Nasi & Ulam


Terapi diri.
Selama berTTC, saya jarang untuk menulis mengenai cabaran hidup tanpa anak.
Kenapa? Kerana jika saya menulis tentang itu, bermakna saya SEDANG MENGELUH.
Berkeluh kesah tentang percaturan Allah Azzawajalla.
Saya tidak kata orang keliling saya waktu itu baik-baik belaka dan memahami. 
Tidak.
Ada yang memandang saya dengan label 'TIADA ANAK'.
Saya tahu dan saya dapat rasa itu.
Bukan assumption tapi dah terbukti.
Dan saya tidak pernah berbuat demikian sehinggalah ada orang yang menjauhi saya kerana label ini.
Bukan saya yang memutuskan silaturrahim dengan orang lain.
Tapi, orang lain yang memaksa keadaan sedemikian.
Saya hanya 'follow the flow'.
"Andai orang itu menjauhi/memutuskan silaturrahim kerana saya ada anak lebih awal dari dia, cuba terbalikkan situasi.
Saya percaya, perkara yang sama tetap akan berlaku.
Jadi, saya terima perancangan Allah sebaiknya."

Selama berTTC, saya tak perlu berbuat demikian. Tak perlu cari musuh. Tak perlu cari dosa kering. Hidup ceria macam biasa sesama kenalan tak kira usia dan status ibu anak berapa atau tidak.
Setiap hari menghadap cerita kaum ibu tentang ketelah anak-2 diorg, ia tak jadi kudis buta pun dalam hati saya.
Tak perlu nak compare saper lebih happy.
Tak perlu nak pretend apa2.
Tak perlu sangat2.
Kalau kita beria-ia sangat nak tunjuk lebih happy, maknanya hal sebaliknya akan terpapar.
Sapa yang makan garam lebih dulu faham sangat ironinya.

Motivasi dan kekuatan diri sendiri adalah bergantung pada prinsip sendiri yang dipegang.
Dan kekuatan keyakinan pada catur Allah.
Ketepikan saja kata-kata orang.
Bagaikan lalat berterbangan.
Saya sering ingatkan diri sendiri.
Kenapa saya meminta-minta Allah memberi saya tanggungjawab (sebagai ibu) sedangkan pada waktu itu saya belum layak?
Pada waktu itu, Allah memberi saya(kami) masa untuk membaiki apa yang kurang dari segi tanggungjawab dan persiapan fizikal dan mental.
Allah memberi kami masa untuk beribadah dengan tenang.
Ya Allah, sayangnya Allah pada kita kan..

Bila baca blog mostly-ttcian-now-mother such as J Farhana dan lain-lain, baru saya realize, perspektif kami sama jer semua.
Fasa sebelum, semasa dan selepas.
So, don't judge.

Jay adalah salah sorg ttcian yang out-spoken.
Haaa, jangan berani-berani tersalah anggap dengan dia.

Selagi kita bernama manusia, ujian dan dugaan tidak berhenti walau kita berada di tahap/fasa mana pun.
Tu tanda Allah SAYANG.

T_T

24 01 2014

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah
2014 punya anni date jatuh hari Jumaat.
Asalnya nak pose berdua jer. Motif? Nak jaga hati readers mungkin.
Tapi kesian Q gelisah and nak join.
Family 1st kan?
Beday adik yg ke 11 bulan 17.1
Join kek

Credit to Mimie & my sista #2 baking this super delicious brownies cheese cake.


Dengan izin Allah jua,
We have been together this far.
Far? No lah.
This is just the 1st phase.
And we survived in a half of decade.

Awal tahun there was too many special dates to remember and celebrates.
Combine skali boleh tak?
;)
24.1
14.2
17.2
27.3

See? Berderetan.
I feel like to push my head when I realize the 1st date doesn't appear in my head at first.
But the 2nd one does.
I'm so sorry to soul mate.
He just laugh.
Yes because I did think too much on the very 1st birthday of our sweetheart little boy.



samb Wordless Tuesday

Haaaa
Dah released pon kesaspenan 'Wordless Tuesday' sebentar.

Alkisah saya dah jumpa kat mana Bonda saya simpan baju2 pregnant saya. Saya tengok2 balik, EH! Lupa ada butang depan untuk nursing.
Hurm blh la pakai.
Bosan dengan baju kurung n susah untuk menyusu Q.
Tengahari dapat berita one of my bff got pregnant for 3rd.
Wah! What a day!
After her effort since last year.
Ceh! Effort la sangat macam ler kau susah nk preggy haha.
Kebetulan la pulak sblm lekat kali ni dia ada consumed vit B complex. dan meal shake.
Tujuan untuk naikkan berat badan.
Tup-tup pregnant.
I wish this time will be a girl.
Amiin.

Wordless Tuesday


Approaching 5th Anni

Menjelang anniversary yang ke-5 rasa nak kenang2 balik time tu. Time gedix nak nikah. Haha, gedix kerw? Tak kot. Umur pun dah nak lanjut (27y-o). So x gedix sangat la kan. ;)  *bab umur ni xde kaitan dgn sesape, lanjut ke tak lanjut hanya istilah untuk dirku shja. kbai. kene innitial mcm dlm coding.

*Tu lah umoq 24 org ngorat nk kawen aku nak lari2 ape kes??? --> blm puas jolly..lalala

Alkisah pada bulan Julai 2008, perginya seorang yang kami sangat sayangi.
Arwah pakcikku. Lokasi Kuantan. Selesai semua majlis pengebumian, kami berkumpul kat rumah kakak berhampiran rumah arwah pakcik.
Tiba-tiba kakak no6 bersuara.. Ida, apa kata mu tunang tarikh comey.. 8-8-8
See, aku x getik. Ahkakku yang suruh. Ehem.
Kaching!! skali mood sedih bertukar gelejat. (insert mood terlompat-lompat ats bantal bila ade org tanya size cincin dlm tel).

Dlm masa 2 minggu, persiapan dilakukan. Giler kentang penat tak hengat mcm-malas-nak-kawen-cepat sebab kepenatan tu berminggu mingguan makan bulan terasa bahangnya. Duh! Tepuk dahi tak payah tanya iman.

Aku yang tak berapa getix konon tak kesah kawen bila.(Tangan di dada mata ke ats). Tapi encik nunang aka now hubby ckp tayah lelama nanti dok jadi. Kawang2 dia yang menunang lama2 ramai dok jjjjjadi. Duh! Tepuk kepala pulak. (Kawang2 aku jadi jerw!??) Haaa menjawab!

So, nak nikah bulan doblas ke? 12-12-12? Haaa getix you mcm x nyempat pulak kita.

Dengan itu, maka aku pun pergi lah bertanya salah seorang warga ofc yang menunang lbh awal dariku. Kot2 lah kan tersimbung tersembab date sama.

Aku: "XXXX, nok kawen bila?"
Dia: "Erm, dok tahu la...si dia xdok duit lg...x cukup duit lg.. bla3"

Ketting!!! Bunyi loceng getix lagi. Line clear.

Tiba2 dlm keadaan separa waras aku pun pergi lah menyuarakan hasrat kepada beberapa orang warga unitku bahawa aku nak menamatkan riwayat kedaraanku pada hujung tahun tu.

Tup entah macamana musim hujan tak ribut sangat, orang yang aku bertanyakan tu dung dang dung dang nak nikah date tu!

Haaa kau mak minah...

Aku acah jer kot.

Kan kata tadi mcm diluar kewarasan pulak kalu kami nak nikah hujung tahun tu. Bahang fenat nunang dah hilang kerw kan??

Check2 hari cuti agak lama sket makanya dengan ittew terpilih lah tarikh Cina Laya. Lalalala.
Sambar direct 3 hari berterusan buat majlis. saturday-sunday-mandir. Menangis hidung berdarah pun nasib lah kalo fenat sebab nak selesaikan terus. Malas nak pikior dah.

Haaa! Nampak x di situ?
Tayah berebut-rebut kata cikgu, kayuh pelan-pelan. Nak g mana pun.....ken?

#mood-approaching-5th-anniversary-yaw
#tayah lumba kawen
#tayah lumba banak

hai ikan lumba-lumba! kamu adorable!



Mengapa doa tidak makbul

Ada 10 sebab utama kenapa doa kita tidak makbul;

Salah satunya ialah kita sibuk meneliti aib atau cacat teman-teman kita tetapi tidak pernah melihat aib sendiri.

Antara sebab-sebab kecil pula ialah kita kurang berdoa, kurang kusyu' dalam berdoa dan barangkali berdoa dengan cara yang kurang betul dan tidak istiqomah/berdoa dlm keadaan tergesa-gesa (- saya lettew!.).huwaaa anak dah melalak nk dukung sambil mulut bising "Allah Bak...Allah Bak".

Doa yang lebih berkesan adalah diawali dengan urusan taubat.
Bertaubat dengan dosa-dosa lama dan meminta apa yang kita perlukan dari Allah.

Sama-sama perbaiki diri okay.

3 syarat JANGAN yang saya ingatkan diri sendiri dan kalian juga;

# Jangan hanya sibuk mengira dosa-dosa orang lain saja. Itu urusan dia dengan Allah jika tiada kaitan dengan kalian.

# Jangan menegur orang tanpa berasa diri sendiri pun pernah/sering melakukan dosa yang sama. Itu amat memalukan. Ibarat meludah kelangit.

# Jangan sibuk membandingkan harta/urusan dunia dengan orang lain kerana yang akhirat itu lebih utama dan yang dunia tiada yang milik kita, semua Allah yang punya.

Jomlah berdoa untuk akhirat masing-masing.

11th

Its not an easy task to shoot the 2nd pic, haha..horror..
till  we meet again of another version of socks mommy-son

Today is Friday.
I love Friday.
Q at his 11months old today.

As usual, morning at market(this time we choosed Wakaf Tapai, escapism from crowded).
Unusual, evening at the beach.
Yeay!


Hari cuti

biasa hari cuti kami akan nikmati secara berkualiti di rumah.
haaa rumah jer you.
at last petang, mesti keluaq juger.
tak pun, pagi2 dah keluar 3 beranak/4 beranak.
ke pasar.

* tepek video Q at pasar borong here

masa cuti lebihkan untuk berehat.
sebab weekdays routine(insert ink entry here) agak memenatkan.

petang?
biasa ikut ere Q.
kalu dia x mengada aka mengamuk, just stay at home.
else, akan keluar tanpa arah tujuan, sampai kat traffic light kampung dua belah, turn balik.
haha.
for the sake Q happy, we will happy too.
xmahu ajar dia senang.
asyik2 nk ajak keluar.
time2 dia terjeruk sgt baru bwk dia keluar.

Alkisah lalat langau & kangkung serta Ariel Sharon

Aku kene berfikir pat-puluh-lima-kali untuk tulis entry sampah macam ni.
Walaupun bertitle sampah tapi ia tetap wujud dalam kehidupan majoriti manusia.
Entry berkonsepkan sampah ini akan melibatkan lalat-lalat dan mungkin langau-langau sekali.
Pakej.

Dah namanya lalat. Halau2 pun datang lagi. Buat onar. Ignore pun dia akan bising jugak.
Ignore salah, tak ignore lagi lah salah.
Tak pe lah, lalat-lalat pun makhluk Allah juga..yer..co-baaaan..

Makcik2 warung kuey bese halau lalat guna plastik boddo jer. Ikat pada batang lidi. Kemudian kebas2 atas kueh. Lari lah kejap, kemudian datang lagi.
Makcik memang penyabar..syabas makcik2.

Hari ni mood aku baik-baik saja. Kebetulan khamis kot. Kebetulan juga KANGKUNG yang 'very the mahal 'tu turun harga.
Makan pagi sampai 2 jenis makanan tanda aku happy.
Jadi aku akan tulis pun berkias-kias.
Tak payah translate lah nanti jadi mental pula.
Kalau aku tulis straight forward pun orang suka menyalahfahamkan jugak.
So apa beza?
Biar hanya aku saja yang paham.
Sebab korang suka salah paham. Woha!
Tersalah paham atau ssengelleng buat2 tak paham.
Tak paham bahasa. Eh!
Dah lah tak paham, lepas tu twist pula jadi 'bahan'. - eh, mcm pantun 1 kerat.
Bahan untuk enjek2 orang.
Enjek ke ejek?
Bukak kamus.
Kamus bahasa pulau ke bahasa melayu?
Wikipedia pun boleh..asal boleh paham.

Cakap pasal paham x paham, teringat kat puisi Ungku Aziz.
Suka lah puisi pasal kangkung ni, sungguh indah bahasa melayu.


"Puncaknya megah memanjat bukit, tak sedar akarnya terendam air parit"

Makan kangkung jom!

Nasi lemak kangkung.
Nasi lemak kangkung.

Malaysia sibuk pasal isu kangkung yang-kalau-dilempar-belakang-rumah pun biasa tumbuh meriah (dengan izin Allah), tapi dunia sedang gembira dengan pemergian Ariel Sharon, aka penyembelih Beirut. Setelah 8 tahun koma.

” SAYA bersumpah, saya akan bakar setiap bayi dilahirkan di Palestin. Wanita dan kanak-kanak Palestin lebih bahaya berbanding lelaki dewasa. Selagi mereka masih kelihatan, ia menunjukkan generasi itu akan berterusan…” Itulah antara baris ayat Ariel Sharon.

Namun di hari pengebumiannya, bumi bergegar … tahulah nasib kau sekarang kan.


-rujukan ASD

Selingan lagi. Tentang Palestine.
Minyak zaitun terbaik ialah keluaran Palestine.

Tata.

*Jumpa lagi di lain risalah...






Geget nak?

Azam baru yang lebih realistik sikit ialah.....
.
.
.
.
jengs
.
.
jgn teka
jgn teka
...
xde kaitan dgn org pon..
nehi3
langsung tader
jgn perasan
no
no
(xde maknanya)

saya...(a.k.a kami) nak mengchubbykan muhammad firas al-qushayyi!
hoyeh!!
pelan berjalan lancar dgn ijin Allah..
Alhamdulillah..
walaupun belum timbang..(wait for 1year check up)

now dah nampak hasil gigih..
bam-bamku kegelian asik kene stimulate dgn rumput
sengih2
geli2
jungkit kaki
aaaah geget lengan kang!

baby brain development

Ihsan dari google

mahal tidak semestinya bagus.
bagus tidak semestinya mahal.

Rujukan:
http://saatakukaupilih.blogspot.com/2014/01/aktiviti-kanak-kanak-yang-murah-bagus.html?m-1

http://saatakukaupilih.blogspot.com/2013/12/10-tips-berguna-dari-child-psychiatrist.html

http://ibubapacemerlang2012.blogspot.com/2012/06/panduan-stimulasi-bayi-anda.html#.UtER9dIW1ug

fuh! sangat fun n teruja dengan entry ni. mcm dh xde kesabaran nak buat. haih Q belum cecah setahun kot. so kene sort dulu apa aktivit yang sesuai;


Anakku..sujud lah...sujudlah..sujudlah pada Pencipta kita..
this is the only way to be the better hamba infront of Almighty


apa yang kami ajar dia sekarang;
  • angguk - makanan sedap
  • geleng kepala tanda no/disagree -  status: success..dah pandai buat
  • isyarat best dengan ibu jari - status: success..dah pandai buat
  • sikat rambut - gunanya untuk sikat rambut (rambut yg berada atas kepala yer, bulu kucing - neyhi) - ok, lulus
  • sedang ajar gwiyomi! - haaa apakah? bcoz its fun! Q hanya pandai ikut step tepuk tgn. step rekaan semata-mata. hehe
  • word sleep - lulus untuk aksi rebahkan kepala atas bantal/toto. sebut belum pandai
  • word cak - lulus
  • word tateh - lulus
  • word abah - lulus
  • word ball - kadang2 
  • word ma-ma, pa-pa - ok
  • word "bak" means mommy's milk
Ihsan dr google

Alhamdulillah, Q jenis cepat belajar. Kalau ajar hari ni, esok lusa dah pandai buat. - eh! ayat buku kooot. Memang lah tak sabar tunggu Q pandai berjalan kaki sendiri. Tapi bila baca artikel atas pasal saranan dr Dr, terus rasa biarlahmerangkak lama sikit pun..janji lebih genius..cewah2..katanya lebih pandai maths. kalau pandai maths memang ikut Walid lah. Mommy ni pandai subjek ape yer..lukisan kejuruteraan kot .. yek..itu semua tak penting. yang penting usaha dan cara kita tngkatkan kemahiran penggunaaan otak anak kita.

saya amalkan;
omega guard shaklee
habatusauda
kurma
kacang badam
kismis - roti kismis



Nampaknya kami kne lebih gigih lagi gali method yang berkesan untuk lahirkan zuriat yang lebih fokus pada ummati, bukan diri sendiri dan keluarga sahaja.

Apa yang telah dilakukan pada Qushayyi;

tgk lampu color-color. dia excited.
1st time. masa ni umur Q blm sampai 3 bln. badan kecik lg

2nd time. eh bju tersama.
---------------------------------------------------------------------
Stimulate dengan pasir pantai, air laut. @ 6 months
   
See..budak tak tahu erti takut. !st time jumpa air laut dah excited. Time ni umur sekitar 6 bln. Lps adegan terkinja-kinja ni, terus bukak baju n mandi sekejap..tu pun enggak mahu naik.

...................................................................
terapi rumput:
sedang dibuat. dari semasa ke semasa
oh Q sangat geli dgn rumput.
dia gelak2 kegelian.
langsung xmo kaki tersentuh rumput.
tp kene paksa.
-----------------------------------------------------------
http://www.babycenter.com.my/a1011617/lets-play-10-month-old-third-week
* bubbles surprise (1 of 2 great games)

mmg suka la sgt kalu mandi sambil main.konpem xmo naik..haih..

-------------------------------------------------------------------------
main kereta ikut track - belum pandai. track baru siap kot
ini belum sesuai dengan umur Q, but since dia suka sgt main car..kene la buat highway awal2..
------------------------------------------------------
dan ini yg terbaru
in progress nak ajar *super-sorting (1 of 2 great games)


So far, Q membesar ikut step.
bak kata pakar kanak-kanak & cikgu tadika, step merangkak sangat penting, so we decided not to push him walking by himself cpt2.
selama ni pon xde paksa2.
semua kehendak diri dia sendiri.
we just guide n dorong.
time dia nak buat, dia akn buat sungguh2.

6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss. 
- part ni saya dah try. mmg berkesan. 
bila 1st time bawa Q jumpa fmly angkat Walid. last time jumpa diorg masa Q dlm perut 6 bln.
after several approachment, baru lah Q nak pergi dgn Kak Cha n tok mommy. tu pon sbb dia ralit main tok mommy punya tali tgn jed..haha..
b4 blk, mommy whispered: "mari acap2 sikit, buat mcm mak sendiri.." aduh..masa oh masa(dkt je kottt)..InsyaAllah..

babai kat walid yaw?
8) Overly-attached to one person is not a good sign.
part ni Q lebih adil. n balance.



Teething

1 + 1/2 | 1/2 + 1
----------------
2
Formula gigi yang hanya doktor gigi tiruan pun bukan yang bernama aku jer yang paham.
tak payah tafsir yer, nanti takot lain pulak jadinya haha.
hubby told me tak tersengaja belek mulut anak, nampak ade gigi lain nak tumbuh lagi kat atas belah kanan. 
saya tak hagak-hagak terus teroka mulut Q nak tengok. nasib tak kene pelempang free dek budok tu, ye la dia sangat tak gemau org usik mulut n mana2 anggota bdn dia.
heee mommy takpe kot kan baby?

nanti saya tepek gigi Q yang sekarang. 

Puas lah duk cari berus gigi pertama yang sesuai untuk Qushayyi. Bese org guna yg pesen ini kot..tapi tak jumpa kat mana nak beli. maksud saya cari kat pasaray2 yang sempat terjah.

lepas tu cari kat web favourite saya tempat beli susu karihome. babydash. jumpa yang jenis kat tgn Q tu..mmg puas hati sgt2. berbaloi sebab Q suka pakai. materialnya sangat lembut. cukup lah satu dulu tgk penerimaan Q. kalu dia suka, nmpk gaya kene beli lagi n mayb patern lain nak ltk kat rumah abah-ibu (yang babysit Q). bawak ke hulu ke hilir bende kecik ni mmg dasar kedekut x beli lbh.

lepas sarapan, sempat gosok gg pastu langsung tertidur

Cerita sebelum ni, puaslah saya membaca perihal penjagaan gigi bayi. Ada yang berkongsi petua untuk ketahanan gigi anak. Saya buat koooot.
Guna bawang putih. kene tenyeh kat gigi anak. time dia dah tidur.
heh saya buat once.
lps tu or sblm tu saya try kat gg saya dulu. eh, pedas kot. bawang putih ni.
eh kesian lah hanak aku.
nnt dia tersedar nak menetek mesti rsa pedas.
ah kesian.
tu je la skali aku buat.
cerita kat kakak trs kene marah.
haaa..ikut sangat petua tak hagak.
tp katanya kakak mmg petua tu utk gg thn lama.
so?
lu pikirlah sendiri..haaaa

Ayat-ayat cinta

Filem yang cukup memberi kesan kepada jiwa lelaki dan wanita, suami dan isteri;
Juga sangat bagus untuk memberi pengajaran oleh orang yang bongkak dan perasan baik.

Scene dalam penjara:

“Kamu tahu Fahri, apa yang sedang terjadi pada dirimu saat ini?”
“Aku difitnah…!”
“Tidak…! Tapi, ketahuilah, bahwa sesungguhnya, saat ini Allah sedang berbicara kepadamu. Dia berbicara kepadamu lewat penderitaanmu. Dia sedang mengajarimu arti sebuah kesombongan”
“Apa yang aku sombongkan? Aku tidak punya apa-apa. Aku bantu perempuan itu, karena aku menghormati perempuan. Tapi lihat, apa balasannya kepadaku? Dia memfitnahku!”
“Itulah kesombonganmu..! Kamu merasa paling benar! Merasa paling suci! Ingat, ketika Nabi Yusuf dipenjara karena difitnah oleh Zulaikha? Beliau lebih memilih dipenjara. Dalam doanya, beliau berkata: “Ya Allah, jika penjara lebih baik bagiku daripada di alam bebas, maka aku ikhlas menerimanya”. Lihat Fahri, Nabi Yusuf lebih memilih berada di penjara, asal bisa tetap dekat dengan Allah, daripada di alam bebas, tapi berkumpul dengan orang-orang yang penuh dusta!”
“Lantas, aku harus bagaimana?”
“Kamu harus sabar dan ikhlas Fahri, karena itulah inti Islam. Saat ini, kesabaran dan keikhlasanmu atas hidupmu sedang diuji. Jangan pernah putus asa. Jadi ingat, SABAR DAN IKHLAS, ITULAH ISLAM!”

Rujukan: sini

Master Baby..Highest!!

Cuti sekolah panjang dah habis..Heart attack dah tak de..haha..tak menang tangan melayan mcm2 ragam bebudak kecik 6 orang, kekadang lebih.

Nasib lah si kakak Amna bunga sekuntum boleh juga diharap tengokkan Q bergilir jaga Nawfal adiknya berumur setahun lebih. Ligat tak hingat.

Entah macamana, cousin2 Q guna 1 lagu untuk comfortkan Q..and till now lagu tu cukup berguna n bermakna nak2 bila Q meragam..

video

Q sangat suka n masih suka dengan lagu ni..Siap nyanyi2 dengan intonasi sendiri tapi ala2 la bunyi dia..paling tak tahan bila dengar version lagi special..siap dengan gaya tangan..lps nyanyi lagu dia dia gelak manja..TQ Kakak Amna, Abg Aqil, Abg Muqri n Abg Faiq!

Azam Tahun 2014 yang awesome



Perbualan dalam kereta pagi tadi:

DH: Azam tahun baru mommy apedia?
Me: 1. Nak berat badan 50kg. 2. Bla...bla..bla... 3. Bla...bla.. 4. hujung 2014 nak tambah anak! (Eh!!)
DH: Ha jom3! Sian Q nak kawan..

Hamboi...kemain lagi dia.

Usaha escalator kejayaan. Dalam semua segi.

Yang penting, solat taubat. Bersihkan hati. Tak ada hasad dengki. Fokuskan pada pembangunan diri dan keluarga serta orang sekeliling yang positif.

2014: Azam baru saya kali ni mesti short yet can be achieve.

Saya cukup percaya andainya niat kita suci, better things will come. Alhamdulillah sale Shaklee semakin meningkat dengan pesat(walau ejen bersepah bak cendawan tumbuh selepas hujan). Rezeki sudah ditetapkan Allah, hanya kene usaha jer. Tak menang tangan kadang2 sebab buat part time jer. Promosi ala-ala jer. Kalau nak berjaya, mesti kene gigih lagi.