Be Positive

Bismillahirohmaanirrohiim...

After longgggg paused of writing.

Betul la Allah bagi apa yang kita perlukan. Bagi aku dari segi masa. Kerja baru ni nasib aku sangat baik  sebab supervisor aku tak strict dari segi masa..asalkan keje jalan..masa aku sangat elastic kot..sesuka hati nak masuk kul baper balik kul baper nak dtg ke idok..buat macam U ni serupa itu mcm atuk kita punya. Alhamdulillah sama2 status sebagai isteri dan ibu kepada anak2 yang deret so banyak nau2 cabarannya.

The 1st month here serius aku cakap bukan main-main dah ni hati aku tersangat goyang dalam 50-50. Almost to back off. Itu sebab belum sign surat confirmation lagi. Sebelum pergi mahkamah sain surat sumpah bagai kalau nak back off baik la cecepat.

Belum pun nak compare dengan month2 akan datang sebab selepas mendapat cucukan demi cucukan motivasi dari rakan2 sejawat mahupun bffs..akhirnya Allah bukakan hijab dan kekecutan hati terhadap jalan yang dipilih ini. Aku nekad. Tidak ada yang mudah dalam dunia ini untuk dicapai. Even nak masuk syurga pun..lagi lah susah banyak ujian dan dugaannya.

Hati selalu berfikir..kenapa nak kene hadam benda yang susah2, macam tak berbaloi, padahal tak semestinya kita akan pakai/apply benda tu tapi hakikatnya beyond than that kita tak tahu. Semua itu(ilmu) bukan dinilai dengan balasan wang ringgit/kesenangan dunia. Tapi kemuliaan dan darjat di sisi Allah. Umur bukan ukuran. Salah satu punca aku nak give up ialah umur. Sebab aku hanya fokus balasan dunia sebelum ni dan keterbatasan masa untuk mendapat pelbagai benefit.


Pengetahuan ialah bukan pertandingan. Ia sebuah perjalanan mengikut arahan Yang Maha Kuasa.
Bagi insan-insan dalam dunia pendidikan, mereka sangat positive. Sangat. Supportive. Thats why I've been here InsyaAllah until I got what I want to achieve. Jujur aku katakan sebelum ini aku melihat sudut aku banyak halangan. Sebab aku terlalu fikirkan the speed. Kalut sangat awat. Apa salahnya kita mati masa tengah belajar? Bukankah itu lebih baik? MasyaAllah.

Ya, aku bersetuju dengan semua ini semasa aku belum tahu...Bahawa rupanya Allah berikan satu lagi nyawa dalam rahim ini untuk kubawa belajar bersama. Allahu..Kenapa aku nak menidakkan rahmat Allah untuk melipatgandakan ganjaran yang dia mahu beri? Bukankah itu menjadi penambah semangat dan motivasi aku untuk terus move forward?

Jika kita memandang seuatu itu dengan negatif, ia akan membawa keburukan...dan sebaliknya.
Setiap ketentuan Yang Maha Kuasa itu InsyaAllah ada hikmah yang tersembunyi. Segala kesukaran, cabaran adalah jalan untuk ke syurga jika aku bersabar dan cekal.

Now tengah marking task database for students..macam banyak benda nak jot down tapi macam takut nak kene kejar ape tah. Marking ni bukan lah urgent sebab kene settlekan after lab ke 9. Now baru the 3rd lab untuk esok. Dalam kepala nak jelaskan bahawa perkara-perkara positif membawa aku ke sini. Face it! Just do it.

“Success is determined not by whether or not you face obstacles, but by your reaction to them. And if you look at these obstacles as a containing fence, they become your excuse for failure. If you look at them as a hurdle, each one strengthens you for the next.” 



Be POSITIVE!


3 comments:

Pendekar Tanpa Nama said...

Orang yg baik bahagia adalah orang yg sentiasa berfikiran positif... terima kasih atas perkongsian pnglmn anda.��

https://srfrizqi.blogspot.my

Pendekar Tanpa Nama said...


Sehingga kini saya masih berfikir lagi nk further study ke tidak...? 🙄🤔 Keluatan tu macam tak cukup.

Apapun semoga lebih ramai org yg berfikiran positif seperti anda.
https://srfrizqi.blogspot.my

Tuannor Hamzah said...

Terima kasih Pendekar Tanpa Nama kerana sudi melawat dan komen di sini.. Nak cari kekuatan kene fikirkan target dan kehendak kita dengan jelas. Kalau rasa ia perlu untuk your future, kenapa tidak? Just do it. Until you achieve what need to achieve. Sedap cakap ni..sekali mengadap, mau ku menangis dulu sebelum datand idea untuk writing....