Please Help Baby Adra. I beg you...

Adakah hati kita senang tatkala melihat orang lain sakit?
Adakah kita sudah cukup bersyukur dengan kesihatan kita semalam dan hari ini?
Hati luluh melihat si kecil bertarung nyawa..
Saya sangat percaya kita tidak akan memandang sepi gambar di bawah;
Tidak kira lah anak siapa nyawa tetap berharga.

Donation for Adra Afieya, diagnosed by Biliary Atresia-

This message is for people to kindly donate at least RM1.00 to her father's maybank account. 
(ADZRIEFAIZ ADZLAN Maybank : 5622 2732 7760)


Walk baby walk

Sekarang Q dah 1 tahun 9 hari ...
Masa umur Q melewat 11 bln ke atas, mental dan emosi saya belum bersedia lagi untuk melihat si teruna kecil berjalan sendiri tetiba dia dah mula berjalan. Setiap perkembangan dia bukan atas paksaan kami atau penjaga tapi atas kehendak diri dia sendiri.

Qushayyi mula bertatih 2-3 tapak pada usia 11 bulan 9 hari. Saya kemain la duk bajet dia akan jalan bila masuk setahun. Ni bila masuk setahun dah sepak bola sibuk nak join orang dewasa.

Abah(Ayahde) Q pun terkejut tiba2 Q dah boleh tatih sendiri. Siap mulut dia akan sebut tateh tiapkali berjalan.

video
Masa ni dah nk masuk 1 tahun genap.

Lepas tu, dlm seminggu dua ni dia sibuk jalan mengundur pulak.Siap ader sound efek.
Adoi la anak...suka hati kamu lah..
Asal bahagia jer..

Majlis Aqiqah + Harijadi FaQ

Alhamdulillah3..
Dengan rahmat dan izinNya jua terlaksa sudah separuh daripada tanggungjawab kami untuk aqiqahkan zuriat pertama kami, Muhammad Firas Al-Qushayyi.

Oleh kerana dah beberapa kali tertangguh, we decided to combine aqiqah n birthdays party of
Walid (14 feb ) & Qushayyi (17 Feb) sebaik sahaja usia Q genap 1 tahun.

Tentatif:
Lepas jummat:
Solat hajat
Solawat
Makan2

Lepas Asar:
Birthday Party

Malam:
Solat Isya' Berjamaah bersama keluarga
Bacaan Yasin
Coklat fountain time!

Kambing naik Kancil
1 bahagian
1 bahagian lagi untuk hari raya qurban InsyaAllah

Hj Din(anak kepada nenek saudara suami) orang kuat bahagian sembelihan

Aneka..sukati nak taruk apa..

Serabai belum final touch lg goodies box

orang kuat masak-memasak

kambing celup tepung

Kak mimie as PA mommy yg setia

Bila anak bujang melaram


Ready

For Walid

For Dear son - melty choc

Kita fotong kek kat luar rumah senang sebab backdrop kita ramai peminat haha..x putus2 ade org posing depan tu ;)

Kak Cha

w mommy n afiq

hadiah lain x smpt nk masuk frame *update kemudian
thanx a lot yang bg hadiah pd Q
Menggedix sekejap

Asalnya nak bajet untuk 100 orang gitu saja, kira punya kira sedara mara saja dah 100..blm lg jiran2 n kawan2 semua..
Tetamu agak meriah..lbh kurang 200 lebih la gitu kiraan kasar..
Nampak x kelibat Q di situ..
Nak juga turut serta waktu ni



Kebanyakan tetamu adalah kalangan Family Friend & best buddies of me n hubby.

Asal jumpa je keluor citer lama yang kelakar...




Goodies bag
Persediaan.
Sayang sangat kat ipin dia sampai peluk

Pantau abang2 jalankan tugas ngeee


Kerja deco-deco backdrop bermula selepas semua orang tidur. Sekitar jam 12mlm lebih. Mimie langsung xmo pegang belon sebab takot pecah. Belon cepat pecah kalu pasang lampu.
Ini je la hasil air tangan saya yang tak seberapa, + hasil pertolongan anak2 sedara serba sedikit.
F.I.R.A.S
T.U.R.N
1
Simbolik pelita.
Cahaya hati kami berdua.

Takyah belon silver dah sebab warna langsir dah jd penyelamat tema.

Sweets
Tak menang tangan nak entertain semua kenalan..memang terkejar-kejar n kene minta maaf kalau x sempat ckp lama n hantar ke kereta.
Sebelum n waktu majlis macam tak sempat nak bernafas dia punya kepenatan, my sis siap cakap pd ank dara dira, nk kawen nnt buat catering lah, ibu x rok dh..tapi bila dah selesai semuanya tiba2 my sis cakap: Lepas ni kita buat majlis lagi nk..best ape..
Hmmm...ape2 la labu...

Thanx pada yang terlibat dari awal hingga akhir dan kepada yang sudi hadir memeriahkan majlis.


Selamat Ulangtahun Abang Qu

Abang: 14.02
Qu: 17.02
Selamat hari lahir my hubby, jannati..
Selamat hari lahir puteraku..
Yang diharapkan dapat memberi syafaat kepada kami di akhirat kelak..


Tiada ucapan yang lebih indah melainkan Alhamdulillah..
Subhanallah..
Atas peluang dan nikmat bersama sang putera kami sejak di alam kandungan hingga sekarang..
Muhammad Firas Al-Qushayyi
Doa kami sentiasa bersamamu sayang..
Jadilah insan terbaik setinggi harapan kami..
Amiin..

Theme changed

Masa saya excited bawak Q mendekati replika Doraemon yang agak besar dlm pasaraya, Q mcm xde feel jer. Alah anak..mommy jer yg hover. OK. Dari situ trs mommy changed 360 darjah utk party theme. Dari doraemon trs jd Upin/Ipin.

Sticker.
Asal ada rupa Upin/Ipin..kira ok la kan. Tempah dari fb Tempahan Kad Aqiqah Dan Cukur Jambul. Plan nak tampal kat kotak goodies or botol mineral.

Goodies.
petak ikut ade..nasib la yer

bersepah riben, xde final touch lg
 Deco-deco.
DIY
Mommy proud of you son so that mommy want to do by mommyself all the things..
Asalkan baby tido lena..



Walau x hebat, tapi at least mommy wat sendiri kan kan..
Cake.
Trs contact cake baker tukor objek. Nasib la regular customer. Layan jer. Dia akan buatkan kek Ipin. Hopefully Q suka. Bukan unhealthy kek sgt. Kek ni jenis ala2 struktur biskut kat dlm tu. Can be acceptable la utk Q mkn sket2 kan. Bkn Q nak kne lahap semua kek tu.

Outfit.
Mommy nak casual. Walid nak jubah. Hmmm.. Last2 stamby dua2. Pagi jubah..Aqiqah, time nk ptg kek beday bertukar mcm gaban tu. Gaban potong dua kek pulak. bertukar jd Ipin. Dapatkan yang original dr Upin Ipin Store. Kalau beli kat supplier lain, beza harga dlm rm7 lbh mahal.

Gambar dari Al Fateh. Tak nampak sangat kilat baju.

U&I

Suka lettew gambo si kembar botak

Back

Come with thirt Ipin..Boleh terbang mcm Superman
Fabrik lembut kilat sikit

Size tubuh Q skrg = 3

Subhanallah lawa material jubah dia. Ingatkan bese2 jer sebab harga cuma rm30. Saya ada jumpa web yang jual jubah bayi rm50 tp mmg jelas jenis fabrik yang kukuh n kualiti tinggi. Sebab nak ikut tema..kelabu jd pilihan.


Al-Qushayyi mandi laut 2nd time

1st time masa umur Q 6 bln.
Aiseh, takde perasaan takut langsung budok ini.
Mayb sebab generasi nelayan agoknya.
Dua2 tokki jenis kelaut.
Biasa dilambung ombak badai.
Jadi, cucunya ini mesti berani n kuat, harungi apa saja badai mendatang.
Cewaaa melalut kelaut..

Lepas mandi..laporr mmmamam



Majlis Aqiqah Baby Emy Nurdeeni

1/2/2014 - Sabtu
My BFF aka Ayue memerdekakan diri dari dunia berpantang, day 60th. 
kebetulan time raya ciner.
Merah la mak ngah, maksu n semua mak2 n anak2 yang ada.
Pak2 x la, bese la kaum hawa jer yang hover.

Malam tu sibuk ar mommy cari baju Q ikut tema. Kemeja merah putih ade tp sebab cuaca agak panas n jalan jauh, Q biasa rimas and akan tarik2 baju kalo x selesa. Then, selongkar baju2 baru hadiah dari orang.
Nasib baik ada stok merah dan Q dah boleh pakai.
Fuh! (Lap dahi)

Walaupun terlambat sikit, tunggu haseben blk keje, nasib baik hiway baru dah siap.
Save masa perjalanan sejam ke rumah keluarga Ayue.
Aqiqah baby Emy Nurdeeni..

Anak dara ummi & papa

Menantu mommy ops..gurau jer



It's true, we r x-ttcians
We struggled so much to get this both small angels
Ayue after 6y n me 4y.
We have same history but different conditions.
We had miscarriage once.
And go on with nearly same last efforts.
Allah Almighty.




 Hai anak teruna sorang ni, mula2 nangis2 sebab got jealous mommy pose dgn ank dara kecik, bila mommy dakap dia jer terus pose dpn camera sambil angkat2 tgn, hadoih, cik ayue gelak jer tgk peel dia..huh anak sapa lar ni..

 this is my lovely sister #4

Dia dah start dah..over acting..siap terlentang terlungkup meniarap dlm buai ank dara kecik
baiki2 tayar..itu pasti


siap teleng2 xtau nk katape..

terpaksa la pacik azrul pusing cradle kedepan

sukati la nak oi

last piece of memorable moments
Waktu nak balik, saya malas la nak suruh2 Q salam sebab ramai tengah makan termasuk Tok Wan baby Emy..lupa nak suh salam dgn Cik Ayue juga, tiba2 sebelum naik kereta, Q hulur sendiri tgn dia utk salam n cium tgn Cik Ayue, terkejut lah Cik Ayue..and cium2 lg pp Q.
Alhamdulillah anak walid n mommy dah faham sendiri kene salam sebelum berpisah..

Sampai jumpa lagi di majlis aqiqah dan harijadi anak teruna pulak..
InsyAllah
dengan IzinNya..