diri sndri and suka la nak merasa kaaann siap jwb blh la..Maka aku mcm mamai2 tp still rasa sakit yg on off tu.

Bila nak habis cerita ni...?

Lama2 aku dh xtau pukul berapa thn hazab kat LR sampai la  doktor senior tu ckp, CTG awk x cantik ni.
Dia mai buat panik daaaah!
Dlm hati so?
Saya tgk jln sekali lg tgk sampai msa tak utk awk try push. Check punya check, doc ckp 8cm! Wah x sgka la sbb sbnrnya aku dh x blh nk beze sama ada makin sakit ke sakit turun naik. Memang lost! Doc ckp lg, sebab jantung baby awk x stabil dh ni, awk kene usaha push cpt sikit, tp 8cm boleh jer push kalau awak pandai. OK jom try push.
Aku pun try la push yg pertama tu. Rasa mcm dah kuat giler dah. Doktor rodok2 je nak capai kepala baby tercapai ke idok. Masalah lg kaki kiriku tak blh nk bengkok la. Sakit sebelah kiri mcm tertarik urat pinggang mcm nk patah gituh. Aku ckp x blh bengkok! Sakit! Doktor mcm frust. OK try push lg sekali. Kali ke2 aku push sekuat hati jgk. Actually aku x rsa pon baby tu nak keluor. Org kata nk beranak ni mcm nak berak jgk. Aku kan rare! tak rasa pon mcm nak berak. Rasa rahim nak pecah adalah. Doktor senior tu dah geleng2 kepala.

Finaly, doctor decide utk LSCS. Dia ckp dpn kami saya tau dah 4 thn awk nk tggu yg ni. Tapi demi nak selamatkan anak, kita kene emergency czer! Untuk the 2nd one boleh beranak normal. Sbrnya 8cm dah blh push tapi saya tgk awak dah xde tenaga. Suami redho. Aku happy dlm hati. Rare lah kan..sebab part usaha aku dah habis kat situ. Yang aku tau aku nak siap jer...
Rupenye bila tak terdaya menanggung sakit contraction, jauh di sudut hati aku berputus asa. Aku rela dibedah tapi nak bius penuh! Sebab kalu bius separuh masih gerun sebab kita sedar dan rasa apa yg berlaku, perut kne robek2. ---> based on cerita org lah kan.
Dalam keadaan sakit dan mamai, aku jugerrrr yg kene sign doc.

Persiapan untuk ditolak ke operation theatre plk. Pakai cap, baju dia kene tukar katil. Aku disorong ke OT tingkat 3. Perasaan mcm dlm drama. Yg aku nmpk cuma atas, ditolak ke dalam lif. Kemudian sampai dalam bilik OT yg sangat besar dan waaaah! tak sangkanya mcm hebat je tgk lampu2 atas tu. Mcm rsa duk dlm bangunan canggih! Oh ok aku mcm kne pukau dek obat2 pain killer tu haha. Beberapa doktor tangkas buat keje diorg. Aku kene cucuk sana sini kanan kiri. Then doktor cina sound sorg yg cucuk tgn kiri aku sebab bengkak. Mayb sbb tak tepat kene urat tu.
Redho!

OK kita pakaikan oksigen yer..diorg tutup mulut n hidung aku mcm ade gas tu entah bius ke ape ntah, pahtu yang cucuk kat bahu kiri tu ape plk sukati diorg la huhu. Haaa buat la ape patut. Pastu doc cina tu tanye..norlida berat awak berapa? Eh ape ke angau doktor ni nk tanye berat aku time2 kritikal gini kan - detik hati aku hahaha...berusaha plk aku nk jwb tu: 82kg..rasanya suara aku setakat sebut 8 je kot! lps tu aku dah tak sadar ape2.

Bermulala kerja2 diorg yang mulia tu. Clue skit; yang sambut Qushayyi lahir ialah doktor Islam wanita.

To be continue part 3.......ending

Salam Aidilfitri 2014 *updated*

Syawal dah berlalu..entry raya tak kan xde kot. Bz benor memikirkan hal-hal lain sampai tak berapa nak free untuk menulis. Macam tahun lepas jugak kami hanya merancang, Allah sebaik penentu. Raya ke4, Qushayyi demam!
Time ni Qushayyi tengah demam, tapi sebab dah petang dia minta pakai baju cantik - nak kluo lar tu, bila suruh pose mommy nk snap pic, terus dia sengih2 bg kerjasama yg sgt baik.

Mcmn blh bertukar seluar - tiba2 dah sampai ke taman mainan. Terapi terbaek bila demam, bawak dia hirup udara segar di taman. Alhamdulillah at least dpt membantu dr segi emosi.
Raya ke5 Qushayyi naik campak, sampai la seminggu baru bintik2 tu pudar.

Tambahan lagi jadual check saya bersusun, memang xde mood nak pegi beraya. *Edit* Tengahari raya ke3 baru balik dari klinik, wife big boss whatsapp ajak g beraya rumah depa. Duh! Tepuk dahi. Memang tak dapat nak bertandang.
27.7 sehari sebelum raya  - apt cancel sbb gomen trg baru dpt notis boleh cuti

Sebelum raya, hubby kemain cakap nak raya sakan.
Eh! Dia pulak beria-ia dah kenapa??
Saya rasa so-so je kot.
Janji anak happy pon dah ok.




On our way to rumah tokmi lepas open house rumah kawan hubby
Giliran beraya kat rumah mana memang entah sejak tahun biler giliran tak wujud. Haha..Saya serahkan keputusan pada si suami memilih raya pertama di mana. Selama 26 tahun bujang beraya dengan keluarga sendiri kenapa tidak dengan keluarga lain lepas tu ye dok? Sampai biler nak melekat je dengan family sendiri..cukup2.
pic raya extended family - 2014

Persiapan raya macam baju sendiri n anak sediakan sikit2 sebelum puasa. Last minite baru tambah kalau rasa perlu. Saya punya outfit pun dah tak beria macam tahun2 sebelumnya yang macam membazir. Recycle mana yang jarang pakai jer. Walid kata mommy perut boyot tak payah baju raya. Boleh gitu? Luckily baby bump tak besar sangat, so boleh sarung baju2 kurung yang ada. Ingat kan nak beli jubah pregnant last minute sebab tak dpt nak bajet perut memboyot bsr mana. Last2 tak beli langsung. Bgs. Jubah2 bagai ni panas n rimas dengan cuaca panas. Alasan kan..!
This year baru cukup korum sebab adik ipar yang study kat Mesir bercuti 4 bulan - baru la bergambar raya beria sikit.



Beraya rumah bapa saudara belah suami. Baru dapat jumpa babay Khalish. Masa Khalish lahir, kami bz dengan majlis aqiqah & besday Q.
Walid tegur amboi berlilit beria nak raya ke rumah seblah je padahal..Opkos la, namanya raya..kene ler pakai tudung raya..baru 1st time nak berhalfmoon walopon baju kedut!.
Kunjungan balas dari org sebelah
Potluck raya office
Tahun ke2 bertandang ke rumah bff kat Kerteh.

Rindu awak 200%!  That's the gentle way to please a favorite girl, bahahaha!
Tak puas jumpa!


T_T

Approaching Sept & Aug 2014

Bismillah..
Even too many things to settle down, but Alhamdulillah..everythings are on the right track..InsyaAllah..
Just heavy head with so-called pre-parations.
September 2014 ade bende penting kene settle down. Salah satunya pendaftaran Qushayyi ke taska permata ditunda dari bulan Ogos sebab kekurangan cikgu. Jika tiada aral dan semuanya Allah perkenankan, Adek akan didaftarkan jugak di tempat yang sama dengan Abang Q. Dijangka awal tahun depan. My sis in law cakap..ala nak hantar terus ke masih baby lagi.. But for me, bila anak dah dua..anak ke-2, hatiku haruslah lebih kering. Selebihnya serahkan saja pada Allah.

October 2014 pon will be bigger challenging for me n us.
May Allah ease our way.

Aku ni rajin beli ubat, cari ubat, survey ubat tp nak menghabiskannya malas yang super. Tak bersungguh. Tapi kalu ubat kurusss? Rajin kot *bluwerk* haha.

Kali ni, takmo dah beli ubat selusuh berbagai-bagai tuh. Ade few method n remedy je la yang aku nak follow. Antaranya yang muncul dlm kotak pikiran ni ialah;
Air Anugerah
Air zam-zam.
Ubat buka jalan homeopati.

Bak kata seseorang, keupayaan kita datang dr mind set. Kesakitan nak beranak yang pertama gagal untuk saya tanggung sebab banyak faktor, so kali ni nak tebus.

4-8-2014 mommy kene scan kat O&G sepital besar. Excited jgk sbb dah boleh guna bangunan baru walaupun currently just for check up. Wad entah bila la boleh open. Kan bagus kalau aku sempat. *Doa moga buka sebelum kelahiran adik Q*.

Masa ngandungkan Qushayyi mommy verangan nak buat semuanya apa yang perlu in my journey of pregnancy. Gaya cakap memang macam takut dapat sorang je anak. Tapi atas sebab kesibukan dan sebagainya ader la beberapa perkara yang tak dapat nak lalui. Salah satunya nak pergi scan 4D. Bila kali ni mommy tak harapkan sangat, Allah just repay my wish for Adek Q. Alhamdulillah. Feeling blessed. Mula2 doktor N scan baby and ukur2 anggota baby. Bila scanner tu lalu tang muka, doctor semacam excited and terus on 4D. Allahuakbar. Tak terlintas berpeluang dapat tengok live muka Adek dari luar. Terdetik dalam hati mommy..Ya Allah..sejibik mulut abang Qushayyi. Sokmo cakap pada Walid, mommy geram sangat tengok mulut/bibir si abang. Tapi suka bertempik! Rasanya muka adik lebih bulat berbanding abang Q masa aabang Q baru lahir. Tirus jer, kurus, haluih.

Sebab apa doctor excited? sebab kebetulan baby pandang ke arah luar. Kira bernasib baik lah..tanpa buang masa doctor terus print, dan letak pic atas dada mommy. Sebelum tu doctor N sempat bagitahu kemungkinan jantina baby. Sepanjang proses scan tu saya cuma senyum wat rilex wat cool jer. Sebelum balik kene inject ATT sedas. Vaksin untuk elakkan kancing gigi.


Hubby just sent me the video of Abang Q pergi bilik air n minta bukakan paip and mandi sendiri. Dengan bajunya tak bukak. OK, big brother already. Recently, 17/8 kene cucuk 18 bulan/setahun setengah. Nangis la kejap sebab kene kerjong. Bila keluar je dari klinik siap nyanyi-nyanyi. Senang hati kot..


Hmm..mommy have to sort out all the things again and again...
Tata.