Ended 2011

Welcome 2012.
Walaupun tiada perubahan drastik dapat dilakukan dalam kehidupan saya, namun saya berjanji pada diri supaya tahun 2012 akan mendatangkan lebih kegembiraan, saya berdoa supaya kehidupan lebih berwarna-warni, lebih dari biasa. Dan jika adapun ujian, dugaan datang melanda, saya mahu menghadapinya sebagai seorang yang lebih positif, bukan sebagai saya yang biasa, tetapi extraordinary.

Laptop & Netbook;
Rasa macam banyak cerita tapi kemalasan melanda. Tambahan pula saya dah bersara daripada pakai laptop. Sebab kemalasan untuk mengusung bawak pergi kerja dan balik kerja. Best sungguh kalau melenggang mak minah jer dtg n pulang dr office.

~ Bawak laptop = nampak macam buzy lah sangat.
~ Melenggang mak minah = nampak kerja macam smart jer HAHA sebab konon2 boleh settle semuanya di office. Konon2 dan InsyaAllah.

Netbook kat rumah rosak dikerjakan budak2 = anak4 kakak aku yang sorang tu. Asal balik je, mengandung. Asal balik kg jer guna upt aku dapt 2 line lg. Kau tertekan sebab asyik mengandung jer..Aku? haha

Henpun & billing;
Bil henpon saya tiba-tiba melambung tahap sakit hati. Time2 sesak ni lah dia nak melambung. Sebab saya mesti bersara jadi hantu sms. Sorry lah kawan(s) maxis, nampaknya tak boleh la kita keep in touch selalu yer. Jadi, terpaksa ambil langkah drastik untuk gadaikan telepon baru itu untuk buat bayor bil. Ha2. Padam muka. Biar hlg henpum jangan hilang line. Untuk mengelakkan penggunaan line tel yg over, kene lah beli nombor baru prepaid buat bekap. Prepaid ni ade reminder sikit. Selamat lah.

Kerja & Cuti;
Saya ada berangan-angan kaya mahu Cuti Tanpa Gaji paling kurang selama sebulan. Dengan harapan mahu memahirkan diri menjahit. Dengan kadar suami separuh rela sebab plan saya kureng kukuh, ditambah pula dengan tanggungjawab yang diberi untuk handle 2 pelajar latihan industri, selepas manager unit resign. OK la, sekurangnya saya berasa agak sebuk, walaupun lenggang mak minah/lenggang kangkung. Ini kali ke-3 saya handle students practical. Yang kini mencecah 8 orang di bawah tunjuk ajar saya yang kadang dibantu rakan sekerja. Dan pencapaian mereka di bawah monitoring saya Alhamdulillah, sangat saya berpuas hati. Sehari sebelum cuti bos baru minta tunjuk perancangan saya. Saya hanya berkesempatan emel pada hari jumaat, itu pun hari ke3 bercuti sakan. Bos reply cakap good. Inilah ciri staf yang kompeni mahu sebab boleh bekerja sendiri tanpa pengawasan atau arahan. Ayat setelah alih bahasa. Oh! Agak melampau pujian di situ yer. Sesungguhnya saya tak layak. Mana taknya durasi perancangan saya agak lama iaitu 5 bulan, jadi segalanya harus lancar, on track. Baca emel sambil tersenyum. Terima kasih bos, saya tak pernah dapat pujian over sebegitu. Hueh5...Entah berapa kali saya adjust hari cuti saya. Finally, decided leave on 21,22/12 sebab mengada-ngada ikut eldest brother ke Kajang. Dia mahu angkut anak3 isterinya balik ke Terengganu setelah lama bercuti di Johor. Jadi saya merayu bonda saya ikut sekali menjoli bersama ke Kl yang dah hampir 3 tahun saya x jejak, rasanya.

Cuti Krismas
My Abang #9 cakap pandainya timing masa bercuti. Elok-elok saja dia boleh bonus. Of course lah kan. Kita yang takde bonus ni kene lah serbu insan2 yang buleh bonus. Jadi, abang bawak lah jalan-jalan cari makan, sambil small family gathering. Seronot juga dalama melihat-lihat kemeriahan persiapan sambutan hari natal.
Nice deco, blue is always calming

Ni abang saya #9
Almost 5 tahun tak pergi Kajang

TTS instead of TTC

Kenapa sibukkan diri? Untuk lupakan dari masalah. And now, 'masalah negara' sudah melanda. Semakin lah perlu sibukkan diri. TTC? Yes and no, erm yesskan jer la. Segalanya kuberserah pada Yang Maha Esa.

Sesungguhnya hambaNya ini tidak pernah sekalipun berputus asa walaupun perit menanggung hati yang menjerit kehampaan.

Instead of TTC, i shud get in TTS journey. Wahla. Trying.To.Slim bebeh.

Bila dah slim mungkin berganda lebih nikmat yang bakal ku peroleh. Nikmat sihat, nikmat cantik, and so on. Cantik? Hahaha..

Nak slim? Ber bestfren lah dengan AIR MASAK. Nak cantik? Berkasihlah dengan AIR MASAK. Tu je. Itu pun susah ke..Adoila..tak perlu lah nak beli ubat bagai.

Allah itu Maha Kaya. Yan merancang segala.

Pasrah.

Few things in my mind

Apa yang berlaku semalam dan hari ini randomly. Just to update my blog.
  1. Malam tadi try buat tudung sekolah anak sedara, Amna yg darjah 1. Yang ada awning punya. Hampir nak siap, tengok2 rupa tudung tu dah jadi tudung gangster sekolah menengah. Oh, semua ketawa. Amna rilex je dengan muka xde perasaan. Mungkin hampa tudung sekolah dia tak siap. Nanti moksu beli kain lain. ;)
  2. Harini pakai baju kurung. Baju kakak #2. Termasuklah tudung bawal pon dia punya. Dia suruh saya pakai buat kerja. Sebab baju tu dah ketat kat dadanya. Oh, elok2 je baju ni dengan tubuh saya. Punggungnya jenis kecil. Fuh, nasib badan dah slim sikit lah ni boleh muat. Eheks. Pagi2 husband tanye, ni baju mn pulok?(Ade2 je kan bini dia ni kalau bab 'bersiap'.) Wifey: Comey dok? Husband: Comey.. Wifey: He3
  3. Exchange handbag + purse sekali dengan sister #8. Dia tak nak pakai dah beg besar lebik dan saya dah bosan dengan beg kecik. Saya yang cepat bosan dengan harta benda suka sama suka lah tukau barang dengan dia. Tak dapat beli baru pun kira OK la boleh tukau angin. Angin juga dalam mode berjimat pun. ;)
  4. Cuba tips CPM sapu krim kecantikan safi rania untuk kecutkan/hilangkan jerawat. Will see the result. Dah tak tahu apa lagi ikhtiar tak nak bagi jerawat naik. Clueless.
  5. Tiba-tiba lipstik kesayang yang mungkin tak akan dapat lagi keluaran baru Silkygirl Cute 23 lesap. Itu yang terakhir. 
  6. Ops! Ada kedai jahit baru lah near office. Ganti kedai handset. Mahu usha.

This is their minded.

Sewaktu melihat beramai-ramai gerhana bulan malam semalam selepas Majlis Khatam Al-Quran, kami terperanjat ! Dari Bulan Penuh seperti Bulan PAS sedikit demi sedikit hilang dan tiba-tiba ........................................................ keluar lambang Keris UMNO ! UMNO dulu, kini dan selamanya ........ !

How come seserang yang bergelar 'somebody' boleh membuat statement sebegini di khalayak ramai apabila melihat keajaiban Allah SWT tentang gerhana bulan..Siapa anda untuk samakan ciptaan Allah dengan perihal manusia yang hina dina ini...

Kalau tidak dipecahkan ruyung

Pernah tak anda terfikirkan untuk berjaya dalam bidang yang anda tidak suka/tidak minat? Cewah intro kema-in lagi. Sebelum ni saya pernah suarakan pada abang sulung bahawasanya saya nak menjahit. Ayat beralas nak suruh dia repair mesin jahit kakak saya punya. Tapi abang saya cakap, takut hangat-hangat tahi ayam jer. OK sebal!

Memang la abang evaluate saya seorang yang jenis tak seri-us. Dibaca: main-main. OK. Saya akan buktikan bahawa saya bukan sebenarnya main-main atau tak mengotakan apa yang saya kata/plan.

Ini hasil tangan sulung saya selepas pertama sekali menjahit baju kurung masa Tingkatan 3. Itu pun mesin jahit manual di sekolah. Dengan izin Allah saya pun rasa ajaib sebab baju ni saya boleh siapkan walaupun last minite tu terketaq-ketaq jugak kejar masa. Saya ambil kursus. Tapi untuk baju melayu cekak musang sahajalah. Seluar? Kene follow kelas lain pula which is kelas tu paling tidak pon will be held on April 2012. Kenapa? Sebab nak bagi chance pada orang lain pula belajar jahit baju melayu. OK. Saya akan belajar sendiri. Saya sahut cabaran sesiapa yang cakap saya main-main. Mak saya cakap, saya tak pernah pun sentuh mesin jahit. Apatah lagi nak menjahit-jahit sakan ni. OK, lepas ni saya belajar baiki mesin pula. Eceh. Kan saya dah kata saya perlu buka dimensi baru dalam umur 30 ni. Kene 'lari' dari rutin hidup. Kerana Allah SWT BELUM mahu bagi saya rezeki cahayamata, saya mahu isi masa senggang saya dengan sesuatu yang berfaedah. Suami saya kata, umur 30 baru belajar menjahit. Tapi, dia kagum sebab saya dapat siapkan sesuatu hasil. Dan dia juga kasihan melihat kesungguhan saya tidur lewat malam. Saya meletakkan syarat, dia kene temankan saya menjahit. Kalau tak teman, confirmlah saya tidur sebelah mesin jahit tu.

Oh! Saya teruja betul tiap kali pergi kedai kain. Apatah lagi bila tengok langsir2 moden. Fuh..GERAM ok! Ia dijahit dengan cara PALING simple. Saya pun BOLEH. Suami mahu raya tahun depan saya yang jahitkan langsir sendiri. Dalam entry raya tahun ini pun saya ada berangan-angan untuk tukar langsir. Semoga ada lah rezeki lebih.

Mata saya tertangkap kain-kain warna ceria tapi murah. Hati saya akan tiba-tiba berbunga apabila melihat warna ceria. Wat the skema ayatku. ;)

Sukanya colorful
RM3.30 for 1 metre. Elok kain dia. Tak nipis sangat. Kukuh la jugak.
Main taram je jahitnya. Tak ada research.
Set Dapur:
Alas meja makan 1 - done
Sarung kerusi 3 - done
Pemegang peti sejuk 1
Sarung tudung saji 1 - tak sempat siap lagi. Bru siap potong.

Kene siapkan ni dulu, for next project set bilik tidur pula.

Till then, tata.

Memudahkan jalan menuju kehamilan


Muharram..27 Muharram nanti akan genap usia pernikahan ke angka 3 tahun. Semoga Allah golongkan kami sebagai orang-orang yang sabar dan redha.

2011 akan melangkah pergi.

Sejak dulu, saya ingin mencapai sesuatu yang lebih baik bila umur menginjak ke angka 30. Walaupun tidak banyak, at least, sesuatu. Dan sekarang umur masih dalam 30. Alhamdulillah, semoga Allah mempermudahkan segalanya.

Progress diet: Syukur, masih success. Akhirnya saya pilih jalan alami/natural untuk memudahkan kehamilan.
Saya amat yakin, dengan tekad yang padu, sokongan yang tidak berbelah bagi, saya mesti menjayakan usaha untuk kembali ke berat ideal. 50-55kg. More kg to burn.

Jika kita berjaya melangkah 5 tapak, tidak mustahil untuk melangkah 10 tapak lagi dan lebih.. Mesti boleh!

Perempuan yang tidak manja itu...

Saya memilih untuk melakukannya sendirian. Dan saya bangga saya berjaya. Setiap yang berlaku mempunyai pengajaran dan semangat di dalamnya.

Pagi itu, saya keluar semula untuk ke kedai fotostat. Kebetulan rumah ada tetamu, keluarga ibu saudara dari Kuantan. Jadi depan rumah full of cars.

Jadi, saya kene keluar mengudur melalui selekoh yang agak tajam melalui longkang sederhana besar.

Fakta:
Selekoh tajam.
Longkang tak kecik, tak besar sangat.
Keluar secara undur.

OK. Sila imagine. Macam mudah. Tapi saya suka mencuba.

2X adjust position, akhirnya halangan berlongkang berjaya dilepasi. Namun, saya agak tidak peka dengan tahap kedalaman becak laluan padang depan rumah.

Tidak peka. Paham-paham saja musim hujan-hujan begini. Keadaan becak agak parah.
Saya pula anggap kereta kecil saya serupa 4 wheels drive.

Undur-undur punya undur untuk dapatkan ruang terbaik untuk turn kereta, akhirnya kereta stuck. Tak dapat gerak.

SAH! Tayar belah kiri, depan dan belakang separa tenggelam dalam becak yang lumpurnya lembik sungguh.

Tekan minyak, tayar hanya berpusing tapi tak berjaya keluar. Cubaan hanya sekali, dua jika berlebihan akan mengundang parah lagi besar.

Ramai lelakis dalam rumah sekarang; Husband(agaknya tengah ketiduran lagi time tu), abang ipar, abang sepupu(Ajer), adik2 bujangnya Khatib, Halim, Ibrahim.

Ah, mahu cuba selesaikan sendiri juga. Sendiri punya kerja. Rasakan cabarannya..yeah. Nampak lah sekeping papan merah. baek punya papan.

Bajet feeling ala-ala amazing race, 4X4 expedisi, maka saya sodok papan tu betul-betul bawah tayar depan.
Jarak depan kereta tak jauh dari longkang yang tak berapa nak kecik tu.

Sila agak, jika terlajak tekan minyak kereta lepas tu, konpem masuk perangkap ke3. Terjun longkag la jawabnya.

Dengan lafaz Bismillah..minyak ditekan kuat supaya menaiki papan tu, agak-agak dah naek sikit, terus belok ke kiri untuk elak dari masuk longkang.

Yeah!

Perempuan pun boleh!!

Saya bukan perempuan manja. Saya yakin boleh melakukannya dengan bantuan Allah.

Bestnya perasaan tu. Haha..poyos.

Moral of the story; Yakin boleh!

Allah dah tetapkan


Tapi emas itu milik kita, Malaysia..
Syabas dan tahniah kepada Ong Kim Swee dan malaysian players..you are rock!!
Juga kekuatan doa rakyat Malaysia.

Mood: Tiba2 aura malam tadi muncul di sini.

Setiap kesukaran ada ganjaran

Erm, biarlah Allah memberi laluan sukar.
Setiap kesukaran, kesakitan itu ada ganjaran yang Allah sediakan bagi hambaNya yang sabar dan redha serta tidak pernah berputus asa dari rahmatNya.
Moga sesuatu yang didapati hasil dari kepahitan usaha lebih dihargai, amin..

HPA Moments, GLA Shaklee & jus kurus

Fuh! Mood semakin malas nak mencoret sesuatu di sini.
Rupenye perasaan emo yang maha berat dikandung dikendong selama ini adalah pre-mentrual simptom.
Mana taknya, sejak keguguran bulan 6 yang lepas saya hanya dikunjungi miss period slps 6 mggu cycle.
Satu cycle yang maha panjang bagi saya.
Tepat 6 minggu.
Masih stabil? Tapi cycle sebegitu adalah bermasalah.
Lantas, tanpa putus asa saya consume dengan minum HPA Moments dan GLA Shaklee.
Itupun baru setengan bulan.
Dengan izin Allah SWT, tepat 4 minggu Miss Period kunjung tiba dengan bergayanya.
Orang TTC menangis bila period muncul setiap kali.
Saya memilih untuk cuba bersyukur, kerana cycle kelihatan pulih.
Ya, saya mahu hanya 4 minggu. Bukan lebih.
Misi yang pertama ialah memulihkan cycle period.
Banyak jalan usaha yang perlu dilakukan untuk 1 tujuan ini.
Tapi saya perlu kuatkan jiwa untuk KURUS, slim. Macam dulu-dulu.
Zaman kegemilangan ketika bujang.
Boleh jika yakin dan tekad.
Tapi saya sudah 'terbeli' 1 produk tersohor.
Tunggulah jika ada hasil, akan saya buat testimonial, itu pun jika rajin dan teruja.
Baru 3 hari.
3 hari yang masih success.
Nampaknya kene beli penimbang yang baru.
Penimbang lama mungkin menipu.
Buku sukatan makanan pun dah jd mobile.
Perlu dicatit setiap makanan yang masuk ke mulut, perut.

Diet Level 1: Durasi 2 minggu
1. Tidak makan malam.
2. Elakkan minuman bergula, sekali sehari sahaja.

Diet level 2: Durasi 4 minggu
1. Pagi: Berat, 
2. Lunch: 'jus kurus'. 
3. Petang: Nasi 1 senduk dua. 
4. Malam: Ringan.
5. Usahakan minum air 0 lebih.

Diet Level 3:
Belum buat perancangan.
Mungkin, 'pil herba kurus' yang diidam-idamkan selama ini pulak. Tunggu.
Silap2 haribulan I pegi sambar clomid. Yo!


Kerja:
Meeting terbaru agak 'open'.
Sesiapa boleh membebel semahunya.
Oh, saya suka ambil peluang tu. Haha!
Si pengerusi harus tadah telinga.
Tapi, dengan pengerusi-pengerusi sekali terkena tempiasnya. Ahaks!

Bila kene buat dokumentasi jer, mood mengantuk dan boring akan menerpa.
Lama dah saya tunggu mereka2 tu beri sample dokumen tender yang dah comlete.
Tapi, hampeh.
Hari ini tender pertama bahagian saya sudah siap.
Sudah submit.
Masuk tender ke-2, kembali termenung dan mengeluh banyak kali.
Where to start?
What to write?
How?
No guidance.
Macamana mahu menang?

Kelas:
Yeah! Esok bermulalah satu lagi kelas tambahan.
Kelas jahitan baju melayu.
Bertempat di pusat giatmara marang (Bukit Payung).
Sepatutnya kelas itu adalah kelas jahitan blouse, pilihan saya - orang yang agak gilakan blouse. 
Tapi dapat kelas jahitan baju melayu, takpe, tetap bersyukur.
Impian nak belajar menjahit secara formal akhirnya datang depan mata.
Semoga Allah izinkan saya belajar dengan berjaya.

Duhai hati, tabahlah! Himneja Ju Yu Rin..;)

Hmm, dah lama saya tak menulis dengan feeling2 pemenang anugerah nobel.
Okay, ayat awal dah merapik meraban.
Seronot melayan blogger lain menulis kisah masing-masing. Penuh tulus.
Baru sajer siap berurusan dgn mudah.my.
Oh! Saya mahu let go henpun baru saya.
Biasalah, saya. Cepat bosan dengan barang-barang.
Dengan orang? Tak kot. Heh heh.

Entry lepas saya tulis intro pasal tekanan emosi yang saya rasa.
Hormon wanita meracau kot.
Saya jarang jadi begitu.
Dan saya amat bencikan perasaan sebegitu.
Oh, saya rasa ini ada kaitan dengan jerawat besar yang tumbuh di pipi kiri.
Surut di sana, ia muncul di dahi. Surut di situ, sekarang sudah terjah di kanan pula.
Ni lah yang membuatkan saya benci pada diri sendiri.
Tapi, saya manusia biasa.
Yang punyai gejolak rasa.
Yang kesekian saat dan minit saya sudah sebaik mungkin mengawalnya.
Mengingati Dia.

Perasaan tu bermula sejak minggu lepas lagi, ketika suami out station ke Kedah.
Ia tambah parah selepas saya berkomunikasi dengan seseorang kawan.
Okay, saya berfikiran positif.
Sebab saya rasa Allah beri saya sdkt 'kekuatan'.
Selama suami di Kedah, ada beberapa ujian menimpa.
Tapi anggap diri saya kuat dan saya tidak mahu mengadu-ngadu.
Saya anggap itu antara saya dengan Allah sahaja.

Satu pagi saya rasa sangat sarat.
Hanya sehari bertemu suami, kemudian dia perlu ke Perak pula 3 hari
Itu bukan pokok pangkalnya.
Tapi, entah kenapa, ada sesuatu dan sebenanrnya banyak yang menusuk fikiran.
Ianya bersimpang siur-bertali arus.
Ada 2 sms yg saya karang kepadanya.
Tapi hanya sms ke3 yang muncul di inboxnya.
Saya minta maaf kerana beberapa kali tidak sempat menjawab panggilan.
Tambahan pula saya tidak mahu dia mendengar suara saya ketika saya dirundung kecamuk.
Biarlah saya gundah sendiri.
Saya tidak berhak untuk mengheret insan lain bersama perasaan saya.
Sudah la si dia sibuk, tidur pula tidak cukup, makan pun bukan seperti biasa.
Manakan saya perlu menambah perkara-perkara tidak enak.
Mereka hanya perlu dijamu dengan perkara gembira dan menyenangkan hati.

Untuk hari-hari seterusnya, saya sudah mengatur beberapa perkara yang dikira boleh mengalih perhatian terhadap hal yang lebih menceriakan.
Semoga ia berkesan.

Dan mungkin juga buku ini boleh membantu..

InsyaAllah...
Duhai hati, tabahlah.




I hope this feeling flies away asap..

After the thing i've finished, now i can jot this.
I've been tru bad feelings during recent few days. 
Including today.
Hoy, bila mau hilang ni?
Rasa hot almost of the time okay. 
Tak boleh dengar suara yang bising-bising. Memanggil-manggil. 
Malas nak buat semua benda. 
Hot dengan manusia2 wrong number. 
Plus wrong person to flirt with.
Oooo hangin3! Time ni, jangan ingat I leh cakap bebaik.
Sekali 2 bebaik lagi.
Lepas2 tu sendiri mahu ingatlah.
Panggilan suami dari jauh juga enggan ku jawab.
Reason? Saya tidak mahu dia dengar suara org rumahnya yang tak de mood. Sememeh. Tak larat der.
Biarlah ku rawat hati sendiri. 
Hanya dengan munajat kepada yang Haq.
Sesungguhnya dia tempat mengadu dan meminta-minta.
All bad thought should be twist into good outcome.

Sistem Cek/ Cheque Writer

Tak touch up sangat pun..simple
Sistem ni bukan saya yang buat. Tapi xstaff. 
Saya cuma take over and amik tanggungjawab untuk debug jika ada sebarang masalah.
Mula-mula memang tension jugak sebab sistem ni banyak paly with date which is the toughest part in coding. Susah disebabkan oleh saya belum sempat go through the flow and study how it stand related to the database.
Apatah lagi saya tak suka dengan account n numbers... ;b
So far, it works well.
Boleh dijual kepada sesuapa yang berminat. ;B

Sistem Pengurusan Sumber Manusia (eHR)

Finally..
Sistem Login

Dashboard Sistem eHR
Klik untuk besarkan

Modul:
Cuti
Gaji
Tuntutan
Syarikat
Kakitangan

*With e-mail notification alert*

Berminat?
Sila hubungi Krimnet: 09-627 0320/21 @ Talk to Hj. Abdul Latif Ibrahim/Rozita Haslina

Jauh atau dekat

Soffiya,
Saya akan selalu ada,
jauh atau dekat.
Ikhlas,
Ilyas.

SUKA!!

Cuti Deepavali 2011

Hari ni cuti Deepavali.

Tiket final TRG vs NS = RM50?? Wat the S
Emo bagaikan saya mahu pergi jer kan?
Politik oh politik.
Cukup MUAK, LOYA dan MUNTAH HIJAU dengan semua tuh.

Wah, rasa hari2 mau tulis cerita ceriti.
Tapi malas yang amat nak buka laptop.
Kalau buka, nnt x menjadi kerja lain.
Banyak la sangat kerja kan..@home.
Kain, baju, kain baju. Kedengaran mcm baaaanyak lah sangat kain bajunya tu,
wal hal tdk la mana. 
Tapi, memesinnya selalu-selalu lah juger.
Hobi kot, mesin baju dan yang paling hobi ialah JEMUR baju.
Seronot okay jemur baju.
Rasa macam I lah penjemur baju terbaekkk.
Boleh gituh? 

Paling tidak pun mahu tweet.
Tapi malas juga tweet even dr hp.
Entah.

TTC section:
Sudah dapatkan jus moments HPA. 
Alhamdulillah. 
Bulan ni kita gandakan usaha ya bang.
Oh, minggu depan abang out station lah sayang. Salahkan bos abang. 
Erm, wat can i say. 
Biar lah.
Saya akan terus berusaha.
Dalam kesengketan hidup belum bergaji lagi,
demi ttc saya akan usahakan. Sekadar termampu.
Terpaksa lah memendam nafsu untuk mendapatkan sesuatu barang *untuk bercantek-cantek* tuh. Saya teramat-amat nak sangat. Saya kene tunggu. Tunggu dulu.

Saya dah plan financial baek punya dalam 2,3 bulan ni.
Tengok-tengok cukup je untuk segala expenses. 
Tapi....entah.
Macam ada lelehan duit lagi tu, saya upkan simpanan TH.
Tapi, tiba2 saja ader 2,3 perkara yang butuh uwang. 
Oh! Nak benci pun macam tak baik. 
Tapi plan saya always hancur.
Not on the right track.
Saya sangat bencikan jika PLAN saya hancur.
Sejak dulu lagi perasaan ini muncul.
Ok..saya hanya merancang. 
Ketentuannya dari Allah jua.
Baiklah merancang *walaupun ketentuannya berlainan* daripada tak merancang langsung.
Dalam hancur-hancur tu plan kewangan peribadi saya, saya gamble jer melabur dalam 2 jenis koperasi.

Ade 2 pesakit yang kami lawat harini.
Dua-dua pesakit kanser.
Sorang kanser *broncus*, sorang lagi kanser kulit.
Keluar dari wad, kami pergi makan-makan b4 balik.
Keluar dari kfc hospital, mak baby tu tutup kepala baby tu dengan tuala sebab hujan rintik2. /* Ayat ni macam "sesuatu" lah. Tak reti nak susun macam mana lagi. */
Jadi, saya cuma nampak tangan bbay jer, saya rasa nak sangat pegang. 
Nak sangat.

Tapi dah tak sempat.
Mereka dah menjauh.
Jika sempat, memang saya konpem dah pegang. 
Tak kira walau apa mak dia n kakak dia fikir atau rasa.
Oh, hati tib-tiba macam 'bengkak' bila tulis pasal ni.

Tukar topik.
Pergi hospital lepas asar hari ni sebab saudara TIBA-tiba disahkan kene kanser.
Kanser dalam salur tengkuk.
Laluan nak masuk makanan tu.
Selama 51 tahun hidup dia sihat walafiat, kerja siang malam tunggang terbalik dan dikurniakan kehidupan yang amat selesa, akhirnya Allah duga sebegini.
Tiba-tiba saya insaf.
Tengok kereta baru isteri dia memang telan air liur sajalah.

Allah do listen to you

.....soon or later.....
He always listen.

3 months passed my 1st miscarriage.
While i twist my attention to my passion matter, 1 more ttc friend got pregnant. 
Seriously happy for them.
They deserved it after went through so many obstacles struggling for baby.
Your patient finally paid.
Allah Taala do listen and fulfill your prayers. Your tears.
i do love writing. but most of the spare time doesn't make me feel good to write sincerely.
especially about ttc.
clueless.

p/s: hubby was not around. time to pamper myself.


Urut, facial & make over

Hmm, macam bz like bees sangat je sampai tak sempat update blog pasal aktiviti. Sebenarnya bukanlah bz bebenor cuma letih dah mengadap skrin. Seharian dah mengadap, tak mampu lagi nak mengadap malam-malam. Sampaikan hubby tertanya, best ker surft dengan handset? Bukan lah best, tp penat pening loya tengok skrin laptop. Tapi hati mahu googles juga..lebih2 lg psl testimonial products.

Alhamdulillah saya dah dapat 'tauliah' basic bagi 2 kursus yang saya minati dalam diam. Cewah. Diam gitu.

  1. Bengkel urutan traditional, releksologi & spa. (Anjuran KRT Telaga Batin)
  2. Bengkel rawatan wajah & solekan. (Anjuran KRT Permint Permai)
Day 1:
Sebahagian peserta kursus
Asalnya saya cuma ingatkan akan diajar mengenai urutan tapak kaki sahaja/rekleksologi. Rupanya merangkumi semuanya.
Ucapan pembukaan perasmian oleh pegawai perpaduan daerah, pn.norma
Tu dia 'cikgu' kami. Puan Noraini, tokey spa yg punyai 3 cabang biz.

Selama 2 hari bengkel UTRnS ni, boleh la belajar sedikit sebanyak teknik urutan. Mula2 pn.anney akan demo pada sorang model yg volunteer. Lepas tu semua peserta akan apply pd pasangan/model masing2. Lepas tu, tukar pulak, si model kene jadi tukang urut pulak. So, semua merasa.

Day 2:
Lepas abis belajar semua urutan, mula la berangan jadi pekerja spa plk. Untuk day 2, belajar how to scrubbing full body. Scrubbing ni mesti dilakukan dengan tahap customer paling selesa dan best. Kata cikgu scrub bagi rasa sedap gituh, buka rasa sakit. ;)  Saya berpasang pula dengan K.Nurul, my SIL. Luckily, penat dia sental2 badan saya kenapa span tak kotor berdaki? Saya minta dia sental kuat2 takpe. Janji daki mesti hilang punya. Hua3. Tapi hampa, daki tak kelihatan. Rahsianya ialah hari2 mesti mandi guna ini sabun;

Sabun Kulit Rambai
Selain tu saya guna juga sabun tawas. Semua keluaran Saannen. Nanti akan disambung dengan sabun kalamansi pula dan aloe vera.

Day 3:




2 org budak over xcited dlm bengkel solekan


This is the precious time with bff. We shared the same passion.
Wajah sebelum facial & sblm ditatarias [ok ada unsur-unsur penipuan di situ sebab gambar sudah di-edit oleh bff saya..haha]

1st: Touch up sendiri, apply step yg diajar. Make up siang yang sederhana.
Mula2 kami diajar teknik make up siang atau make up utk ke office.


Day 4:
Make pada muka pasagan atau model masing2 pula, make up siang juga.
Sebelah petang, cikgu akan demo pada model make up pengantin. Then, apply la pada muka masing2. Kecoh bila kene pakai bulu mata palsu. Dalam duk sibuk2 cari gam nak tepek, ade plk yg terambil bulu mata palsu saya sebelah lagi. Tertukar. Yang tak best ialah saya jadi tensi bila peserta group lain datang ke meja ambil barang make up. Walaupun saya sudah bawak alatan sendiri as a bake up. Sudahnya kami bergurau senda bergelak ketawa nak hilangka tension. Tak ada mood nk fikir nak tema color apa, lastly saya pilih color kelabu untuk eye shadow. Itu pun guna make sendiri juga. Hasilnya terbaek juga, puas hati sendiri dan ramai yang memuji. Walau pun ada yang komen tebal tapi cantik. Memang lah tebal, dah namanya make up pengantin. (Padahalnya nak kene tutup cela. Konpem foundation 2 lapis.)


PANDUAN menjadi SUAMI yang BAIK

Asyik-asyik saya terjumpa artikel tentang panduan isteri solehah. Loya juga baca berkali-kali. Dalam ceramah lagi la selalu sangat. Dalam drama. Kali ni saya nak share PANDUAN menjadi SUAMI yang BAIK pula.

Ustaz Azhar Idrus: Panduan Suami Baik

* Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

* Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

* Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa.

* Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

* Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

* Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan untuk berbual dengan isteri setiap hari ?

* Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

* Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

* Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

* Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakkan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

* Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

* Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.

* Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuaratmenarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

* Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan penampilan diri sendiri. Mana adil ?

* Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakkan cakap tak serupa bikin.

* Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumahtangga terancam.

* Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera

* Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

* Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

* Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri.


Ada suami yang membeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?

* Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

* Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami.Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

* Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

* Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumahtangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

* Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

* Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang. Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

* Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

* Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

* Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

* Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

* Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja. Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

* Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka, endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

* Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

* Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

* Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiapperbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?

* Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga. Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

* Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

* Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

* Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

* Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

* Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

* Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel untuk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

* Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melaui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

* Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

* Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

* Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

* Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

* Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

* Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

* Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

* Urus stres dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas. lakukan riadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.

Cinta itu terletak di mana?

‎[ Tazkirah Pagi ] 
"Orang zaman dulu miskin sampai nak beli selimut pun tidak ada duit. Ada suami isteri yang tidur berlaga belakang sebab nak tumpang panas. Tapi Alhamdulillah sampai ke tua tak pernah berbalah sampai cerai berai. Orang hari ini gaji besar, dua tiga bulan bercerai. Ini menunjukkan bahagia itu bukan pada harta yang banyak, tetapi pada jiwa yang tenang. Tenang ini bukan boleh beli di market, tapi ia datang daripada Allah SWT...."

Petikan ucapan Tuan Guru Nik Abdul Aziz di Kuliah Medan Ilmu 5 Januari 2010.

Sangat betul. Kenapa yer?
Mestilah sebab tekanan hidup. Tuntutan yang semakin tinggi. Sekarang ni tak ada simpanan yang cukup, anak-anak susah nak masuk U. Ayah kerja seorang tak cukup nak tanggung semuanya. Mak kene kerja juga. Nak selesa kene buat lebih dari satu kerja. Masa untuk anak-anak dah jadi kurang. Bila dah kurang masa, banyak benda lain pun jadi susut. Perhatian, kasih-sayang. Anak-anak rasa terabai. Bila terabai  banyak perkara penting jadi lack. Berantai-rantai masalah. Sebab itu dunia hari ini dah jadi semacam. Menakutkan. 
Kat mana silapnya? 

EXTjs: How to display data automatically when droplist is selected

In ui file:


/* Staff droplist*/
    var comboFormStaff = new Ext.form.ComboBox({
        id: 'id-combo-staff',
        fieldLabel: 'Nama Ahli Lembaga(Staf)',
        name: 'frm_staff',
        typeAhead: false,
        triggerAction: 'all',
        emptyText: '-- Staf --',
        selectOnFocus: true,
        store: storeStaff,
        valueField: 'id',
        displayField: 'nama',
        value: '',
        width: 300,
        valueNotFoundText: ''
    })



comboFormStaff.on( 'select', function( combo, rec, idx ){
        Ext.getCmp( 'id-frm-no-kp' ).setValue( rec.data.no_kp );
    })

In model file:
* make sure the no_kp item was called in sql statement;

Persoalan hukum hudud yang always hot

Asyik fokus pada diri sendiri. Tidak baik juga untuk kesihatan. Asyik fokus kepada sekeliling tidak baik juga untuk ketenangan jiwa. Namun, setiap masa perlu peka dengan situasi dan isu semasa. Kadang-kadang ia amatlah non-sense.

Sekarang isu hudud kembali bergema. Non-sense maksud saya di atas ialah berkenaan pendapat-pendapat orang awam. Wardina sudah bagi amaran pada para artis.

H.u.d.u.d.
Sebelum membuka bicara amat wajiblah menelaah sebanyak mungkin sehingga pening apa itu hudud. Sebab perkataan itu bukan yang kita cipta OK. Bukan yang manusia tetapkan OK. Bukan yang terbit dari kamus dewan bahasa dan pustaka OK.

Sebelum perlu melancarkan kata-kata member pendapat perlu atau tidak, elok sangatlah mencari makna hukum hudud yang sebenar-benarnya.

Hukum Hudud ertinya hukum-hukum yang telah ditetapkan oleh ALLAH dalam Al Quran dan Hadis kadar hukumannya (seksaannya) ke atas kesalahan-kesalahan jenayah tertentu, yang tidak dibolehkan manusia mengubah, menokok atau mengurangkannya. Seperti, hukum potong tangan kepada pencuri, hukum dipancung kepala ke atas orang yang tinggalkan sembahyang tiga waktu berturut-turut sesudah dinasihati, hukuman sebat kepada pembuat fitnah, hukuman rotan 80 kali kepada peminum  arak, hukuman rejam sampai mati kepada penzina yang sudah pernah berkahwin dan rotan 100 kali kepada penzina yang belum kahwin, dll.

Ada faham tak? Atau masih slow? Oh, ayat saya sudah berbau garang macam Hamka Kereta Mayat pula. 
Sebelum bercakap tentang perlu atau tidak, diminta khatam betul-betul APA ITU hudud. WHAT come first. Then barulah WHEN, WHERE dan seterusnya sehingga HOW. Jika WHAT sudah failed, W's yang lain-lain pun lagilah failed. Apatah lagi H(How).

Kenapa pendapat hukum hudud ni masih bercanggah? Why? Sebab fokus kita sudah lari. Fokus sudah twist. Siapa yang lebih patut dikasihankan? Mangsa rogol atau perogol? Mangsa curi/ragut(sehingga hilang nyawa) atau peragut? Setiapkali berlaku kes curi/ragut yang agak kejam semua seolah geram akan si pesalah. Eh! Rasa nak belasah je kan pesalah tu sampai tak boleh bangun? Tapi, bila tiba persoalan hudud, hukuman buat pesalah. EH! EH!(macam majalah EH! pula), eh tiba-tiba je nak menyebelahi pesalah. Kesiannya pada pesalah. Nanti dia tak cukup tangan. Apakah tangan dia dicipta Allah untuk mencuri. Yes, mungkin dia terpaksa, tetapi perbuatan itu tetap salah. 

"Ala, si budak tu, dah berapa kali masuk keluar penjara, tak serik-serik jugak".

"Dulu matanya dah lebam dipukul polis sebab mencuri, tapi baru-baru ni, dia buat lagi kat kedai Pak Mamat." (Kesian pada matanya yang lebam ke kesian pada Pat Mamat yang rugi?)

"Kalau dah sekali berzina, agak confirmlah hal demikian akan berulang dan berulang."
(Kesian pada penzina tu ke atau kesian pada mak ayah yang melahirkan dia dan ahli keluarganya yang lain? Kalau termengandung, terlalu kasihan pula pada bayi tu. Nasib tak baik awal-awal kene bunuh. Kalau lahir pun nasibnya malan juga. Terpaksa beribu bapakan penzina.)


* Refer komen seorang ustazah yang kini seorang menteri di jabatan perdana menteri berkenaan isu hudud.
(Don't do that at public, in front of anyone.)

Tangan putus je ker yang dia orang bayangkan? Harapan-harapan mangsa kecurian yang putus tu dia orang nampak tak? Katakanlah si pencuri ni berjaya merompak duit hantaran saya lebih 2 tahun yang lepas. Ada harapan ke saya kahwin time tuh? Wah gitu contoh kisah benar.

* Refer pula pendapat Ustaz-ustaz tersohor berkenaan perkara tersebut.

Buka(jangan tepuk) kitab Allah, dan baca terjemahan dan tanyelah diri sendiri. Mana yang betul mana yang salah. Apa yang perlu dilakukan untuk menghentikan dari kesalahan daripada terus berlaku.

p/s: Laptop saya(sebenarnya co. yang punya) sampai sekarang belum dapat kat tangan. Pencuri sudah menyusahkan hidup saya. Kesian kat dia kan kan? Sebab hidupnya terpaksa mencuri. Tak perlulah kesian pada saya, saya kan taukey kilang Dell. Padahal peminat dell jer. Nak minat Apple tak mampu.

All Your Love

Malam td, tanpa diminta 'Seth Tan' saya dah downloadkan semua lagu album baru Tuk T, All Your Love. Kenapa tak minta? Sebab saya belum dengar semua lagu dlm album tu. Dan tak tahu mana yang besh dan tgkp di telinga. Cuma falling in love je yang ok dan menjadi killer song. Saya sempat bergurau kata kenapa lagu ct? kenapa bukan mishary? atau abdul rahman sudais? Saja bergurau senda. 'Kutuk-mengutuk'.

p/s: Tiba2 datang idea mahu buat tajuk-tajuk entry yang relate dengan tajuk2 lagu inggeris ctnur.

Tekad

Kali ini biarlah saya kecewa dan rasa tertipu, jika terasa dipermainkan oleh masa. (Tiba2 jer masa plk yang dipersalahkan).

I'll Wait Forever

2 minggu lepas nafsu makan membuak-buak. Tak terkawal. Makan dengan kadar yang terlalu banyak, non-stop, tidak kira masa. Menakutkan. Di tempat kerja, pantang kawan-kawan jeling ajak makan. Rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari.(this is my abnormal appetite).Bukan sengaja biarkan diri jadi begitu. I just can't stop myself.

2,3 hari ni rasa pening loya.. (Hujung sept 2011 - Awal Okt 2011).  Badan suam2. Saya x pasan pun tp suami yang pasan. Now dah seseme. Lately saya seboleh mungkin mengawal makan. Tapi bila lapar tetap craving for something. Badan berangin. Abang pun sama. Abang jadi penat masa bekerja dan erpaksa ambil masa utk tdir slps zohor.Saya tidaklah begitu, sepertimana pertama kali pregnant.
Perut kembali membuncit.Bulan ramadhan kempis. Hampir tidak kelihatan. Hingga beberapa ahli keluarga perasan akan perubahan.

Tapi, rasa badan tidak susut, dan mungkin bertambah membesar. Walaupun timbangan berat sekitar 67-69kg. Penimbang di rumah bukan boleh dipercayai. Last time timbang di hospital memang 69kg. Rekod telah dipecahkan. Tidak pernah mencapai seberat itu. Berat ideal 50kg. Biasa2 berat 55kg.
Bulan lepas, Sept 2011 period jatuh pada 3.9.2011. Saya mahu ambil Adipex, suami menghalang. Saya mahu ambil pil herba kurus yang lebih selamat, tapi saya perlu tunggu masa yang sesuai. I mean, tunggu period akan datang.

Hari ini, 5.9.2011. Bukan bermakna saya lewat period. Sebab cycle saya BIASANYA panjang. 33,35 hari dan ke atas. Kadang2 39 hari. Ada kemungkinankah saya pregnant lagi, sedangkan saya tidak ader ambil apa2 produk yg fokus utk push to get pregnant.

Perlu ker saya berharap? Saya tidak sanggup untuk test lagi. Saya tidak dpt terima kekecewaan setiapkali cuma ada 1 garisan keputusan. Kecuali jika saya dapat stok tester yang berharga rm2 sebatang. Kedengaran aura kedekut di situ. Ye, tidak suka membazir pakej dengan kekecewaan yang nyata.

Sebab tidak yakin dengan usaha dan masa ditetapkan Allah jugalah saya keguguran kali pertama.
Semua silap saya. Terlalu kerap saya jadikan lada hitam sebagai menu harian. Bagus lah konon.

Mungkin sekarang dah melebihi musim subur. Mungkin. Jadi, apa guna saya beli HPA Moments? Saya juga TERLALU ingin beli ubat kurus Nur Lizz. Tapi saya rasa perlu tunggu period tiba. Tapi tak tahu bila. Penat lah buat teka-teki macam ni. Kene buat teka-teki musim subur lagi. Bila pening-pening, loya-loya, muntah-muntah macam ni. Teka-teki baru pulak muncul. Teka - teki yang penuh dengan perasaan perasan. Perasan saya pregnant semula. Saya cuma minum minuman kopi kolagen power plus hampir 15 cawan. Bila jadi macam sekarang, mula lah memasuki fasa dilema. Sudah takut-takut mahu makan ubat resdung. Ada 2 botol lagi. Hidung yang tak pernah gatal semalam tiba-tiba menggatal. Bersin-bersin. A couple of jerawat gatal juga tiba-tiba terbit. Benci lah. Lately, bukan main extra rajin lagi saya service facial. Out of harworking *box okay. Bersilih ganti mask saya pakai, modern n trad. Ganyang semua. Entah-entah saya perlu bersara dari makan kuey tiaw sup, sup air daging. Itu favorite. Mungkin kene buat sendiri. Dengan ramuan yang lebih selamat.

Saya juga perlu consume dengan EPO. Perlu. Entah yang mana perlu dulu. Semuanya rasa mahu makan serentak. Sekarang masih pening. Dan tugasan seharian di office terjejas. Saya tidak boleh fokus seperti biasa. Benci tengok skrin. Lepas itu muntah. Saya bukan mengeluh kerana pening. Tapi saya tidak tahu kenapa saya pening dan loya sekarang. Biasa-biasa rutin pening saya hanya selepas seminggu bersih dari period. Assume saya pening kerana ccpp. Tapi saya dah belajar minum air putih banyak-banyak. Dan makin maju. Saya berusaha keras untuk sihatkan kulit wajah, dan tidak pernah putus asa untuk get pregnant. Dan tidak pernah berhenti untuk sihatkan diri dengan makanan/minuman kesihatan. Impak yang saya dapat ialah beberapa buah kesabaran yang perlu saya lalui.

Saya masih perlu melalui beberapa siri usaha. Bukan untuk satu tujuan. In fact, banyak tujuan. Semoga allah berkati usaha saya.

Resepi Okonomiyaki

The so called okonomiyaki
Night version 1.0
Breakfast version 1.1

Cara saya. Malaysian taste assorted pancake. Ala, adaptasi dari jemput-jemput jer..aka cekodok bawang. Cuma presentation jer agak menarik air liur sikit. But the concept of okonomiyaki is there. Ewah. Dengan kadar mata hampir layu, tiba2 ader satu kuasa yang menarik saya ke dapur n keluarkan semua bahan-bahan yang patut utk freestyle cooking at the late night. Lbh krg 10 mnt, siaplah 'the so called okonomiyaki' ni. 10 menet menjelang jam 12mlm.

Bahan-bahan;
Batter:
Tepung gandum
tepung naik sendiri
kubis - core
lobak merah - optional
bawang besar
Bilis halus
isi udang
fishball (selain sosej) - potong dadu/kecik2
telur
taugeh (stok banyak, tu psl la sesuka ht add on)

Topping:
Daun kucai (lagi?)
Sos cili (Sepatutnya sos okonomiyaki lah, kendur hati nak g cari bila baca ramai cakap kene berhati-hati tgk bahan2 nya sebab ada tulisan jepum. OK, lupakan sj sos tu..susah2 ajer kata felix..)
Salad dressing (pon sodap)

Goreng dalam frying pan, buat bentuk pancake, ikut saiz yang anda suka. Saya buat saiz penampar tapak tgn jer. Sebelum balikkan tu pastikan udang duk atas landing baik punya. Pastu tabur hirisan bawang besar.
Pastu balik-balikkan hingga masak.
Bila dah masak, angkat and hias. Tabur hirisan daun kucai. Taruk cili sos(dibaca: okonomiyaki sauce), dan segala bagai sos yang anda suka. Stok mayonis tak de.

Potong 4 dan makan!
Siyes tak cukup!..
Tak sabar tunggu pagi esok. ;)

Selamat mencuba, freestyle cooking. Habis hancur resepi orang jepun i kerjakan.

Sending data to db failed

Sending kod_kat_kerja to db:

extJS
1. hiddenName: '', //waji ader


var comboKategoriKerja = new Ext.form.ComboBox({
//id: 'id-col-kat-kerja',
               name: 'kod_kat_kerja',
       displayField: 'kategori_kerja',
valueField:'kod_kat_kerja',
hiddenName:'kod_kat_kerja', //wajib ade
       typeAhead: true,
               triggerAction: 'all',
       store: KategoriKerjaStore,
               fieldLabel: 'Kategori Kerja',
       width: 350,
       mode: 'remote',
       forceSelection: true,
       selectOnFocus: true,
      emptyText :'--Sila Pilih--'
    })

Fighting with time. Aja2! Bbasya!

Kawan-kawan cakap jangan fikir sangat. Eh, tak ada la fikirkan sangat. Tapi terfikir lah jugak. Sama ke fikir sangat dengan terfikir jugak?

Haih, malas nak usaha tapi mcam x pernah putus asa.
Rasa cam x stress pun tapi ala2 stressed la jgk.

Sebab? Sebab kene fighting with time. Masa tak menunggu kita. Makin hari makin tua. Makin larat ke nak kerja? Pulun punya pulun, muntah nak selesaikan kerja ni. Bukan muntah main2. Muntah betul.

Nak anak kene subur.
Nak subur kene kurus sikit/banyak.
Nak kurus kene usaha.
Nak usaha kene amik supplement terbaik.
Nak supplement terbaik perlu wang yang banyak.
Wang yang banyak perlukan pengorbanan sesuatu.

Ubat pcos kak nini hadi rm170.
Rangkaian supplement HPA lbh seratus.
Ubat kurus NL hampir rm200.

Saya yang sentiasa dalam dilema. Entah mahu beli yang mana dulu. Entah bila la nak mula makan jika beli.
Mahu beli jus moment HPA, tp rasa dah melepasi tempoh kesuburan(macam lah tau bila diri sendiri subur. Tak pasti..sad ;( . Memabazir kalau minum tak kena dengan masa. Mungkin kene tunggu waktu bulan mengambang. (Macam makan clomiphene sitrate..) Eh betul ke guna istilah tu untuk period? Bila bulan mengambang? Entah. Macam lambat lagi. Cycle kan panjang. Masa. Bermain dengan masa perlukan kesabaran yang bukan sedikit.

Shud i sit in silent mode? Sambil peluk tubuh. Allah nak bagi bagi la, tak nak sudah ler..Dia tahu lah bile nak bagi..Eh, Dia nak bagi ke tidak, tak tahu lah lagi. Bonda pesan tak perlu la nak tunjuk sangat benda yang kita nak. Okey. Patuh. Okay, hari nak hujan. I better stop. Merungut ke ni namanya? Whateva!

/** Letak tangan di dada sambil menahan tangis just like what Ju Yoo Rin did. She did very well till nobody notice her tears. Deep tears **/

Okonomiyaki

Source: Wikipedia


Okonomiyaki (お好み焼き?) adalah makanan Jepun dengan tepung gandum yang dicairkan dengan air atau dashi, ditambah telur ayam,sayurmakanan laut atau daging babi dan digoreng di atas kuali rata yang dipanggil teppan.
Okonomiyaki adalah sejenis masakan teppanyaki yang boleh dimakan begitu saja atau sebagai lauk kepada nasi putih. Okonomiyaki sering dimakan dengan sudip yang disebut kote (hera) yang juga berfungsi untuk membalikkan okonomiyaki.
Dalam bahasa Jepunokonomi bermaksud "suka-suka" (yang disukai, yang diinginkan) dan yaki bermaksud "panggang" (istilah "goreng" hanya digunakan di Jepun apabila makanan digoreng dengan minyak yang sangat banyak). Sesuai dengan namanya, lapisan atas (topping) okonomiyaki boleh disesuaikan mengikut selera seseorang (i loike this statement - so freestyle).

/** Bila la nak maju asik resepi masakan turun temurun je. Harus jalan ke depan dengan mencuba resepi2 yang pelik juga. Sebenarnya malas nak buat resepi luarbiasa sebab satu kerjaan pula nak pergi cari bahan yang pelik2. (Padahal tak pernah ikut resepi betul2. Hanya menggunakan bahan yang ada dan ikut selera sendiri). OK, saya akan buat so called kueh "suka2" @ "yang disukai" ni. **/

MALAS buat malam ni. Banyak lagi kerja lain. Esok kerja. Semua bahan sudah ada. Malam esok2 lah jika rajin. He he he..

Nasi air sambal bilis berempah

Setiap kali ulang masak benda yang sama, tapi kene edit. Tambah inovasi pada makanan. Baru boleh maju. Alasan jer sebab suka tidak ikut resepi betul2. Ikut selera sendiri2.

1. Nasi Air
2. Sambal bilis berempah
3. Bawang goreng
4. Sambal pedas
5. Ikan rebus
6. Sambal bilis hancur belacan
7. Kicap lada

/** Pernah satu masa saya muntah lepas makan nasi air kegemaran dari 1 restoran kegemaran. Konon tak mahu makan nasi - berat, makanlah nasi air. Tapi, mungkin rasa perut terlalu banyak air bila makan nasi air. Motif cerita di atas? Sebab nak kongsi nasi air yang saya kami buat. Bagi mereka yang rasa quite plain boring makan nasi air biasa. **/

Rebus seekor ikan (kegemaran anda) - how freestyle chef i'm ;}. Gaban Z potong 2. Sebab sekarang kami berdua. Air bia lebih sikit. 
Air tu buat masak nasi air tu. Tambah daun kucai dalam nasi air tu bila nasi air hampir masak. Potong daun kucai sepanjang 1 inci. Ikan tu boleh buat side order penyedap rasa.


Gaul bilis dengan rempah kari, serbuk kunyit. Goreng dengan daun kari sekali. Bila bilis hampir masak/rapuh, masukkan kacang panjang yang dipotong kecil2. Masukkan juga hirisan bawang besar. Bila hidang dalam piring, perah dengan limau nipis/limau kasturi.
Sambal pedas tu sebenarnya takde lah pedas mana pun, sesuka hati lidah anda. Tumis bawang, lada mesin macam biasa, + sos cili, sos tomato dan perasa. Bila hampir masak, tambah potongan daun kucai saiz 1 inci. 
Kenapa daun kucai? 
Sebab dah ada tanam depan rumah. Free of charge. 
Anda boleh guna daun sup atau daun bawang atau daun apa yang sesuai yang anda suka. Suka hati. Sedap ke tidak sendiri punya selera. Yeah.
Siyesly, saya @ kami sangat suka makan nasi air cara ni. 

Malamnya, saya makan nasi air ni + dengan sup tulang 0 pula. Freestyle lagi.

Amaran; Tidak terdapat di mana-mana restoran. Cewah.

Spaggeti Goreng Mamak Handsome

Agak kejam tajuk menu. Bukan apa, sebabnya color dia tak segelap sepatutnya.


Rebus spagetti hingga lembut. Saya guna yang halus.
Tos/sejat.
Tumis bawang mesin macam biasa. 
Masukkan lada mesin. Saya suka taruk 1 sudu saja. Tumis hingga naik bau.
Masukkan sedikit garam, seketul ibu jari gula melaka.
Masukkan 1 sudu serbuk kari. 
Masukkan hirisan sayur kubis. (Terpulang pada korang yang suka sayur aper). Yo yo, i like freestyle. Sesedap n sesuka hati mahu taruk apa. Janji konsep mamak tu is there.
Masukkan renjisan kicap.
Saya tambah sedikit sos cili.
Pecahkan sejibi/2 biji telur. Lagi banyak lagi mamak. ;B
Kacau hingga telur hancur.
Masukkan spagetti.
Masukkan taugeh.
Perah limau sikit.
Goreng sampai ala2 kering.
Kalau ader keriuk2 sikit lagi kaw.
Siap.
Hidang bersama potongan tomato, lada besar, limau nipis.



Resepi Puding Sagu




This is my 1st trial. Punya la jarang msk desert. Jangan gelak yer, memang nampak weird. Tak ape la, janji si dia suka.

Cara 1.

Bahan A:
Masak 3 senduk kecil biji sagu bersama 3 cawan air sehingga likat dengan api perlahan. Bubuh la pewarna aper yang anda suka. Merah ke hijau ke biru ker, colorful ke as per your wish.

Bahan B:
Masak gula melaka + 2 gelas air kosong hingga manisan cair. Sejukkan.

Bahan C:
Susu cair/santan segar/susu segar

Cara Hidang:
Kreativiti sendiri. Campurkan bahan A,B,C bersama-sama. Dan makan!

Memilih perfume umpama memilih pasangan hidup

Memilih perfume umpama memilih jodoh dalam hidup. Waa..gitu. Over x statement ni? Mula-mula time plh perfume tu kita bau cam best jer,tp  bila dah lama2 lkt kat tubuh kita dah rsa cam x best pula..n vice versa. Bau sesuatu perfume perlukan masa untuk serasi dengan aura tubuh kita, lepas tu baru la perasan best ke x best. Jadi, tips membeli perfume, survey/pilih perfume hari ini..hold dulu, takes time and beli hari2 kemudiannya. ;) Ada orang beli perfume sebab botolnya cantik!/Unik/. Sama juga mcm manusia. 1st impression sgt penting. Kdg bau perfume biasa jer, tp harga mahal sebab botol ja.huh, ye ker..Whateva pun, lain orang lain la taste perfumenya sebab aura pun lain2.

Saya sangat mahu try yang ini;

Sebab Tuk Ti ade pakai yg jenis ni. ;B

Saya suka bau ini;

Saya suka juga 
.
Saya tdk kisah brand ape, janji saya suka. 
Tapi saya 'kedekut'.
Saya cuma beli yang ini;

Oh, saya sdg memasang impian untuk membeli satu perfume yang tidak pernah terkenal jenamanya tapi harga yg lbh kureng yang di atas. Bau sangat feminine.

Korang suka perfume aper yer?