Buku Pink


Perkembangan.
Masih keliru dengan usia kandungan yg sebenar. Alahan, belum ada. Siapalah kita manusia untuk mengetahui segala sesuatu dengan tepat. Semuanya rahsia Allah. Berdasarkan FF calendar, saya assume usia kandungan mghampiri 7w. So, saya sangat teruja utk melihat/mendengar jantung baby which is pengalaman yg belum pernah saya rasa selama hidup. We decided to do ultrasound di klinik biasa on the night sblm pergi register buku pink di klinik kerajaan.

Hasil.
1st scan: 5w6d. Arghhh! Lg 1 hr nk ckup 6w. Tp, ape bezanya. Doctor kata blh kata dh 6w la..cumanya bersyukur la sebab ade kemajuan(daripada keguguran lps yang berlaku pada 5w3d). Dalam usia kandungan sekarang, mmg ssh nak nampak isi kantung, cuma kantungnya sahaja. Doctor tunjuk 2 bahagian dalam kantung kemungkinan menempelnya fetus. Rasa cuak semakin berleluasa bila doctor kata ada juga kes kandungan yang kosong. Ya, saya tahu itu blighted ovum, nauzubillah semoga tdk berlaku pd saya.

Pendaftaran.
Kata doctor K, perlu lah segera daftar ke klinik kerajaan jika dikhuatiri kandungan perlukan perhatian rapi.

Esoknya terus pergi daftar buku pink. Mula2 pergi Klinik Desa Binjai Rendah. Masak tunggu, ALmost 45 minit kot, bru kene panggil. Mestilah yang ada baby dan yang perut besor(yang dah ada rekod) dilayan dulu. Erm, tak pe la siapalah saya kan. Hubby still menunggu sama sebab dah mntk excuse dr bos nya. Tp dia still ade kerja n meeting hari tu. Nasib baik saya tak suruh DH blk offce dlu coz tetiba nurse2 panggil sebab dh pon kne amik darah jugak. Aiseh! REnyah. Darah laki aku pon nak. Since when? Tak pe la, demi baby. Sebelum proses itu ini selesai, ade nurse lain yang kabo bnyk lg prosesnya, n makan masa yg lama. Fuh! Sebab, kene pergi Klinik Besar Bukit Payong plk. Adeh! Sejak bila kene pergi 2 butir klinik nih? Turutkan je lah. Ding-dong-ding-dong dari kul 8am, kul 1tghri bru siap, hubby amik n makan kat kedai lah jwbnya.

Pink/Blue?


Satu artikel yang menarik perhatian saya;
1. Mengalami mual-mual yang agak teruk selama trimester pertama itu pertanda akan mendapat bayi perempuan. Sebaliknya jika tidak mengalami mual-mual teruk atau tahap mualnya rendah petanda anak laki-laki.
- Pengalaman ibu : mengalami alahan yg teruk ketika mengandung 1-5 bulan…alhamdulillah selamat melahirkan anak lelaki yang sihat dan sempurna.
2. Tonjolan perut tinggi (runcing) petanda anak lelaki. Sebaliknya jika tonjolan perut rendah petanda anak perempuan.
- Pengalaman ibu : x reti nak gambarkan..tp ramai yg teka ibu dpt anak lelaki..ada sorang makcik ni..dia pegang perut ibu ms pregnant 8 bulan kalau x silap..terus dia ckp lelaki…anak lelaki… wah sgt teror itu makcik…tepat tekaannya.. 
3. Tubuh terasa lebih bengkak terutama pada peha dan punggung dipercayai sebagai tanda anak perempuan yang sedang mengambil kecantikan ibunya. Tapi jika kelebihan berat badan cenderung ke depan itu pertanda anak lelaki.
- Pengalaman ibu : haha..mmg bertambah2 la berat badan time mengandung tuh…
4. Lebih suka makanan yang mengandungi protein seperti daging serta suka makanan yang masin dan asam itu pertanda anak lelaki. Sebaliknya jika suka makanan manis dan buah-buahan petanda anak perempuan.
- Pengalaman ibu : masa alahan teruk tu mmg byk makan masam2 sbb nak hilangkan mual n muntah w/pun x de la berkesan pun..huhu
5. Posisi tidur jika lebih suka arah utara dipercayai petanda anak laki-laki, tapi sebaliknya jika lebih senang tidur ke arah selatan petanda anak perempuan.
- Pengalaman ibu : ms dulu,,,ibu suka tido mengiring ke kanan…mmg ramai yg ckp kalatidur ngiring kanan dpt anak lelaki..
Memang belum ada bukti ilmiahnya, tapi dari pengalaman perempuan-perempuan hamil ciri-ciri tersebut terjadi ketika mereka mengandung anak lelaki atau perempuan.


Read more: http://keluarga-mifzal-arsyad.com/2010/11/segmen-info-tip-mengesan-jenis-kelamin-bayi-dalam-kandungan-tanpa-ujian-ultrasound/#ixzz1y45i1R7X

Approaching 7w

Perkembangan terkini.
Alhamdulillah dengan rahmat Allah SWT saya masih brda dlm kesihatan yang baik. Segala pergerakan dibataskan. Dan diawasi oleh dua insan tercinta. Terbit rasa bersalah dan menyusahkan. Walaupun saya tekad untuk menjaga kandungan kali ini sebaik mungkin. Namun itu tdk bermakna saya mesti banyak tidur. Saya cuma melayan tidur sekadar kehendak mata. 

Pemakanan.
Agak sedikit tertekan kerana kenbimbangan. yang mana boleh yang mana tidak. Kadang-kadang DM(dear mum) kata boleh tapi saya rasa mcam cannot jer. DM dan sebahagian besar kakak saya tidak ada masalah semasa pregnancy. Kandungan mereka kukuh. Bukan seperti saya. Penat saya nak beritahu jangan samakan saya dengan mereka. Apabila pemakanan agak kene pilih-pilih, jadinya saya cepat bosan dan hilang selera sampai tahap tak tahu nak makan ape. Akhirnya, saya menyuarakan pada DH bahawa, saya inginkan western food. Spaggethi yang dia buat. Saya nak mushroom sup dan roti mcm pizzahut tu. DH kata nak buat sendiri jgk yg tu. OK fine, cuma perlu tunggu hari minggu yang lebih tenang.

Buku Pink
Bila saya menyuarakan/bertanya bila sebaiknya BAGI saya untuk buka buku pink, ada yang cakap terlalu awal. Saya tahu terlalu awal bagi kandungan yang tak ader masalah/orang yang senang nak mengandung. Bukan saya. Saya tertekan lagi. Whatever pun saya akan pergi scan buat pertama kali dalam minggu ini dan selepas itu akan terus pergi daftar buku pink ke klinik kerajaan berdekatan. Saya bukan nak dengar sangat cakap orang yang xde masalah, saya cuma mendengar kata hati dan kebimbangan sendiri. Akhirnya kakak ipar saya yang budiman bertanya pada jirannya yang kerja nurse. Sah lah bahawa saya perlu daftar seawal mungkin sebaik sahaja tahu conceive! See!! Siapa yang betul? Saya tahu conceive semasa kandungan belum cecah 4weeks lagi, dan sekarang dan nak masuk 7weeks. Saya hanya mampu berdoa supaya Allah SWT pelihara kandungan saya ke tahap yang terbaik. Saya merayu. Hanya Allah tempat saya bergantung dan mengharap.


Confused dengan usia kandungan

Tiba-tiba rasa confuse la pulak, selagi belum pergi scan. Bajetnya biarlah tunggu ade heartbeat dulu baru pergi scan. Saya masih memantau suhu badan untuk memastikan keadaan saya OK atau sebaliknya.

My last period: 4/5/2012
Based on calendar/ FF calculation of days.
4w: 31/5/2012
5w: 7/6/2012
6w: 14/6/2012

Tp, based on pregnancy ticker baru 5w2d. Berbanding FF: 5w6d.

Saya bukan over excited nak calculate2 seme ni, cumanya saya curious dan dalam tempoh berjaga-jaga untuk melepasi tempoh keguguran yang lepa siaitu ketika 5w3d. Seandainya benar usia kandungan ini sudah masuk 6w esok hari, saya amat bersyukur pada Allah SWT kerana telah melepasi tahap pertama. Dan setiap minggu malah setiap hari adalah kritikal bagi saya.

Semoga Allah melindungi kandungan saya kali ini. Biarlah baby ini yang sentiasa kami nanti, membesar dengan sihat. Saya tetap bersedia fizikal dan mental untuk menghadapi sebarang alahan atau pembawakan mengandung. Kerana dengan adanya alahan itu, bermakna kehadiran permata hati dalam rahim ini.

Surat Sokongan Doktor

11/6/2012

Kepada yang berkenaan,

Tuan,
Ref: XXXXX BINTI XXX
i/c: XXXXXX-XX-XXXX

Pesakit di atas adalah seorang yang mengalami kesukaran untuk mengandung. Setelah hampir 4 tahun kahwin kini beliau mengandung kali kedua yang baru berusia 4minggu(sebenarnya 5 minggu) usianya. Beliau pernah mengalami episod keguguran pada kandungan pertama dan begitu mengharapkan agar kandungan kedua ini berjaya.

Semoga mendapat pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan. Sekian Terima kasih.

Yang benar,
Dr. Kxxxxx BT Mat
Cop klinik.

Surat Memohon Cuti Separuh Gaji


                                                                                              6 Jun 2012

Tuan,
Perkara: Memohon Cuti Sambil Bekerja Selama Dua(2) Bulan Dengan Dibayar Separuh Gaji

Sehubungan dengan perkara di atas, saya ingin memohon kebenaran pihak pengurusan syarikat mempertimbangkan permohonan saya untuk bercuti sambil bekerja selama 2 bulan bermula dari 10 Jun 2012 sehingga 10 Ogos 2012.

2.         Permohonan ini adalah disebabkan oleh masalah kesihatan yang saya alami iaitu rahim lemah dan pernah mengalami keguguran awal kandungan pertengahan tahun lepas.

3.         Saya sudah diberi tugasan oleh Puan Rozita Binti Endut dan Puan Noraida Binti Hitam untuk dilaksanakan selama bercuti. Tugasan tersebut ialah mengubahsuai dan menambahbaik laman web Solartif dan menguruskan Sistem E-Fit. Saya tidak ada masalah untuk datang ke pejabat bila-bila masa yang diperlukan terutamanya jika dipanggil untuk menghadiri mesyuarat. Saya juga tidak keberatan jika dihubungi oleh mana-mana staf melalui panggilan telefon dan e-mel berkenaan urusan kerja.

Saya akan lampirkan surat sokongan kesihatan dari doktor pada 10 Jun 2012 memandangkan surat tersebut akan keluarkan pada 9 Jun 2012.

Segala pertimbangan dari pihak tuan saya dahulukan dengan ucapan ribuan terima kasih.

Sekian, terima kasih.

Yang benar,

__________________
(XXXXXX BINTI XXXXXXX)

Kenapa saya perlu bercuti 2 bulan?



Seminggu selepas UPT/HPT.
Internet loading has slow enough @ office. It’s always intermittent. That’s the best reason I need to take leave (boley cari alasan sebegitu rupa?)

Kenapa mengandung itu sangat indah?
Kenapa perasaan itu sangat best?
Sebab time tu lah kita dimanjakan lebih dari biasa.
Apa sahaja kehendak kita sehabis baik akan ditunaikan.

Kenapa saya nak cuti lama?
Tak nak galas laptop. Kalo ofc sama blh la laki bwkkan, tp opis lain2.
Tak nak naik trn tangga ofc bnyk kali, dahla kat rumah pon ade tgga.
Tak nak makan tak terjaga.
Tak nak terikat dengan ajakan kawan-kawan ke mana-mana.
Tak nak bekerja tapi banyak tidur yang tak sengaja.
Tak nak jika terkantoi alahan di office.
Tak nak bekerja tapi lebih banyak EL/MC dari bekerja.
Rasa nak ngetest je UPT selalu. Kalo leh tiap2 hari.
Sebab nak pastikan kehadiran si dia setiap masa.
Stok stick yang murah dah tinggal 1.
Teringin nak beli clear blue punya. Since office dah jauh dari Bandar, tak tahu dah kat mana farmasi is located near here.

Abaikan je lar selagi rasa everythings is okay dan takde spotting.


Perjuangan TTC yang membuahkan double line


Selama ber TTC, kita takkan penat mencari maklumat dengan kata kunci: "Teknik mudah hamil"@ "Panduan mudah hamil" dan sewaktu dengannya. Kita mula berkawan dengan rakan-rakan alam maya yang senasib. Berkongsi cerita suka-duka usaha. Bila antara mereka berjaya BFP, yang lain-lain pasti akan bertanya usaha-usaha yang menyebabkan kejayaan tersebut. Saya pernah sentap di mana bila kita emel tanye seseorang yang baru berjaya mengandung, jawapannya ialah; silalah baca/go tru rentetan cerita dalam blognya. (Dengan bermaksud dia penat untuk mengulang jawab pada orang yang sering bertanya.)

Wat the heck! Sombong seyh....Sejak itu saya tekad. Takkan tanya lagi sesiapa yang baru berjaya mengandung. Ala, Allah dah bagi rahmat sedikit, dah berlagak. Apa salahnya..sekurang-kurangnya bagi lah link entry karangan mereka berkenaan usaha terakhir yang membuahkan kejayaan tersebut. Sungguh saya menjadi benci untuk bertanya. Saya meminta dari Allah SWT, bukan dari kamu. Dan masalah kita tidak semestinya sama.

Saya juga tahu akan dihujani soalan dari rakan TTC yang menyedari kejayaan dari perjuangan ttc. Mungkin mereka menjenguk carta BBT saya. Saya pun dah mengeluarkan diri dari group BBT yang saya akui terdapat ahlinya yang mulut tak ada insurans, ahli2nya yang berlagak sentiasa +ve thinking 24 jam. Saya tak refer diorg pun saya masih boleh belajar dan berBBT sendiri. Ilmu Allah sangat luas.

Di kesempatan ini saya turut mahu berkongsi kisah dan usaha saya berTTC selama 3 tahun setengah. Awal bulan lepas (selepas kegagaln 2 cycle clomid 75mg), saya ade jumpa doktor ummi untuk membuat ujian darah. Tapi dia sarankan saya refer pada hospital. Malangnya DH kurang bersetuju dan lebih sarankan cara lain. Oh! entry lepas sudah cerita.

Antara ikhtiar yang saya lakukan ialah(mungkin boleh membantu rakan-rakan ttc saya yang lain biarpun masalah tidak semestinya sama).

Saya amalkan;
·         Sebahagian besar doa untuk mendapat zuriat(mungkin ada lagi doa memohon zuriat yang saya tidak tahu): Yang selalu bermain di bibir ialah 2 ayat terakhir surah Yasin.
·         Solat sunat dhuha:
      Bila saya tahu solat sunat dhuha mesti dipelihara kerana ia sangat penting, saya usaha untuk rajinkan diri mengerjakannya.
·         Solat sunat tahajjud:
      Saya tidak set jam untuk qiam. Biasanya bila saya terjaga, saya akan terfikir, ini adalah waktu terbaik untuk bertahajjud. Tapi beberapa minit kemudian, saya akan sambung tidur. Begitu juga dengan hari-hari seterusnya. Tapi, last cycle lps period, bila terjaga saya kuatkan jiwa untuk bangun solat malam. Permulaannya memang agak sukar, tapi percayalah, kali ke2 dan seterusnya ialah lebih mudah. Bila saya set jam untuk bangun qiam, saya tidak akan terjaga. Jadi, bila saya terjaga sendiri, saya anggap ia adalah mesej dari Allah SWT dan saya mesti mengambil peluang keemasan ini(terjaga sekitar 3.30am).
·         Solat sunat taubat: Ia sangat penting bagi setiap insan, begitu juga bagi kita yg sedang TTC. Mungkin ada dosa2 kita yang menyekat doa/usaha kita untuk mengandung.
·         Sunat qobliah dan ba’diah: Ade seseorang hamba Allah(ustaz rasanya) yang share jadual jaga hubungan dengan Allah. Bila ade jadual tersebut, semangat untuk beribadat(sunat) datang dengan sendirinya. Kita boleh muhasabah diri, menghitung amalan wajib dan sunat melalui jadual tersebut. Sangat menarik!
·         Al-waqiah
·         Al-Mulk: Saya takut mati. Saya nak jadikan surah ini penjaga saya bila di kubur nanti.
·         Baca doa-doa penting dan tiup ke dalam air untuk minum
·         Clomid 3rd cycle 10mg(1st & 2nd 75mg jer)
·         BBT 3 cycle: 36.6 darjah celcius buka lah suhu yang baik dalam tempoh counting DPO. Jadi, bila suhu saya melebihi 36.6 di hujung TWW(two week wait) period, saya berasa yakin untuk membuat HPT.
·         Using OPK
·         Jogging 5x, stop bila menjelang fertile windows: Saya suka berkongsi bahawa mengeluarkan peluh dan excercise sangat bagus untuk dilakukan, lebih-lebih lagi saya yang sudah 3 tahun tak beriadah. Part ni saya jogging bermati-matian sampai kua peluh jantan sumer..xde main-main dah.terus teringat zaman berlatih hoki. fuh!
·         EPO
·         SHAKLEE set kesuburan/kulit (suami-isteri) - kami sangat disiplin habiskan ;) 1 bln je pdhl..(contact saya jika berminat. blh consult skali): GLA Shaklee untuk baiki sistem pembiakan wanita dan stabilkan period. Vit B comlex, vit C untuk baiki sel-sel dalam badan, ESP tambah kesuburan, tenaga & brt bdn ideal.
·         Asid folik & Vitex (sempat abis stgh botol jer, tp skrg dah ada keluaran baru untuk PCOSer): dapatkan di sini
·         Lumiglow(good for PCOS, kuatkan rahim) - stabilkan period

JANGAN PUTUS ASA..Nanti Allah benci..

Saya tidak akan penat untuk menjawab soalan rakan TTC yang bertanya usaha saya. Paling tidak pun, saya akan bagi link tulisan saya ini. Siapalah kita untuk sombong dan riak dengan anugerah Allah SWT. Janganlah sesekali riak dengan kenikmatan yg Allah beri kerana semuanya ihsan Allah yang mahu menguji kita semua.

5w


Alhamdulillah,
Walaupun perjalanan pregnancy baru bermula, ia masih terlalu jauh. Harini 11/6/2012 - genap 5 minggu. Estimation saja. Saya akan scan menjelang minggu ke-6 atau ke-7. Saya akan sabarkan diri untuk menunggu heartbeat baby. Pregnancy tahun lepas, keguguran berlaku pada usia 5w3d pregnancy. Pasti lah tempoh ini sangat kritikal bagi diri saya.

Hari tu, saya keluar dengan geng office untuk pergi cari hadiah kawen officemate. Dah beli hadiah kat level bawah, sorang kawan ajak naik tingkat 2 pulak. Saya dah serba salah. Kene lah teman juga. Tapi saya tahu tindakan bershopping-shoppingan dalam pasaraya secara berlama-lamaan akan menambahkan risiko buruk untuk kandungan saya. Susahnya. Orang tak tahu kondisi kita, bagaimana kita mahu mengelak?

On the way back to office, saya berfikir panjang. Akhirnya saya tekad membuat keputusan. Saya akan ambil cuti 2 bulan. Tanpa gaji. Permohonan saya untuk mendapatkan separuh gaji dengan status bercuti sambil bekerja dirasakan agak berat untuk ditunaikan oleh CEO. Mungkin berat. Apa pun keputusannya, saya redha demi menanti tumbesaran zuriat ini.

Sedangkan sebelum ini  saya dah bincang dengan DH. Bahawa saya membatalkan hasrat untuk bercuti 2 bulan kerana office sudah berpindah. Dan saya tidak perlu lagi mendaki 4 tingkat untuk sampai ke office. Office baru hanya 2 tingkat. OK lah berbanding dulu. Tapi, saya sendiri harus menukar keputusan tersebut bila memikirkan risiko-risiko jika saya bekerja. DH tidak ada masalah dengan sebarang keputusan saya. Baik bagi isterinya, baiklah bagi dia.

Perasaan pregnancy kali ini agak berbeza dengan yang pertama. Keterujaannya agak terkawal. Saya sudah tidak berangan-angan berlebihan selagi saya tidak dapat merasai bump di perut ini. Walaupun sebelum pregnant lagi mata saya selalu tertangkap pada 1 babycot kat kedai perabot tepi jalan on the way balik keje. Baby cot jenis kayu, warna pink+putih. Pendamkan saja dulu perasaan itu coz kita tidak tahu lagi apa jantina bayi ini. Segala persiapan akan mula dilakukan setelah kandungan melewati usia 5 bulan.

***********************************************Kerja*****************************************
Dah masuk 2 hari saya bercuti. Semalam, saya  mengemas rumah. Sebaik sahaja semua adik beradik sudah berangkat ke worktown masing-masing. Saya sambung kembali impian saya untuk menghias rumah. Walaupun beberapa kelengkapan seperti pasu tinggi belum sempat beli, kene lah sabar dulu. Tunggu masa yang sesuai untuk keluar membeli.

Awal pagi dah dapat sms dari pengurus IT client yang baru sahaja sahkan 'pemberian' projek pada syarikat kami. Saya pun forward lah kepada orang-orang tertentu; managing director, manager dan senior. Entah bagaimana ini kali ke2 marketing manager 'terhidu' sesuatu. Saya pun bagu tahu lah perkembangan projek ini.

Stop dulu...

2nd time BFP!

3rd cycle of my BBT;

* Mungkin entry ini hanya akan ke udara apabila Allah SWT izinkan kandungan saya yang ke2 ini melepasi trimester pertama. Dan mungkin juga apabila mencecah 5 bulan. Depends..

Alkisah ...

Pertengahan tahun 2012 - jalan2 ke utara. 27/5/2012 - 31/5/2012. Tak adalah banyak sangat jalan2nya tu. Makan je lebey sampai ceret beret! Harussslah tak dapat nak jalan2 lagi secara beria-ia. Dalam pada coti-coti meleysia tu, sentiasa berjaga-jaga akan kemungkinan2 yang akan berlaku selepas ini..Saya tidak mahu makan ubat ceriberi walopon berkali disaran oleh kakak. Sudahnya, saya paksa diri untuk menelan bergelas-gelas teh o pekat. Pekat ya ampun!

Kami sempat berlegar-legar dalam pasaraya Sunshine di Penang dengan niat untuk beli sesuatu untuk MIL. Pusing punya pusing, DH cakap, jom kita pusing-pusing kwsn ni(kawasan barangan baby). Oh M G! Suamiku mimpi ke haper ni? Layankan saja lah. Tiba-tiba dia kata, best jugok pusing tgk brg baby. Then, mulalah dialog2 berangan menerjah sesama sendiri.

Me:  Abg, kawan Ida beli sandal untuk anak dia sebelum dia pregnant lagi. Bila umor anak dia masuk 2 thn, baru boleh pakai.

DH: Kalu gitu, jomlah kita beli jugok.

(Biar betik laki haku ni. Pilihlah, abang bayor. Betik ini memang benar!)

Me: Kita nk beli mende? Comel sungguh kasut2 ni. Geram. Tapi kita dok tahu nanti kita dapat gegirl or boboy.

DH: Pilih yang mana2 blh pakai.

Entah kenapa saya tekad untuk buat HPT sebaik sahaja balik je hometown. Walaupun masih gap dengan due date period lbh krg 1week.

Malam ni sampai dari Penang, subuh esoknya 1/6/2012 terus buat test, guna hpt yang paling murah, rm-singgit-smbilanplohsen sebatang. 2nd line antra nmpk n tdk jer. But deep in my heart said: 'the test line is there!'

Kenapa saya nekad untuk test? Walaupun masih jauh dengan due?

Sebab pertama, sejak bermain dengan Body basal Chart, saya semakin faham pregnancy boleh dikesan seawal 8,9DPO. Dengan kadar period saya yang sudah stabil masuk bulan ke3, saya rasa berbesar hati untuk buat test lebih awal. Lagipun stok tester murah banyak lagi, order online.

Kedua, saya mengalami beberapa hari yang ketiduran di siang hari. Tidur yang lama. Simptom ini juga berlaku tahun lepas semasa pertama kali pregnant. Ia sungguh sebuah pengajaran dari Tuhan.

1 June 2012. Saya test di pagi hari time bangun solat Subuh. Lepas solat, saya tunjuk pada DH, adakah dia nampak apa yang saya nampak? Dia pun tak berapa nampak, tapi bila saya tunjuk the area, baru dia perasan. Its OK. Tak puas hati dengan mata kepala sendiri, saya repeat test tghri tu jugak. Mood tak menyempat aka kureng kesabaran. Kali ni guna hpt yang berege 7 hengget meleysia. Nah! Allah dah tunjuk jelas 2 line. Line kedua bukanlah sama terang pun dengan control line tapi bila jauhkan dari mata pun, ia masih kelihatan. Kegembiraan terpancar di hati dan wajah suami-isteri ini yang hampir 3 tahun setengah menunggu rezeki ini. Saya sujud syukur. Allah Maha Kaya. Akhirnya dia mendengar doa kami.

*3w3d

p/s: Genap setahun lalu, mr.husband ambil masa beberapa hari untuk percaya yang saya benar-benar pregnant. Berkali-kali dia tanya...Bila dia betul2 teruja dan percaya, saya keguguran pula...

Percutian Ke Utara Semenanjung

Assalamualaikum kpd readers yang sudi membuat lawatan suka-suka kat sini. Datanglah lagi..datang lah.. ;)

Lama bebeno saya tidak mencorat coret rasanya. MALAS.

Walaupun banyak perubahan berlaku tapi tak nyempatlah nak abadikan semua tu kat sini. Cumanya sekarang saya sudah selamat berpindah lokasi pejabat baru. Semoga tempat baru menghadirkan semangat baru. Ops! Sebenarnya workstation saya belum final lagi. Kemungkinan besar saya perlu move sekali lagi dr Lot D6 ke D3. Oh! Lagi? Berapakah keratkah kaum f yang akan berlokasi sama saya nanti? Oh! Sungguh tidak terbayang betapa macam tak adanya. Alhamdulillah proses pemindahan berjalan lancar sebab diorg semuanya rajin-rajin, hu3. Cuma talian internet belum dapat dipasang, jadinya saya mengambil kesempatan daripada keadaan itu untuk bercuti lebih panjang dari biasa iaitu 1week memandangkan baki cuti masih banyak lagi. Dan kebetulannya lagi kakak #2 ajak teman ke utara hantar anaknya masuk matrik arau. Dengan kadar kebaikan bos-bos saya yang menggunung, cuti saya lulus! Enjoice!!! - Alar..lex ar, skali skala bercuti. Setahun sekali mahu la jugaks bercuti jauh sikits. Itu pun atas dasar menumpang program keluarga kakak.

Perjalanan ke Perlis memakan masa hampir 14 jam. Woi! 'Korang' gi Songkla ke haper lama sangat nak sampai. Dengan kadar keyakinan yang tinggi kami tak survey la jalan awal-awal dengan percaya bahawa abang ipar aku lalu jalan yang betul. Rupanya sedikit melencong. Sepatutnya lalu ikut Sik, bukan Kulim hokey.

2 malam di Perlis, 2 malam di Penang. Sempat lah bertemu muka dengan kawan baik DH, and kawan baikku time U. Okeylah walaupun sikijap daripada tak jumpaq langsung. Itupun gagal menjumpai 2 orang lagi sekutuku. Mayb next time jika ada rezeki pertemuan.

Gambar-gambar akan diupload nanti. ;)