Rapuan semata-mata...

2.15pg: Pusing knn psg kiri,mata xmo lelap jugek. doa dah baca..kaki dh bnyk kali basuh..asik2 msk toilet je.tetiba prt lak cam 0.rupenye x mkn pape mlm ni.tu la psl,ngadap skrin letop sgt sampai bau mabuk ubat nyamuk pon dh x heran. Grrr..grr..perut perlukan input lak.rembat la sesenduk nasi.argghh..pdhal aku ptt try dgn air milo suam je.kenapa, bakpe n bagaimn aku leh mkn nasi nih?ish2! Nasib baik bunda x sadar. Sesi merapu.. Kali Pertama: Pakai Tudung: Time darjah 4. Tupun Ustazah yang suruh. Dtg2 je masing2 malu nak masuk kelas.ngeh3! Beli hp sendiri: 31 Ogos 2006 (biasa org bg je lalalaa) Blajar beremel: Di sebuah cyber café di Permint Jaya..abg café tlg ajarkan. Nek moto: Masa zaman sklh menengah. Motor biru, abg arif punye n dihadiahkan pd my bro.Lesen tarak! Drive kete: testing kancil putih pusing2 tmn, lesen tarak lagi. Masuk panggung wayang: Dgn abg2 n akak ipar tgk citer The Scorpion King lakonan The Rock kat MidValley. Klakar giler citer. Time tu umo dlm 22 gitu la..G toilet, abg temankan sampai dpn pintu toilet, Time kua panggung, abg2 kepit kiri kanan. Dating:err..ntahler Fly : Dgn Nisa’ naik air asia promosi merdeka, rm150 – 2way Gi pulau: Redang Island. Best tahap cipan! Lwn Badminton, Valley Ball n Carom: Masa Matrik di KMM. Bekerja after graduation: Company Oil n Gas di Kemaman March 2004. Melangkah ke depan, bukan kiri, kanan atau belakang.

Last time @psm

Selama ni menderma,xdok pon rasa sakit mcm kali ni.Uwaa...sakit beb. Lebam seh! Mine,AB+.

Hits

Asal online je,1st thing 1st mesti nk check hits. Syukur, dh pecah rekod lg. And plg bnyk komen. Thanx a lot dear. Close connection is really power. Thanx to kwn2 aina,ayu n oso za.

Sesi tah pape lagi

Dah lega sket, buat list bajet utk wed preparation. at least dpt la gambaran expenses nnt.xde la nnt main curah aje duit tanpa bijaksana n bijak sini. hehe. whateva pon surveyig is the best way. lps wat bajet list especially utk door gift, hantaran, gubahan, teringat nak jenguk unit blog. tgk hits. oho, entry boss mengekori dkt dgn hits aku.xleh jd ni..anak2 ikan bilis semua surrender, boss lak yg tunjuk taring. dengan entry nya dah dah makin melambak tu..nak keja hits aku lak ler la tu..kene buka langkah 1000 ni nmpk ganyer nya. nmpk gayanya aku kne belasah tdo cukup2.ngantuk maaaaaaaaaaaaaaaa....cauuu

Glasses...

Ni time tgh biol dua2 makhluk, mesti g jln2 cari psl. Dok jauh mana pon, stakat ronda2 cari psl dlm astakona emporium je....jalan2..sembang2, merapu2..isi masa senggang also kepala yg senak dgn mcm2 hal..g hot market..pusing2. g coba2 glasses yg ader..i luv the bigger size..puas mata memandang..The 1st one tu, beso2 pon, i like! the 2nd one tu, classic maaaa..ala2 matrix reloaded pon ader jugok..also the 3rd glasses..mcm bagoss sgt jo pakai sepec beso. Org paka spec gedabak centu pon x sebagus mana..hak3!Gmbo2 lain tu hanyalah rapuan semata-mata dr lensa si dear.

Salam Aidilfitri 2008!

This year, x ramai sgt yg dpt berkumpul on 1st day 1 Syawal. Moment yg plg bermakna n agak mendebarkan n also menyayat hati ialah time salam raya. Sometimes berkarungla air mata sedih. Depends on keadaan jgk. Hari raya xleh sedih lebey2. Bikin rekod tahun nih. 5 hari berayer lam umah jek. Rayer ke-6 bru kuo. 1st umah g raya umah dear la. B4 that, pegi buat urusan bank. g rhb, terlupa lok amik no akaun.amik pitis sajer je, then g maybank. Terjumpa lok boss dear masa Q kat atm. Adey, tiap kalu aku g bank je, mesti jupe dia, tiap kali jupe si Ey ni, mesti kat bank. Muka bank btl la..hehehe..baik dlm rhb, bank rakyat..maybank pon sama. Sempat lg dia tegur n tanye nk g raya umah dear x..bocor rahsia hr tuh..heboh plok dpn guys..adey..nasib la labu... Every year, mmg xde tema for the whole big family, but just in group. Family Sister No.2 - in purple Family Sis No.3rd - Yang perempuannya, corak sama, color lain2.Yang lelaki, free style n color. Din & Family Yo, solo this year coz wife n new born baby boy, n cute doter ade kat kampung d paser puteh. And always last but not least...ME..(still lonely this year..hehe, half lonely kot..) Raya this year catat sejarah la aku, 5 hari(hari ni 5th day raya) berturut-turut raya dalam umah! Hari ni pun, dh x rasa raya. Rumah dear pon lum pegi lg. Adey, rasa bersalahnya. Insyaallah on 6th raya/7th sbb nak langsung pegi melawat our beloved neighbour yang baru jatuh sakit, kene stroke, Cik Ngah Embat at Cendering. But today, konon2 nk buka task siskom nak wat, tp adeh..susahnya..malas3.nk dpt mood keje semula. Naik2 keje je rabu ni kne pegi tunjuk progress to upmn. Risau2..

Paradise Delight 2008

Majlis Berbuka Luasa KNSB 2008 @ Paradise Delight Sebut je nama restoran ni aku dah rasa..arghh…bosannya. Mcm xde tmpt lain dah.

Puasa 2008

2 days left to celebrate RAYA 2008! Aku baru je nk posting entry bout puasa n raya thn ni. Its not too late..sempat lg nk merapu bout dat..this year its going to be different coz I going through ramadhan as a fiancee of my sweet fiance. Everytime salam raya dgn one of my abg ipar, abg zi, soklan cepumas mesti ditanye.."Moksu, bila lagi??" and setiap kali tu gok la aku kne jawab.."Sabor lu..hehehe". Benci la dgn soklan gituh. But this year, no more question sounds like dat. I guess everybody will happy with my new status..But, it will be extended question to ask.."Bila hari besarnya? " or "konpem ke nak wat raya cina nanti?". Whateva pon, everybody shud be here during my big day.

Aiseh, i wanna talk bout raya lalala..not about my coming soon big event. Kalo nak recall semula last time raya, lps je ofc hour , i walked lonely to pasar ramadhan which held at the back of Stesen bas tanjung. tapak 'chow kit' thn ni. Erm..sedih n bosan gak la jln sengsorang looking for wat juadah to santap everyday. But dia, year, i have 'dear' to accompany me almost every day, together searching for alternative lauk or some juice. Dalam duk hari2 jln2 kat org ramai, bosan gak, so pegi la akan kami bertiga, + za kat benteng. Aktivitas nya ialah bergambo-gambo.

Al lantakla for those yg kenal n nmpk kami. "Ader aku kisah..?"

2nd Anniversary with KNSB(4th September 2008)

Target aku dh tercapai. At least nak stay sini 2 tahun. Tak tahu la nak kata unfortunately or fortunately ker, yg pasti aku dah kene bond 3 thn, tp balance 2 tahun lagi. Baru je plan nak angkat kaki intai chances dlm gomen sector lak. Takdir rezeki aku masih di sini. Ketentuan Allah adalah yang terbaik dalam menduga hambaNya. Jadi, go on Tuan Norlida. Aja! Bbasya!! Sometimes terfikir, keputusan aku pegi j2ee bootcamp tu adalah satu kesilapan besar! Tp mana mungkin nk fikir the way like dat. Berdosa. Kalo tak, xkan la aku dpt kenal kawan se best Linda, Maria, Aina, Ikin dll.

Anis Came To Sepang To See Her Nenek

And they came to sepang to see her nenek..she is so so cute! Ni keadaan masa kenduri, rasanya ni la kenduri plg meriah aku prh attend. Punya la ramai org dr pg till lwt mlm x henti2. Jemputan dr 4 department. Actually, 3 dept KLIA, 1 ofc their mum. Wokeh, nk blk daaa.. Ni lakonan sengal bila dah sampai..harap pendam2kan rsa menyampah anda dalam hati. Sbb minah tu sorg terpengaruh dgn vclip2 vacation tuk T. whateva minah ni buat, ader bau2 vclip ct sket..tu yg sengal semaacam je tuh.. Al-kisahnya, turun je tangga arrival hall kat 'KTiA' ni, berlambak press kat luar mcm berpusu-pusu gitu. Aku rsa im still Tuan Norlida lg..still nobody not somebody..ahaha..so, gerangan celbrity manakah yg turun flight gak ni..terkinja-kinja akan aku silau kiri kanan blkg dpn. Td cuma nmpk few mat salleh aje kat seat vip. Mat2 Salleh mnkah itu? Bkn Tom Cruise pon, bkn Keanu Reeves pon..Dalam duk tunggu beg, ic..rupanya aku seflight dgn Piala Pusingan Monsun Cup! Ceh. ke-ma-in laigi liputannya..duk silau2 aku kat situ, kang masuk paper or tv news kang nayer lak..
Pindah punya pindah letop-PC-letop, akhirnya dpt gok collect semula segala pix n vclip2 aku..sayang wooo..bkn sng nk shooting moment2 tu..Ni start nak longgok semula kenangan2 yg ada..Bording kul 9.35am. OK la x awal sgt. Sempat la nk mekap2. Lgpon jarak just 2 mnts je. Oh hlg plk gmbo Datuk Mazlina yg kbtln same flight dgn kami. Smpt bermesra dgn my sis yg peramah over tuh. Aiyak, dah bnyk gmbo bertindan. Ni yg maleh nak zip sgt ni. Eh! Dah jumpa..Mulus sungguh kulit dia.. Ni on the way nk gi kenduri Ikin kat Sepang. Ikin ni anak sedara Abg Ariff. Awal2nya mmg bisu la video ni coz x reti nk on sound. Biasa la, cam olympus pinjam( dr bro Awang )..hehe. x sempat nk explore sumer..quite big jugok size video ni. the 1st one no up to 18M! Yang 2nd one ni whateva la..video2 gtl amik on fly..Seat Abg Arif n Along jauh sgt..Chek x mboh duk tepi tingkap, serun katanya.Tgk depan je la dia. he he he. Serun jugok time kona. 3rd, lagi sambungan ...yoo udah sampai ler... almost 1 hour to reach KL by MAS boeing 373. gegar2 time mendarat..

1st year with KNSB

Monday, September 3rd, 2007
1st Anniversary ~ 4 September 2007. Genap la staung ambe khijje sinning(KNSB). Tp x really staung gok sbb g nutut j2ee dkt stengoh taung gk d bushnet. Time boh besor sebut je java..debbor dup dap dub dap sokmo sambil jetik2 tgn P bwh meja meeting. 2 kali btukor supervisor..macang2 jenih boh aku kene folo. Pahit manis staung duk sining dok waser plok nok wetti.

Plan B ofc krimnet.

Sunday, February 18th, 2007

Entry ni aku create masa kebuhsanan yg amat menunggu seuatu kat ofc krimnet. Kalu ku tau depa lmbt cenggini..nescaya aku x dtg awal seberia ni..huh.fed up giler. dah la cancel plan nk g sekayu ngan family semata-mata ade hal kat ofc. skali depa ni lengah2 plak..eee..geram seh…arghh..duk kat umah pon dh mcm nak melekat kat bantal je..argh..bengang..dah la esok wajib meeting. once decide dh x nak join trip..mls la nk dgr psl tuh. commit x commit..dh la bnyk hal x settl lg nih..lbh2 lg klinik n doktor yg aku tuju2 tu…ni dh masuk time lunch..alamat pukul 2 lak la..pebenda la doktor masuk klinik kol 10.30..rest lama2..nk umpa punye la ssh.sib baik dpt gak beli tket bas even bas tambahan..huwwaa..terbang rm40..janji sampai kl ontime.x sanggup nk escape kelas lama2…rindu seh..kat diorg

Gerhana matahari @Krimnet 12.22pm 6 August 07

Clear

One Response to “Gerhana matahari @Krimnet 12.22pm 6 August 07”

  1. Rogue Says:

    Cool.. never see this in my life, before.. good pic, sis

Everything goes wrong

Wednesday, December 13th, 2006

Kemareng la..kang maing kelam kabut lagi hidup ambe. Molek siap comey doh nok gi kijje, tetiba lipstik silkygirl ashley pink ambe tercoteng plok kat tudung. obvious sgt sapa kene tuko paka tudung laing. Tp x matching sgt. Huwwaaa..Dang spt yg dijangka mmg rosok la mood sehari tu. Dalang sibuk wak kijeáng yang blambok lana tu, kene plok naik miting management wakili S/ware Dept. Doh la report x complete. Last minik plok tu. Lps je present, ambe x selera la nok tggu deme ni ‘berdiskusi’, mitok izing tubik miting awal pasa bnyk kijeáng lg nok wak. And then, dpt plok kol kene g juppe user kat PPR. Walaupun decide doh ambe kene lepaskan projek ni ke org lain, kene gok ngadap En.D PPR nok kabbo psl requirement projek. Tetiba la plok bos dulu2 d Kajang ym ajok bisnes. Allahai, time2 aku srabut ni la seme hal nok mari bolo’ dlm paler otok ni. Booking kete KNSB xdok plok org leh approve. Dpt plok kol dr Bro A ader prob. Mmg x dang nok mmikir. Punoh doh planning nok g spital lwt mok En.E. Blk2 ofc dkt kul 2. Alu balik sib baik la dok terlanggor pocik beskal. Ader ke mari litah dpn aku tiba2 tgh molek aku nok pereh minyok nok gi tah roundabout beloh kanan. Dohla tubik2 pagor je jln berbukit. Mata ni dok perati kete hala mari dr blakang. Hayya… Otok jd penuh input br dpt td sdgkan perut duk ggendang lapor do’oh. Abis je kekoh kepok lekor goreng 2 rial baru g smayang lohor and continue kijje. Tp seme jd celaru dok leh nok mikir. Projek oh projek yang bersusun..bertindih tindan..syukur lagi la dang smayang ang makan…Hari yg sgt x beh, paka x kene tetiba kene ngadap ramai org…uduhnye rasa…

Khas Dariku Buatmu Sahabat

Monday, December 11th, 2006

Yunida_tag_copy_2

Jauh di sudut hati… Ku terharu dan sentiasa mengagumimu Akan ketulusan hatimu Sepanjang persahabatan ini Aku sentiasa menyanjungi Ketinggian keperibadian Serta menghormatimu… Banyak yang kita lalui bersama Pahit manis kenangan Sepanjang persahabatan yang terjalin Sungguh bermakna buatku.. Izinkan aku merakamkan kemaafan kiranya ada Mungkin mengguris hatimu Namun tak ku sengajakan..

Ikhlas,

Ayuti

KMM in memory

Thursday, November 30th, 2006

Tetiba teringat zaman matrikulasi di KMM,Londang,melaka. a.k.a london, malaysia.masa sem 3 aku duk melangut kat tingkat asrama blok B4 kalo x silap.maka ternmpklah cik maslinda, lacturer programming blk ke asrama.punya la syok dia jln sampai terlepas blok yg diduduki..tetiba dia patah blk.n aku x nmpk dia tersenym sorg ke x bcoz lokasi aku yg lbh tggi. ni mesti angau pk si buah hati..ahaks..sbb time tu ader desus desas yg dia ni D.A.P. cun orgnya.mcm model iklan..n wara’sungguh penampilannya.lembut tutur katanya. tp malangnya dia buat dono je time dia tahu aku ’sekapal’ dgnya. rupanya org wakaf mempelam je.dia tegur aku pun lps aku dh jd star valley ball n kami layak ke final.go! Fighting!! ingt plak dia muka aku ni yg prnh buat frenly game dgn geng2 lacturers. x prnh ter pk plak bola tmpt tu leh ‘mesra’ ngan tgn aku. sejenis bola yg prnh aku phobia. rendah bkn sbrg rndh..sbb semangat juang aku tggi.ahaks! kalo x masakan depa blh terbeliak mata bila aku beregu ngan arin blh beat semua team regu wanita KMM.bknnya seronok pon tgk cik lacturer kimia aku rebah time bls service aku..mmg x seronok..tp apakan daya..aku ngan arin terlalu serasi dlm court.ngeh3! yg bestnya sbb bidang terjun ni sajer suka2 masuk tournament badminton dpt tepukan gemuruh lps mng.hmmm..meleret senyuman. teruja dgn kata2 roomate,zalia..why dont we try all the best dlm setiap tournament?mana tau ader rezeki. lps tu,kitorg kumpul org buat team nasyid! ayyak! suara level blk air je ni. no hal pujuk zalia.kalo combined ramai2..harmoni la suara2 sumbang kami. akibat selalu duet ngan zalia time basuh baju or bersiram..keyakinan dtg juga. cukup je ahli group, pk plk costume n lagu. persetujuan d capai utk setup lab coat+kain n tudung htm. idea yg agk freak!janji x prototype. setup plak keadaan pentas ala2 kucar-lanar sbb tema lgu psl perang. lagu kumpulan now see heart berkumandang. dgn ubahsuai para musicians x akan diktiraf mcm fairuz, zalia n Asheeq,farah farhan!

c/o: "anak2 kecil menggongcangkan ibunya.. yang lemah longlai x lagi bernyawa jeritan suara, batinnya…. x siapa mendengarnya…."

bkn saja waktu atas pentas tu, sampaikan hr ni..tubuh akan meremang mengalunkan bait2 corus tu. mlm penyampaian hadiah pemenang,semua x nak naik pentas.sbb x cayer dpt 3rd place dr 12 group yg bertanding. ingt saguhati jek.so,semua x prepare pakai lawa2. last2 suliana jugak kene paksa angkut hamper..dgn tudung htm yg x di iron tu..ngeh3! you r right, Zalia! kita mmg BOLEH! atas kata2 semangat tu jugak, aku blh jadi naib juara carom terbuka wanita. join senyap2 je coz x nak geng2 aku yg poyo tu dtg buat kacau. hlg fokus aku nnt. camaner leh kalah tipis ngan junior lak nih..aduh..bengkek!x pe la..maggi dlm hamper tu sama jenis je kan. blh la alas perut seminggu.hehe malunya kalah dgn junior, aku blk bilik cam tu jek.isk2!! nasib baik ader la insan2 prihatin yg g hantar hadiah kemenangan kat bilik.thanx! Indahnya zaman remaja.buat je apa yg disuka.yg penting jgn lepaskan peluang di dpn mata. Jgn mati sebelum ajal.dan cuba lah jadi pemenang. kalau x mng pun jd org yg kalah bermaruah.

~Aku ingin bersama-samanya~

Monday, November 27th, 2006

Image318cctag_copy

Ketika tunas ini tumbuh Serupa tubuh yang mengakar Setiap nafas yang terhembus Adalah kata Angan, debur dan emosi Bersatu dalam sebuah perpautan Tangan kita terikat Lidah kita menyatu Maka setiap apa yang terucap Adalah sabda pendita ratu Ah, luar itu pasir Luar itu debu Hanya angin yang meniup saja Lalu hilang tak ada Tapi kita tetap menari Menari cuma kita yang tau Jiwa ini tandus Bukan itu saja Bahkan akan kita bawa semua Kerna kita Adalah satu

My life will go ‘ong’

Monday, November 20th, 2006

Finally, blk jugok aku ke tepak tupoh daroh@tanoh air lps lama merantau. hjt ati nok gok rasa udara di utara plok. d penang ke. tp lakoh ku diikat.alamat blk kg je la. Puas rasanya dpt hidup disamping insan tersayang. Duk umoh sdiri lg free.. Pening doh nok berasok dlm dlm lrt.

2 mggu duk sini aku mkn sgguh2..rindu la ke mknn2 faveret d trg ning. lama x pekene kuey tiaw sup kedai no.18 psr pyg, mihun+nasi dagang, nasi aym n tom yam mocik kat bus stand. roti canai telur kuah kari ke..slurp..bestnya. dok sama nge tmpt lain. 3kg naik mendadak.nasib baik bln puasa menjelma..maintain la. after raya..patang ader peluang je misti nk gok ke fud court psr pyg.

3 bln keje @Krim Nw..bz nya dgn projek x sdr cptnya masa berlalu. Mcm2 xprience baru dilalui.Kene jd naqibah la..dpn2 staf2 pempuan ok lg..ini..depan semua..adoi..nasib baik practice..x nmpk sgt la ‘kecutnya’. dlm sebulan tazkirah d bln puasa,4 kali gak aku lontarkan pndapat,share cerita dpn seme siap ade big boh..walopon aku staf baru..kene la expose gak..so that they knows..im not static.ngeh3!dlm kecut2 tu..paksa gak diri..be brave.be strong. Aja! BBasya!!

Dpt plok geng nge Sal,muni n pi, na.Hmm..seme ok n very2 nice. Sal ni ala2 ayuti gok.baik n lurus.tggi. meriah je time plan g mkn or window shopping sama2. Since Muni n Pi dll kene kije under Skali..tggal aku nge sal je la congok2. Sharing everything. Diselangi dgn gelagat Sepul yg bnyk songeh n bz body. What eva pun..terhibur la jugok walopon pressure dgn tugasan yg bersusun. Canggung gok nk consentrate time bdk freak 2 org tu mari skodeng.

Im getting overloaded

Sunday, November 19th, 2006

kucar lanar paler otok..stress

WANITA: Akal setipis rambutnya

Sunday, November 19th, 2006

Jangankan lelaki biasa, Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita Tanpa mereka,hati,fikiran,dan perasaan lelaki akan resah Masih mencari walaupun ada segalanya Apa yang ada dalam syurga, namun Adam tetap rindukan Hawa Pada wanitalah lelaki memanggil ibu,isteri atau pun puteri Dijadikan wanita dari tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki Tapi kalau sendiri tidak lurus, Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang-bayang yang lurus Luruskan wanita dengan di jalan yang ditunjukkan Allah Didiklah mereka dengan panduan dari-Nya Janganlah cuba menjinakkan mereka dengan harta kerana nantinya mereka semakin liar Jangan menghiburkan mereka dengan kecantikan nantinya mereka semakin menderita Yang sementara itu tidak dapt menyelesaikan masalh Kenalkan mereka kepda Allah, Zat yang kekal Di situ punca bagi kekuatan dunia Akal setipis rambutnya Tebalkan ia dengan ilmu Hati serapuh kaca Kuatkanlah dengan iman Perasaan selembut sutera Hiasilah ia dengan akhlak Suburkan ia kerana dari situlah nanti mereka akan lihat nilaian dan keadilan Tuhan Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan satu kelemahan Ia bukan diskriminasi Tuhan Wanita yang lupa hakikat kejadiannya Pasti tak terhibur dan tak menghiburkan Tanpa ilmu,iman dan akhlak mereka tak akan lurus bahkan akan membengkok Itulah akibatnya andai wanita tak kenal Tuhannya Apabila wanita derhaka dunia lelaki akan huru-hara LELAKI PULA JANGANLAH MENGHARAPKAN ketaatan tapi binalah kepimpinan Pastikan sebelum meminpin wanita menuju Ilahi pimpinlah dirinya sendiri kepadaNya Jinakkan diri kepada Allah nescaya akan jinakkan segala-galanya dibawah pimpinanmu JANGANLAH MENGHARAPKAN ISTERI SEMULIA FATIMAH AZ-ZAHRA ANDAI PERIBADIMU TAK SEHEBAT SAIDINA ALI KARAMALLAH WAJHAH

Wanita Suci

Sunday, November 19th, 2006

Wanita Suci Mungkin aku memang tak romantis, tapi siapa peduli karena toh kau tak mengenalku dan memang tak perlu mengenalku. Bagiku kau bukan bunga, tak mampu aku samakan mu dengan bunga-bunga terindah dan terharum sekalipun. Bagiku manusia adalah makhluk terindah, tersempurna, tertinggi. Bagiku dirimu salah satu manusia terindah, tersempurna, tertinggi karenanya kau tak membutuhkan persamaan.

Wanita Suci Jangan pernah kau biarkan aku menatapmu penuh, karena itu akan membuatku mengingatmu. Berarti memenuhi kepalaku dengan inginkanmu. Berimbas pada tersusunnya gambarmu dalam tiap dinding khayalku. Membuatku inginkanmu sepenuh hati, seluruh jiwa, sesemangat mentari. Kasihani dirimu jika harus hadir dalam khayalku yang masih penuh dengan lumpur, dirimu terlalu suci.

Wanita Suci Berdua menghabiskan waktu denganmu bagaikan mimpi tak berujung, ada ingin tapi tak ada henti. Menyentuhmu merupakan ingin diri, berkelebat selalu, meski ujung penutupmu pun tak pernah berani kusentuh. Jangan pernah kalah dengan mimpi dan inginku karena sucimu, indahmu kau pertaruhkan. Mungkin kau tak peduli, tapi kau hanya akan menjadi wanita biasa dihadapanku bila kau kalah, tak lebih dari wanita biasa.

Wanita Suci Jangan pernah kau tatapku penuh, bahkan kau tak perlu lirikkan matamu untuk melihatku. Bukan karena aku terlalu indah, tetapi karena aku seorang manipulator. Aku biasa memakaikan topeng keindahan pada wajah burukku, mengenakan pakaian sutra emas, meniru laku para rahib, meski hatiku lebih kotor dari kubangan lumpur. Kau memang suci, tetapi masih sangat mungkin kau termanipulasi karena toh kau hanya manusia-hanya wanita, meskipun kau wanita suci.

Wanita Suci Beri sepenuh diri pada dia sang lelaki suci yang dengan sepenuh diri bawamu pada Tuhan. Untuknya dirimu ada, itu kata otakku, terukir dalam kitab suci, tak perlu pikir lagi. Tunggu sang lelaki suci menjemputmu dalam rangkaian khitbah dan akad. Atau kejar sang lelaki suci, itu adalah hakmu, seperti dicontohkan ibunda Khadijah. Jangan ada ragu, jangan ada malu, semua terukir dalam kitab suci.

Wanita Suci Bariskan harapmu pada istiqarah sepenuh arti ikhlash. Relakan Tuhan pilihkan lelaki suci bagimu, mungkin sekarang atau nanti bahkan mungkin tak ada sampai kau mati. Mungkin itu berarti dirimu terlalu suci untuk semua lelaki di alam permainan saat ini. Mungkin lelaki suci itu menanti di istana kekalmu yang kau bangun dengan seluruh kekhusyu’an ibadah.

Wanita Suci Pilihan Tuhan tak selalu seindah inginmu, tapi itulah pilihan-Nya. Tak ada yang lebih baik dari pilihan Tuhan. Mungkin kebaikan itu bukan pada lelaki terpilih itu, melainkan pada jalan yang kau pilih, seperti kisah seorang wanita suci dimasa lalu yang meminta ke-Islam- an sebagai mahar pernikahan. Atau mungkin kebaikan itu terletak pada keikhlashanmu menerima keputusan Sang Kekasih Tertinggi, Kekasih tempat kita (seharusnya) memberi semua cinta dan menerima cinta yang tak terhingga dalam tiap detik hidup kita..

GABS in memory

Sunday, November 19th, 2006

Salam Norlida,

I am happy to hear from you again. We indeed miss you and your dedicated attitude to achieve task. You have indeed contributed a lot during your relatively short stay with GABS.

Yes indeed we are getting busier with time. I am now active to secure more projects for GABS and Inshallah we will hear good news after Raya. The atmosphere of the office remains friendly and everyone seems to be happy and contributing to the well being of the company.

I can feel from your email that you are quite overloaded. I am pretty confident that you can handle the load and excel as you proved so during your stay at GABS. I am sure that you will be also able to adapt with the new environment. However I admit that you might not find the same attitude from people. I am working hard and sacrificing a lot to keep GABS a pleasant place for its employees. I always consider that human resources and people are the most valuable asset in the company. I care about them as much as I care about the business itself. Luckily I find a guy like Fendi to help me in my journey to build a strong and professional company.

On the hand I would like to inform you that the doors of GABS are open for you anytime you decide to return or in case you current situation change. We will be always proud of you being a part of our time.

Finally I wish you and your family a very happy and prosperous holiday. Salamat Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir Dan Batin. I will be heading to Lebanon.

InshaAllah the coming week end to celebrate the holiday with family and relative.

Best regards,

Rabih Daher,

Chief Executive Officer

GABS TELECOMMUNICATIONS

Tel: (603) 2681 52327

(fax) : (603) 2681 5233

Mobile : (6012) 317 6560

Sampai di sini..

Wednesday, August 23rd, 2006

Countdown tinggal lg seminggu aku kat sini..gabs telecommunication sdn bhd..aku harus pergi..ooo..sedihnya..utk berjauhan dgn korangs…rabih yg baik hati,fendi my boss yg sgt2 budiman,lim yg suka usik2 aku lately, p.ya..member seblah yg bnyk hal..tmpt bercerita n tmpt gaduh..,sahar yg nakal tp meced..k.misah, nisa’, hairil…alif…dll…kenang daku dlm doa korang..

Rutin harian..

Wednesday, May 31st, 2006

Bunyi alarm hset..eee..malasnye nak bangun awal-awal.Ngantuk betul la.Kadang peram lagi tunggu akak ipar sound baru la hegeh-hegeh masuk bilik air. Tupun kdg terlelap dalam tu.Ngeh3!Tak senonoh betul.Tunaikan kewajipan, then start bersiap. Alas bedak 1 minit, calit compact powder suku minit, eye shadow sket, blusher sket, and finish with lipstik.Time pakai tudung abang mesti dah start kete. Tu maksudnya kene la tet sana tet sini lagi laju. Huhu, pepehal pun kene gak sapu lantai bilik walaupun beberapa seconds.Mesti kiss baby Anis Syuhada before keluar.Geram betul.Cubit kang!Get in the car..mesti dengar celoteh apek gitu2 dlm ERA. Rencah yang paling bagus untuk memulakan hari anda.Mesti Ceria dan bersemangat waja nak pegi office.Part kene Q kat lrt paling buhsan.Hari ni je entah train yang ke-5 or 6th baru dapat gerak ke destinasi.Dah delay twenty mnts.Tak tergamak aku nak nak bersesak dalam tu.Bak kata bahse ibunda aku..Dokleh Nok Ttohok!Apatah lagi aku sebagai perempuan ni.Saiz tak berapa besar pulak tu.Benci tahap cipan betul kalu kene himpit.Himpit2 gak, tapi harap2 peluh orang lain tak lekat kat aku. Kalau tak sia-sia je aku pakai perfume.Lalu plak kat New Village tu.Macam2 bau la ade along the way to the Bangunan Yayasan.Yang sedap dan yang masam.Silih berganti.Kadang buat aku nak termuntah walaupun bau tu datang daripada food stall.Kalau pakai flet sandal tu boleh la jalan laju2.Within 15 mnts dah sampai kat entrance.Kalau tak mahunya more than 20 mnts.On 16th floor..kene sign in dulu baru la nak menyuap juadah pagi.

Kepulangan yang dinanti

Monday, June 27th, 2005

Tinggal lagi 3 hari nak stay kat company ni..Aku akan kembali ke tempat tumpah darah. Bukan menyerah kalah tetapi mengumpul lebih kekuatan. Mungkin tak dpt meneruskan matlamat di sini but this is the first important starter point. Sepanjang 5 bulan mencari jawapan dan makna perjuangan dalam mengejar sebuah cita-cita. Arghhh..peritnya. Habis je 3 buah buku motivasi Dr. HM Tuah Iskandar..rasanya jawapan sudah ada dalam diri. Kejayaan yang hakiki adalah sesuatu yang subjektif. Cuma adunan kekuatan dalaman diri belum cukup untuk merealisasikan hasrat dan azam. Dan tuntutan terhadap perkara yang lebih utama harus didahulukan.

Peringatan Buat Diri

Thursday, April 28th, 2005 Time2 down, entry yg mcm ni aku perlukan. Duk baca ulang2. Sampai ht terawat..

KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telahmenguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta." - Surah Al-Ankabut ayat 2-3 -

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216 -

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." - Surah Al-Baqarah ayat 286 -

RASA FRUST?

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman." - Surah Al-Imran ayat 139 -

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." - Surah Ali-Imran ayat 200 -

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" - Surah Al-Baqarah ayat 45 -

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu’min, diri, harta mereka dengan mmberikan syurga utk mereka… … - Surah At-Taubah ayat 111 -

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drpd-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal." - Surah At-Taubah ayat 129 -

AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

"…dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir." - Surah Yusuf ayat 12 -

About Mr.Dear

Someone has requested me to write about my love. He he he. Wat to story.. Tulis je ar rentetan kisah kami.. Permulaan At the early stage.. dia x berani sgt nak kacau aku..sbbnya aku ngadap monitor je manjang. kurang sgt nk bermesra dgn makhluk2 dalam tuh. mmg la dear, aku bnyk sungguh keje..err ye ker ek..x silap aku, bru dpt pojek siskom start bln 4/08 kot. yg aku bz manjang tu watpe ek..tah ler..hehe. Dear rpt dgn few girls lain, tp aku x pueh ht btol bl ader yg gtl gosipkan aku dgn dear. so childish! Siyes sshnya nak coretkan perasaan ttg dear. Semuanya dirasakan dlm ht je. Naper aku suka dia?Naper ek..asalnya mayb sbb tgk dia ringan tulang. pastu matang gak la. lagi, ader sentimen english2 sket..ehehe..mmg taste aku cenggini..pastu tgk pd fresnter dia, aku content2 bout brain la..psicology la..means dat, he's not calang2 org gak kot.. erm lagi..dia cool. sbb dia cool, beku la aku salu malu sendiri bila nk khianat/usik dia..takut dia buat dek je..adey..tp turning point nya ialah pertama kali aku 'dengar' ckp lelaki. dia ader advice aku psl something agk big matter. biasa ssh gak nk dgr ckp sebarang lelaki ni. apatah lg yg x phm situation aku. sjk dlu gak mmg aku dah set in mind, aku hanya leh terima calon hubby someone yg aku leh dgr kata..sbb suami ni utk ditaati..kalo jns yg aku suka duk argue manjang mcm en.F tu..ssh la kan.x suka org over confident. Origami One day, mr.dear study how to do origami. tgk2 sample on internet. mcm2 pesen.katak la, ape la, mcm2 la. dear choose the simplest one to tiru.he3.nk suh aku buat gak, hampeh aku x reti. dear mntk opinion aku. lastly, dear buat seekor burung. burung ke angsa ek..tah ler..spesis tu la. dear buat 2 ekor. dear bg kat aku seekor. yg x cantek punye. yg cantek punye dear, dear color cantek2. n put on his monitor. then, bila seme org dh blah blk, yg sekor lg dear bg tu, aku color ikut selera aku lak..then, dgn tah pape perasaan aku ni, aku pegi ltk burung origami tu dkt dgn dear punya ats monitor tu. hik3! lantak la pe yg dear nk pk or ask..hehe Rupenye dear bgtau, ramai yg persoal bout both of origami bird tu. Dear senyum2 sipu2 siput xtau nk jwb. Dugaan As time moved on, makin bnyk lak dugaannya. Sjk awal lg. awal2nya, we hv decided to keep our secret relationship to all. Except sorg, En.D. Then, dear rsa bersalah dkt kwn2 baik dia, baki 3 org lg. Lps sorg-sorg dear bgtau. Kdg mcm x puas ht gak ler. Dear x keep secret btl2. Tp nk wat camner, kwn2 baik dia, dia yg tau cmne nk jga ht member2. Dlm pd duk rahsia2 tu, mcm2 keadaan yg menyeksakan. Yg menguji perasaan n rahsia yg tersimpan. Mn x nya, nk jga nama dear n also hub dgn kwn2. Memba2 mcm prejudis je dgn dear. Hanya kerana dear dh x rpt sgt dgn jiran tu yg sorg. Ape kellas, kwn la dgn semua. Aku suka dear bergaul dgn ramai2 lelaki instead of kwn dgn sorg 2 je. x rock ar gituh. tah ler..mcm budus je kalu nk explain all bout dat kat sini. let it be. hanya aku n dear phm wat we hv we going tru so far. Ada yg x setuju dgn ikatan hati kami(ayt poyos), mula nk api2kan aku n 'advice' mcm2. advice la sgt.sbb ade sesuatu i sebalik advice tu.biarlah.. Lps engaged pun lg teruk rasanya. One by one dtg menguji hub kami. Letey sgt. Letey bertunang x abis2 lg. Habis dugaan dr luar, x henti2 lak dugaan dr dalaman. Kata Mr.Dear, too many challenge n obstacle in our job, task n surrounding. we can go through beyond it together. even it almost make us down like a flying bird. i will ur wingman. protect n stand beside u. Dulu vs Skrg Dulu, aku cool je. ttp yakin dgn hubungan kami. Tak ader ape sgt aku nk risaukan. Mcm yg angah ckp, selagi ader Jujur, Ikhlas, Trust & Respect. Sbb tu sejauh mana pun aku dr dia, aku ttp cool. Tapi, skrg ni..day by day..bila dia jauh, aku jd mcm takut je. Bkn sbb pe..tp sbb ader je phk2 yg nak kenakan aku..salu buat aku pressure. Lg aku sabar, lg diorg bermaharajalela. Takpe la selagi aku blh thn, aku thn. Selebihnya serahkan sajer pd Yang Maha Esa. Aku hanya nk wat keje aku. Takde masa la nk lyn all the bullshit things. Biar pun semua masalah/ujian dtg dgn keadaan dh jd bersimpang siur n kait mengait, aku ttp aku yg sama. Aku x sembunyikan apa2 yg betul. Tu yg pasti dlm diri aku pegang selama ni. Berkata benarlah biarpun pahit. Hakikat tu lah yg menjadikan sosial life aku kacau bilau. Nasib la labu... The best part, aku suka sgt dia pggl aku sweetheart! hehe..

Cinta Tak Berganti

Thursday, April 21st, 2005 Lagu ni gak time tgh jiwang ngan 1st bf. Segalanya dh berlalu.

Biarkanlah resah sayang Sukar ku lalui Buat ku berduka

* Kenangkanlah oh semalam Walau cinta dikunci Janji tak ku lupa

** Tak daya ku halangi Tak ku cuba jauhi Tetap di sini Terus menanti

Reff #

Ikrar kita mengharungi badai sakti Mencari sinar kasih suci Walaupun nafas ku ini pasti terhenti Jangan pula ada sangsi lubuk hati Percaya cinta tiada ganti Kau yang ku cari Kaulah kasih ke akhir hayat nanti

Intelligent . Data . Application

Waiting for launching on 1st October 2008. Even ni pojek group h.o.d sendiri together with taufiq,zam n muni, aku involve gak scra x langsung. Kalu aku x involve pon, nama aku ttp diinvolvekan jugak. kui3..bkn salah aku ataupun mana2 ibu yang mengandung. Cuma my parents dah pk dah, ending nama aku ader comercial value in IT technologies.. ;p. Don't be jealous. IDA can stands for; 1. IDA = Issues Deliberation Australia America 2. In Defense of Animals (IDA) 3. Initial Drift Australia 4. and ect. Intelligent Data Application were named after me just like wat my boss was joking. It was just because he need the unique product name instead of IDE (forgot). The first product was managed by myself is d-IDA. demographic Inteligent Data Application. Using geographical maps as main method to access reports sumarry and whatsoever. Pe dah aku melalut ni. Mls ar nk citer bout produk. baik aku g wat marketing. muehehee..hopefully dptla duit raya lebih.kui3..

Oppa suh hapal

Erk..adey..kene nyanyi ker? dah nyanyi sket2..hehe..x ingt lirik ler dear.

Ah ~ Dangun song

Na Bogoshipne? (dan-gun)

Na saang gak han nee? (dan-gun)

I love you, you love me

Dan-gun (3x)

Na joahhane?(dan-gun)

Na sarang ha ne? (dan-gun)

I love you, you love me

Dan-gun (3x)

Nuh byunha jima (dan-gun)

Uhn jaeKaji na

Jo wahae jo wahae

Ddhaeloonuun Jjajunnago

Dhaeloonuun himdulloodonoae gutae uhnjaenka uushgo innun nal sang-gakhae

Ddhaeloonuun sulpujigo

Ddhaeloonuun waelowodo

Noae gutae uhnjaenaa ham Kae hanum ha nul sanggakhae

Nih translation dia..

Of course song

Do u miss me? Of course

Do you love me? Of course

I love you , you love me

Of course 3X

Do u think of me? Of course

Don’t even change, of course

Forever n ever

I like u, I like u

even though at times its difficult

always think of me,

who’ll always be smiling by your side

even though at times you feel sad

even though at times its lonely

always think of me,

who’ll always be with you

Bells are ringing..

Am I at the point in life where I keep getting wedding invitations and it seems as though all my friends are getting married one by one? Here this is my wits end thinking which outfit to wear and instead of driving myself up the wall I end up wearing the same thing to most of the functions, if not all? Then my mind goes into playback mode and I realise few years have gone by and I have been a serial dater. I wonder why you didn’t end up with any one of the person I dated. I know what went wrong..somewhere the clock is ticking... 27th March 2007, I prayed for my future in front of surprised birthday cake, frens..I wanna end up my single life with someone within this beautiful year;2007 with my 27th years young! But now, I will never ask; Who sees the small child in me, and Who looks for the divine potential of me, who could see my inside out aura…coz Allah SWT just sent you directly to my heart n soul at the bestest time. I/we went tru engagement ceremony with smooth and proper planning even in 2 rushing weeks. It such a really3 tired momment i guess. To tell the truth, just me n my 2nd sister preparing all of dat!Also dear contributed all the way in surveying materials needed. Thanx a lot! I really appreciated it and u never knew, dat i really need ur support n commitment, n successfully you did! Although I wanna make the hantarans all done by myself, but my sister really wanna look great n sweet with her touch. Somehow, after being veto-d previously, sis has agreed to let me “do” the flower, ribbons setup of hantaran for my engagement. But it designed with my sorted of ideas.Oh, not really, actually the 'ciplak' ideas from websites. ;p im not creative enuf in arts & design. Dear's frens was impressed enuf with my looks. Marvelous!, said dear. Great for Pak Teh's skill. Also my nephew, Angah n brother Awang with their courtesy of the such a great n nice photos. I was a lil bored over the weekend and weekdays night. So, day by day, i do some 'research' n now have some list of wedding preparation planning ideas.

After sitting down for the budget “discussion” of the wedding, getting married on the tentative date of (still in secret) is far fetch. It is too costly against yours truly current earnings. Why must the celebration of spending the rest of your life with the one u love be too costly?

Im beginning to hate weddings. This aint good.

between 2 lines

Allahuakbar... Janji Allah tetap benar.. Saya sentiasa merasainya... Rasanya tidak tahu lagi bagaimana untuk bersyukur dengan segala nikmat yang Dicurahkan kepada hambaNya. Namun, kegembiraan datang bersama ujian. Dari situ, dapat diukur sedalam mana iman kita.. ------------------------ Hitam2 si tampuk manggis Biarpun hitam dipandang manis... Ni khas buat my dear..hehe..siapa sangka; dia yang jarang sekali berkomunikasi dgn aku pd awalnya, kini bakal menjadi suami.InsyaAllah dengan izin Yang Maha Kuasa. Love at the first sight mmg manis, seperti bulan jatuh ke riba. Tu bagi si dear, bagi aku, lain pula ceritanya. Susah untuk digambarkan dengan kata-kata.

F.iT.R.a.H

Kehidupan ini banyak RENCAHnya; ada manis, ada pahit. Namun palitan duka kisah semalam bukan bermakna kehidupan sudah bernoktah. Sebaliknya lembaran baru harus dibuka supaya hidup lebih bermakna. Hidup baru juga penuh ranjau dan cabaran bukan semudah menutur kata2. Perlu ada ketabahan, ketahanan MENTAL yang kuat supaya kita boleh menggunakan akal untuk mencari penyelesaian dan bila berdepan masalah, kita lebih yakin dan positif. MASALAH adalah FITRAH manusia..

Perempuan yang baik..

Perempuan yang baik akan hargai kehidupan, akan jejaki belukar maya dengan tertib dan hati2, hulurkan cinta hatinya hanya untuk insan berhati mulia kerana baginya cinta bagnya sangat tinggi nilaiannya dan mahu bahagia dengan cinta yang disuburwangikan..

Jadikanlah...

Jadikanlah yang tebal itu IMAN, yang nipis itu LIDAH, yang tajam itu AKAL, yang lembut itu HATI, yang ringan itu SOLAT, yang halus itu SUARA, yang luas itu ILMU dan yang manis itu SENYUMAN...

2 eyes

Do U know the relation between your 2 eyes? They blink together, move together, cry together,. Even though they never see each other. FRENSHIP should be just like that. Life is like hell without frens...

Knowing and Mastering

Knowing others is WISDOM, knowing the self is enlightment Mastering others requires FORCE, Mastering the self require STRENGTH

d.E.N.g.k.I

Orang CEMERLANG akan dimusuhi orang yang KURANG CEMERLANG, Orang BERJAYA akan dimusuhi orang yang KURANG BERJAYA, Orang CERDIK akan dimusuhi orang yang KURANG CERDIK, Orang BAIK akan dimusuhi orang yang KURANG BAIK, Kalau DICEMBURUI, tandanya BERJAYA..

Lukisan Alam

Hidup tidak selalunya indah Langit tak selalu cerah Suram malam tak berbintang Itulah lukisan alam Begitu aturan Tuhan Jadilah rumput nan lemah lembut Tak luruh dipukul ribut Bagai karang di dasar lautan Tak terusik dilanda badai Dalam sukar hitunglah kesyukuranmu Dalam senang awasilah kealpaanmu Setitis derita melanda Segunung kurniaanNya Usah mengharap kesenangan Dalam perjuangan penuh pengorbanan Usah dendam berpanjangan Maafkan kesalahan insan Begitu ajaran Tuhan.. Oleh: Manan Ngah/Pahroi Md Juoi

Sesi nngaruk

taing nok tulih je x dok idea..ni aku malah ning. taing aku bz bnyk je mari nitah la paller ni..gerang nggoh la...mende hok berlaku dlm almost stgh tahung ni mmg menduga hati,perasaan n karisma...menggugat prestij n prestasi kerja aku..hahaha...ayt poyos nok mapuh...aina,za mu jgn ssuka katku...bia aku ssuka ke diri sdiri sudoh la...kwang3. duk ngarut sokmo taing paler tgh biol. nok wak kijje malasang doh lening.wak kije bodo je lah.keje pekdoh bnyk agi.nok maju guaner la aku ni xtau la...org laing sapa ke bulang sabit doh.aku ke bulang pas x sapa lg..bulang poser sapa sokmo gok. nok tubik pulok doh bulang poser.

Motivation

FREUND (FRiEnD) ; All about frens...

FRiEND in different lanaguages...

Iranian - DOST

German - FREUND

Herbew - CHAVER

French - AMi

Pinoy - KAiBiGAN

Dutch - VREND

Mexican - AMiGO

For me.. just simply "YOU"

------------------------------

Being a friend is not just sharing a joke, a conversation, a cup of coffee or a funny story. It means sharing an honest and true part of yourself.

------------------------------

We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

------------------------------

The one who likes you most, sometimes hurts you, but again he is the only one who feels your pain.

-----------------------------

A deep friend is like rainbow, when the perfect amount of happiness and tears r mixed, the result is a colorful bridge between 2 hearts.

-----------------------------

KeEping a FRIEND is As Difficult AS losing one. U sacrifice A lot To keep them. I may not have sacrificed enuf 4 u... but in my HEART I swear I'm keeping U..

-------------------------------

Its not an achievement to make 1000's friends in a year, but an achievement is when you make a friend for 1000's years.

------------------------------

Moon said to me, if ur friend is not messaging u why dont you leave ur friend.I looked at moon and said does ur sky ever leave u when u dont shine.

----------------------------------\

I Believe

I Believe... That just because two people argue, It doesn't mean they don't love each other. And just because they don't argue, It doesn't mean they do love each other. I Believe...
That we don't have to change friends if we understand that friends change. I Believe... That no matter how good a friend is, they're going to hurt you every once in a while and you must forgive them for that. I Believe... That true friendship continues to grow, even over The longest distance. Same goes for true love. I Believe... That you can do something in an instant that will give you heartache for life. I Believe... That it's taking me a long time to become the person I want to be. I Believe... That you should always leave loved ones with loving words. It may be the last time you see them. I Believe... That you can keep going long after you think you can't. I Believe... That we are responsible for what we do, No matter how we feel. I Believe... That either you control your attitude or it controls you. I Believe... That heroes are the people who do what has to be done When it needs to be done, regardless of the consequences. I Believe... That money is a lousy way of keeping score. I Believe... That my best friend and I, can do anything, or nothing and have the best time. I Believe... That sometimes the people you expect to kick you when you're down, will be the ones to help you get back up. I Believe... That sometimes when I'm angry I have the right to be angry, but that doesn't give me the right to be cruel. I Believe... That maturity has more to do with what types of experiences you've had and what you've learned from them and less to do with how many birthdays you've celebrated. I Believe... That it isn't always enough, to be forgiven by others. Sometimes, you have to learn to forgive yourself. I Believe... That no matter how bad your heart is broken the world doesn't stop for your grief. I Believe... That our background and circumstances may have influenced who we are, but we are responsible for who we become. I Believe... That you shouldn't be so eager to find out a secret. It could change your life Forever. I Believe... Two people can look at the exact same thing and see something totally different. I Believe... That your life can be changed in a matter of hours by people who don't even know you. I Believe... That even when you think you have no more to give, when a friend cries out to you - you will find the strength to help. I Believe... That credentials on the wall do not make you a decent human being. I Believe... That the people you care about most in life are taken from you too soon. I Believe... The happiest of people don't necessarily have the best of everything; they just make the most of everything.
Time will heal me..and i believe that - ni ayat Aina nyer.. Ayat k.tuan lak...I believe...in myself

WOMAN

Woman was made from the rib of man. She was not made created from his head to top him, nor from his feet to be stepped upon. She was made from his side to be close to him, from beneath his arm to be protected by him, near his heart to be loved by him.

Tribute to my dearest Ayangah..

10 July 1945 - 18 July 2008 (63 years) Hilangnya tiada berganti, pergimu tetap kutangisi. Keberadaanmu tetap jua kurasai.. 17 July 2008(Khamis): Hari ni mc lg sambung semalam. Demam, batuk dll. 18 July 2008(Sabtu): Saat mereka membawa ayangah untuk dikebumikan, hati sangat sebak. Allah saja yg dpt memberi kesabaran menahan kesedihan. Aku mengahayati setiap saat aktiviti pengebumian dengan rsa sabar dan harapan agar masa lambat berputar. Ya Allah beratnya kaki ini untuk melangkah meninggalkan persemadian jasad ayangah. Berkali-kali aku menoleh ke belakang. Nak saja aku stay di situ lama2 supaya malaikat Izrail lambat skit dtg. Airmata ditahan kuat dr bercucuran di kawasan perkuburan. Hanya bergenang melihatkan ramai yg datang. To be continue...

As time move on.

Setelah mhpir 2 thn cari rezeki kat cmpny ni, lately baru terdetik rsa nk bertuko angin. Mayb sebab rasa dh x bahagia mcm dlu(even dlu x la bahagia sangat pun, tp leh thn lg la..), tp rsa perlu cari angin baru. Nafas baru. Anggap saja sbbkan ader target tertentu. Mmg aku dah bajet nak stay agak lama,at least 2 tahun as a programmer kat sini. Dlm period ni gak, aku dh target amount gaji yang aku deserve utk capai. Pk2 future, mmg kne upgrade lg sket. Nak kata sbb kwn2 ye jugok kot. Tp mmg sayang lg dgn kje. Walaupun se bz/se tension mana pun keje aku, aku ttp cintakan tugas ni. Makin lama, makin bersimpang siur masalahnya yang dtg. Mayb masalah ukhuwah dan kepercayaan antara hati2 yang ada. Even cmpny ni menemukan sebuah cinta yg dinantikan, tak bermakna aku syg nak angkat kaki dr sini. Sampai msa pegi, aku kne blah jugak.

Sajak Dian

Kulari ke hutan kemudian menyanyiku Ku lari ke pantai kemudian teriakku Sepi, sepi dan sendiri aku benci Aku ingin bingar aku mahu di pasr *bosan aku dgn penat enyah sj kau pekat spt berjelaga jika kusendiri pecahkan sja gelasnya biar ramai biar mengaduh sampai gaduh ada malaikat menyulam jaring labah2 belang di tembok keratong putih kenapa tdk dgoyangkan sj loncengnya biar terdera atau harusku lari ke hutan atau ke pantai..

You & Me

I never felt this way before my heart beating faster then before I've been trying to fight whats been pulling under deep down in my heart I've been starting to wonder what it takes to get through? i have to stick with you being without you i couldn't imagine it's to close to the heart i couldn't stand it if it broke apart you have to believe in you and me I'm keeping my promise do you believe? I'm here for you when everything goes wrong ans seems so hard know that i am by your side i can be your guide there are no ifs buts or maybes I'm with you baby believe in you and me why cant you see? I've been here from the start no one can tear us apart ill be here tomorrow I'm here to follow ill love you forever tell death do us part. -AJ

Selingan ketika tgh biol..

maafkan ku. hati ini masih kedekut dan ego untuk menyatakan yg sebenarnya...biarpun jalan2 bahagia sudah terbuka, berikan aku sedikit masa..spya terkeluar dr tekanan masa sebegini. peritnya..nak stay up, kne tggu the 2 kids tdo dlu baru leh susun code. biasa depa tdo lwt gak. time bukak lektop, time tu la mai nak serbu nk tonton otromen tiga! time dak2 dh tdo lak, time tu gk nk kne lyn somebody. somebody bkn x phm, tp ats dsr caring or something like missing ..whateva..x larat nk pikio. tu psl la aku mls nk de commitment lelebey. patutla org bz salu wat statement; " xde msa nk bercinta." n x ramai y ley sabo dgn psgn yg focus on kje scra ekkstrem. bkn sengaja ekstrem tp terpaksa ekstrem. really sorry sbb kat workstation pon, x tertoleh n terlayan sesiapa.

Lately..

x teruja sgt. x dpt menjiwai pun. sbb penat sgt. bnyk hal yg i xleh nk wat xtau. bilamana sis nor mengejar due, keje aku pun sama. sama2 due on 22hb 4 08. Dgn ihsan Ya Rabbi memberi kekuatan, dpt la aku tempuhi dgn sebaik mungkin. Walau pun kesihatan agk terjejas dan mendapat kejutan ttg kemerosotan kesihatan aku. Ingtkan biasa2 je. Tak sangka dapat simptin2 tersebut. Patutla aku alami batuk yang teruk dan menyeksakan. Bukan batuk shaja tapi disertai muntah. Sedikit kekuatan yang Allah berikan ni la aku dpt teruskan berjaga malam till 3,4 malahan sehingga 5pg utk siapkan system scara berperingkat. hampir setiap malam terpaksa bersengkang mata. berhadapan dugaan dgn 2 kids yg setiap masa memerlukan perhatian, mmg menguji kemahiran aku menjelang masa2 akn dtg. dalam kesibukan yg menggila, dtgla arus yang amat hebat namun under control. Semuanya ats kehendak Yang Maha Esa. Berpegang pd itu, aku masih mampu bertenang.

Tangga - Kesempatan Kedua

Lagu ni termain dlm 1 blog cinta. Enak sungguh dinikmati oleh telinga guwe. tangkap cinta trus sama lagu ni. Kini ku sesali nyata cintamu kasih tak sempat terbaca hatiku malah terabai olehku lelah ku sembunyi

tutupi maksud hati yang justru hidup karenamu dan bisa mati tanpamu

reff: andai saja aku masih punya kesempatan kedua pasti akan ku hapuskan lukamu menjagamu, memberimu segenap cinta

ku sadari tak selayaknya selalu penuh kecewa kau lebih pantas bahagia bahagia karena cintaku

repeat reff

kau bawa bersamamu sebelah hatiku separuh jiwaku yang mampu sempurnakan aku

repeat reff [2x]

Survey

(1) Adakah anda berdua mempunyai semangat pergaulan yang sama atau hampir sama? [Ya]

(2) Adakah anda berdua mempunyai sikap yang sama terhadap nilai-nilai hidup yang luhur, juga sama-sama bersikap lapang fikiran? [Ya]

(3) Adakah tiap-tiap seorang dari anda berdua ini saling hormat menghormati dan berpuas hati terhadap pekerjaan masing-masing? [Ya]

(4) Adakah bakal tunang anda itu sudah matang umurnya? [Ya]

(5) Adakah bakal tunang anda itu terkenal dalam kalangan sahabat temannya sebagai seorang yang amanah, jujur dan tidak selalu menguzurkan diri? [Ya]

(6) Adakah anda berdua sudah lama berkenalan?

(7) Selama perkenalan anda degannya pernahkah terjadi sesuatu yang mengeruhkan perhubungan anda berdua? [Ya]

( 8) Adakah si dia itu seorang yang tidak meninggalkan solatnya? [Ya]

(9) Adakah rancangan perkahwinan anda berdua ini dipersetujui oleh keluarga kedua belah pihak? [Ya]

(10) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang patuh kepada kewajipan-kewajipan agamanya? [Ya]

(11) Adakah bakal tunang anda seorang yang bukan kaki muzik dan bukan juga kaki rockers ? [Ya]

(12) Adakah anda sudah memikirkan semasak-masaknya mengenai pilihan anda tersebut atau lebih didorong oleh nafsu? [Ya]

(13) Adakah bakal tunang anda itu mempunyai perhubungan yang rukun damai dengan keluarganya? [Ya]

(14) Adakah bakal tunang anda itu bukan merupakan kaki pokai atau pemboros?

(15) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang mudah cemburu dan syak wasangka?

(16) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang bertabiat tenang dan damai walaupun anda sendiri seorang yang pemanas dan perungus? [Ya]

(17) Adakah anda berdua mempunyai pengetahuan dan pengertian yang wajar tentang kehidupan berumahtangga? [Ya]

(18) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang sederhana tabiatnya dan tidak termasuk dalam golongan kaki motor dan kaki perempuan? [Ya]

(19) Adakah bakal tunang anda itu boleh memberikan didikan agama kepada anak-anak anda nanti? [Ya]

(20) Dan yang penting sudahkah anda sembahyang sunat istikharah untuk menentukan pilihan anda itu baik untuk anda dan agama anda? [Ya]

Kalau tiap-tiap seorang dari anda berdua dapat menjawab dengan Ya sebanyak 16 atau lebih dari pertanyaan-pertanyaan di atas, maka itu membuktikan bahawa perkahwinan anda berdua akan berlangsung dalam kebahagiaan dan kejayaan. Kalau anda dapat menjawab Ya kurang dari 15 pertanyaan, maka perkahwinan anda mungkin berjaya, tetapi banyak menghadapi gelombang-gelombang yang pahit. Sebaliknya kalau jawapan-jawapan Ya itu tidak sampai sepuluh, maka perkahwinan anda sukar bertemu kerukunan dan kedamaian

From: Somebody

Dear lovely Somebody is thinking of you. Somebody is caring about you. Somebody misses you. Somebody wants to talk to you. Somebody is very proud of you. Somebody wishes you were here. Somebody needs you to have faith in them. Somebody trusts you. Somebody hears a song that reminds them of you. Somebody hopes everything turns out great for you. Somebody wants you to know they are there for you. Somebody can't wait to see you. Somebody loves you for who you are. Somebody wants you to be happy. Somebody sends you a smile!

Kenali hati, cinta lelaki

Romantis

Dalam persahabatan, segelintir pendapat mengatakan bergaul dengan lelaki sebenarnya lebih mudah berbanding bersahabat dengan golongan Hawa. Mungkin kerana lelaki itu sifatnya mudah bertolak ansur, lebih telus dalam persahabatan atau lebih berterus-terang dan tidak menyimpan perasaan terhadap sesuatu perkara.

Namun dalam soal cinta dan perhubungan serius yang menyangkut soal hati, bagaimana? Seperti kata ahli sosial, jika anda pandai menelusuri hati lelaki, sebenarnya jalan menuju kebahagiaan lebih mudah.

Jika anda ingin mencari cinta sejati, anda sendiri harus mengenali hati dan keperibadian mereka supaya hubungan itu lebih mudah. Berikut diperturunkan 14 perkara yang bersangkutan dengan golongan Adam supaya anda lebih peka mengenai beberapa perkara mengenali mereka.

Jika ia sesuai dijadikan panduan, terimalah ia dengan hati terbuka. Jika sebaliknya, anggaplah ia sebagai pengisi bahan bacaan anda di masa terluang.

1. Jika anda bertanya lelaki: “Adakah anda cintakan saya?” selepas setahun perhubungan, mereka akan menjawab “Ya, saya cintakan awak”.

Tetapi hakikatnya, mereka masih ada beberapa jawapan lain untuk soalan itu seperti A. “Ya, rasa-rasanyalah” B. “Mestikah saya berkata begitu supaya anda rasa senang hati?” C. “Bergantunglah apa maksud cinta pada pandangan awak” D. “Penting sangatkah?” dan E. “Siapa, saya?”

2. Anda tidak perlu meminta pendapat jujur mengenai diri anda dan anda tidak payah minta dia memberi pujian anda kekasihnya atau gadis paling menarik di dunia ini. Ini kerana apabila terlihat perempuan cantik di hadapannya, dia mungkin merenung hingga terbeliak biji mata.

3. Ada sesetengah lelaki tidak suka aturan hidupnya dirancang kerana baginya, biarlah takdir yang menentukan. Keadaan jadi lebih teruk jika pasangan cuba merancang segala tindakannya. Jika lelaki pilihan anda tidak gemar kehidupannya ditentukan, kaji dulu tabiatnya sebelum anda mengutarakan sebarang cadangan.

4. Lelaki tidak suka dipaksa atau diubah.

5. Lelaki yang gemar merokok pasti mendapatkan habuannya sebatang dua setiap kali selepas makan.

6. Setiap kali anda marah atau naik angin dengan si dia, dalam fikirannya lebih cenderung memikirkan: “Oh, dia ini pasti datang bulan.” sedangkan lelaki tidak sedar dirinya dimarahi kerana perangai atau tingkah lakunya sendiri yang menyakitkan hati.

7. Lelaki tidak berapa suka membincangkan isu pertengkaran dengan pasangannya. Jika dia mahu duduk berbincang, ia hanya sebentar dan dengan segera mahu menutup perbincangan. Beberapa hari berikutnya, dia akan buat-buat lupa.

8. Ada tiga perkara yang boleh membuat lelaki tertekan iaitu duit, kuasa dan seks.

9. Jangan buat lawak bodoh mengenai lelaki di hadapan kawan atau keluarganya. Ada lelaki cepat tersinggung dan menganggap ia satu penghinaan besar malah mungkin satu percubaan mensabotaj nama baiknya.

10. Lelaki cuma suka lafazkan ‘I love you’ pada peringkat awal perhubungan. Apabila perhubungan sudah menjadi semakin intim lelaki lupa untuk mengucapkannya semula sehingga wanita yang terpaksa memberi 10,000 jenis isyarat supaya dia tidak lupa dia masih dan perlu mencintai si wanita.

11. Lelaki suka jika pasangannya bergaya cantik, popular dan menarik perhatian waktu berjalan bersama. Tetapi jika ada lelaki lain yang tertarik dengan teman wanitanya, dia akan menyalahkan wanita dulu kerana katanya “Awak yang kuat melayan”.

12. Jangan kritik muzik, kereta, pasukan bola, motosikal, topi keledar atau apa saja yang menjadi kegemaran mereka.

13. Jangan kritik cara mereka berpakaian, menyapu gel rambut atau menyikat rambut.

14. Lelaki tidak suka diberikan tekanan pada fasa awal perhubungan. Jika dia melarikan diri apabila terserempak dengan keluarga atau sahabat handai anda, maafkanlah dia kerana dia sebenarnya masih belum yakin sepenuhnya.

Petanda Jodoh

SETIAP makhluk diciptakan berpasangan dan jangan bersedih jika anda masih sendirian, belum bertemu pasangan bersesuaian.

Jika baru memulakan persahabatan dengan seseorang, tiba-tiba telefon berdering dan menerima panggilan daripada si dia, apakah itu dianggap satu kebetulan? Dua manusia yang berasa diri mereka bagaikan ada jodoh, pasti memiliki ikatan emosi, kerohanian dan fizikal antara kedua-duanya. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suara, sudah dirasa getaran dan seolah-olah ingin terus bersamanya. Benarkah begitu?

Apakah petanda lainnya si dia itu jodoh kita atau sebaliknya? Barangkali petanda berikut boleh dijadikan panduan.

- Rahsia sepasang kekasih memiliki usia hubungan yang panjang adalah adanya sikap saling bekerjasama. Anda dan dia selalu dapat saling membantu dalam urusan remeh atau besar.

Paling penting adalah anda berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan bersama-sama. Semuanya terasa amat menyenangkan meskipun tanpa membabitkan orang lain. Adakah ia berlaku pada diri anda?

Jika ya, selamat kerana ada harapan si dia calon pendamping hidup anda.

- Salah satu kriteria yang menentukan sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan anda. Cuba perhatikan gerak-gerinya, cara berpakaian, gaya rambut, cara berbicara serta tawanya. Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuat-buat? Jika tidak, maaf kemungkinan besar dia bukan jodoh anda.

- Adanya deria batiniah seolah dapat dibaca oleh si dia? Apabila anda atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaan antara satu sama lain pada situasi tertentu, mungkin dialah kebahagiaan yang dicari.

- Bersamanya dapat membuatkan perasaan menjadi tenang, selesa dan tanpa rasa tekanan yang membebankan. Berjam-jam bersamanya malah setiap waktu dan setiap hari langsung tidak mencetus rasa bosan, itulah petanda anda berdua kelak akan saling terikat.

- Dia sering di sisi dalam apa saja situasi. Dia juga sering memahami suka duka yang anda alami. Percayalah, pasangan yang mempunyai jodoh pasti tidak takut mengalami pasang surut dan suka duka saat bersama.

Ingat kembali, adakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala anda dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi anda terganggu? Dia tahu keadaannya waktu anda sakit? Jika ya, tidak salah lagi, dialah orangnya.

- Dia tidak terlalu peduli dengan masa lalu keluarga anda, juga tidak peduli masa lalu anda bersama kekasih terdahulu. Dia juga tidak malu-malu menceritakan masa lalunya. Nah, jika begitu ini bererti dia sudah siap menerima anda seadanya.

- Setiap orang pasti memiliki kekurangan dan anda tidak malu memperlihatkannya pada si dia. Si dia pula tidak segan menceritakan kelemahan dan kekurangannya pada anda. Anda dan si dia barangkali memang ditakdirkan untuk bersama.

Petua Mengikat Kasih Sayang

Di sini, terdapat beberapa petua yang boleh dimanfaatkan bagi mengikat kasih sayang sesama pasangan.

Adalah sesuatu yang menyeronokkan apabila anda menyatakan hanya dia seorang saja anda cintai untuk selama-lamanya dan tidak akan ada duanya.

Paling menarik apabila sekali sekala anda mengirimkan kad ucapan yang dibuat sendiri.

Jangan tunggu sehingga hari jadinya atau pada hari kekasih, hari biasa juga anda boleh meluahkan perasaan cintamu padanya.

Setiap saat anda harus mengingatinya dalam sebarang pekerjaan yang anda lakukan.

Percayalah apabila anda mengingatinya, si dia juga pasti akan mengingati anda.

Sentiasa berkongsi rahsia dengannya. Si dia akan merasakan dirinya amat penting dalam hidup anda kerana dalam semua hal, anda tidak pernah berahsia dengannya.

Setiap kali si dia melakukan kesilapan jangan sesekali merendah-rendahkannya. Tugas anda adalah memberi sokongan kepadanya agar bangkit memperbaiki kesilapan, bukan membuatkan dia lebih rasa Jangan malu untuk beri mesej ataupun ucapkan sendiri padanya anda rindukan dia terutama apabila si dia tidak ada di samping anda walaupun sesaat.

Jangan terlampau berdandan sehingga membuatkan si dia bosan dengan anda.

Lelaki juga sukakan hadiah tetapi mereka tidak menunjukkannya, jadi apa kata yang perempuan sekali sekala berilah si dia hadiah walaupun hari jadinya lambat lagi.

Begitu jugalah dengan lelaki yang sememangnya sudah sedia maklum perempuan suka terima hadiah.

Berbunga-bunga hati bila anda beri hadiah kepadanya.

Janganlah rasa terlalu kecewa sekiranya si dia terlupa melakukan sesuatu yang kecil untuk anda.

Jangan bandingkan dirinya dengan sesiapa kerana si dia akan menganggap anda lebih suka orang lain selain dirinya.

Raikan hari jadinya dan lakukan kejutan dan sambutan yang berlainan setiap tahun.

Belajarlah membuat keputusan sendiri. Jangan sekadar menyerahkan kepadanya bulat-bulat untuk membuat keputusan.

Jangan selalu menganggap si dia boleh membaca semua yang ada dalam hati anda.

Belajarlah berterus terang. Setiap malam telefonlah si dia untuk mengucapkan selamat malam.

Jika dia membayar tiket wayang, apa salahnya anda pula yang membeli makanan dan minuman ringan.

Hargailah ‘privacynya’, jangan sesekali menceroboh membaca diarinya.

Sekiranya ada kelapangan, ajaklah si dia bercuti.

Jika anda mempunyai lesen memandu, janganlah biarkan hanya si dia saja yang memandu.

Tawarkanlah bantuan anda untuk membantunya memandu.

Tidaklah si dia rasa dirinya seperti seorang pemandu.

Berikan nama gelaran yang mesra tetapi anda berdua saja yang mengetahuinya.

Apabila berlaku perkara yang memalukan pada dirinya, berpura-puralah yang anda tidak mengetahuinya.

Schedule

31/3/08: Sign. 01/4/08: Started. 01/5/08: Teamwork. 05/5/08: Declaration.

LAgi c.i.n.t.a

Cinta Bukan Untuk Pengecut

Anda berkenalan dengan si dia dah dua tiga bulan.

Seorang yang menepati janji.Kalau dia kata akan telefon…dia pasti telefon.Kalau time `dating’ dia selalu datang awal dari anda,lewat mesti dia cakap dan alasannya amat munasabah.

Amat menghormati anda.Kawan-kawan anda pun suka kat dia,selesa.Kucing anda pun suka jugak kat dia.Segala ciri kekasih impian anda ada padanya.Anda memang rasa dialah lelaki pilihan dan idaman anda.

Tapi anda selalu juga tidur tak lena.Tangan kadang-kadang sejuk je.Kerja atau pelajaran tak dapat tumpuan sepenuh dari anda.Bila orang tanya, “Kekasih apa khabar? Bila nak kahwin?”

Anda Takut! Risau!

Apa kena dengan anda ni?

Takde apa pun sebenarnya.Anda berada di peringkat dalam sesuatu perhubungan di mana semuanya berjalan dengan baik, tapi sebahagian dari perasaan anda takut ia berakhir.Takut kalau tiba-tiba si dia terus berhenti dari telefon anda.Takut dan risau si dia “jumpa” kekasih hati lain.

Apa yang anda sedang lalui,perasaan takut ini adalah normal.Setiap kali si dia buat sesuatu yang anda suka,anda akan lebih sayang padanya.Setiap kali sayang ni bertambah… takut dan risau pun bertambah juga.

Anda takut kerana anda baru mengenali si dia,tak begitu kenal dia betul-betul…hati budinya…dan si dia sedang memegang “hati” anda di tangannya!

Macam-macam soalan ada dalam kepala anda.Dia ni memang hebat,idaman ramai wanita,bila-bila boleh dapat `girlfriend’…tapi kenapa tak kawin lagi? Macam-macam lagilah soalan timbul..

Anda rasa diri anda sedang menahan keinginan nak telefon `parents’ dia,adik-beradik,kawan-kawannya dari bertanya soalan tentang karektor si dia.

Tolong sedar dan Faham! Jatuh cinta bukan untuk mereka yang Pengecut!

Ia perlukan kekuatan,keyakinan diri dan sikap yang positif.

Anda akan `berminat’ untuk mendengar setiap patah perkataan dari rakan-rakan anda yang sangat teruja untuk memberi nasihat terhadap perhubungan anda.

Tapi JANGAN buat begitu.

Fikirkan perhubungan anda ini sebagai benih yang anda semai.Ia perlukan masa untuk tumbuh dan bergerak keluar dari dalam tanah ke atas bila bercambah,tapi setiap kali anda berbincang dengan pihak ketiga tentang perhubungan anda,anda sendiri yang mengorek benih tersebut keluar dari tanah,mengganggu proses semulajadinya.

Perhubungan anda tidak akan menjadi sesuatu yang berharga di antara anda berdua tetapi tajuk perbincangan dan spekulasi orang lain.Anda sendiri telah meragut misteri dan keindahannya.

Elakkan keinginan bertanya rakan-rakan, “Dia cakap macam ni la,apa kau fikir maksudnya ya?”.. Sebaliknya tanya si dia sendiri! Kalau si dia melakukan sesuatu yang buat anda tidak selesa, cakap padanya,maklumkan perasaan tidak selesa anda itu pada si dia. Simpan perhubungan hanya di antara anda dan dia.

Terima sikap “tengok apa akan jadi seterusnya”.

Ini pasti perlukan keberanian…tapi amat berbaloi. Berilah perhubungan anda ini cahaya matahari dan air serta baja yang layak baginya.

Hanya anda sahaja yang boleh menentukan si dia layak dan sesuai untuk anda.

Tolong percayakan diri anda untuk melakukannya.

10 Ciri Lelaki Kasanova

1. Di awal perkenalan, si dia menjadi insan yang paling mulus. Apa sahaja yang kamu mahu semuanya akan di penuhi. namun harus di ingat semua itu hanya mampu bertahan tidak lebih sebulan. Sedikit demi sedikit si dia akan menunjukkan taringnya

2. Sentiasa kemas dan perwatakannya seperti berada, tapi sebenarnya poket kosong. Kalau ada pun cuma untuk buat pelaburan memikat kamu di awal perkenalan kemudian duit kamu pulalah jadi mangsa

3. Lelaki kasanova tidak pernah patuh pada janji, tengok sahaja setiap kali kamu keluar dating. Siapa yang akan sampai dahulu.

4. Sering beri pelbagai alasan apabila kesilapannya dapat dikesan. Lebih jelas lagi dia juga sering mempersalahkan orang lain atas kesalahanya sendiri.

5. Mementingkan kekemasan diri dan pakaian yang dipilih juga bukan calang-calang jenama. Maklumlah nak memikat ramai mangsa.

6. Baru kenal tidak sampai seminggu sudah berani mahu sentuh-sentuh di bahagian yang sensitif. Sengaja mahu menggoda kamu untuk pergi lebih jauh.

7. Apabila keluar dengannya, sia selalu tunjuk macho depan kamu. Ada masanya dia akan menegur perempuan lain dengan ramah di depan kamu. Kononnya mahu buktikan pada kamu si dia tidak curang di belekang kamu. tetap dia memang peramah dengan semua orang.

8. Selepas sebulan berkawan, si dia berani minta wang untuk di pinjam. tanpa sengan silu si dia memintanya daripada kamu.. Ha… alasan yang diberikan untuk meminjam itu mmg konkrit dan silap-silap hari bulan kamu akan termakan dengan kata-kata manisnya.

9. Lelaki kasanova biasanya mempunyai paras rupa yang agak tampan sebab itulah perempuan muda cair dan jadi mangsa. jangan mudah percaya pada wajah tetapi percayalah pada hati.

10. Jarang bercerita tentang keluarganya apatah lagi mahui membawa kamu berjumpa ibu bapanya. Ini sememangnya perkara yang sering berlaku. tetapi harus di ingat juga ada kalanya mereka ada mengajak tetap ajak ajak ayam sahaja. Mulut kata ya dalam hati tidak.

Aku ingin bersama-samanya...

Ketika tunas ini tumbuh Serupa tubuh yang mengakar Setiap nafas yang terhembus Adalah kata Angan, debur dan emosi Bersatu dalam sebuah perpautan Tangan kita terikat Lidah kita menyatu Maka setiap apa yang terucap Adalah sabda pendita ratu Ah, luar itu pasir Luar itu debu Hanya angin yang meniup saja Lalu hilang tak ada Tapi kita tetap menari Menari cuma kita yang tau Jiwa ini tandus Bukan itu saja Bahkan akan kita bawa semua Kerna kita Adalah satu

Apa erti S.A.H.A.B.A.T

ANTARA kemanisan hidup ini apabila seseorang memiliki sahabat yang setia tanpa sebarang kepentingan. Namun hal yang seperti ini amat sukar untuk diperoleh di dunia ini, sekalipun ramai yang selalu mendakwa dia adalah sahabat setia kita. Kita tidak tahu sejauh manakah dakwaan itu sebelum adanya ujian yang sebenar.

Ramai yang pernah mendakwa sedemikian tetapi terbukti berbohong apabila ujian datang melanda. Bahkan banyak persahabatan dalam dunia ini pun terjadi di atas kepentingan tertentu. Maka tidak hairan jika ia akan berakhir disebabkan kepentingan tertentu jua. Bahkan ada persahabatan yang diasaskan di atas kejujuran namun berakhir disebabkan kepentingan.

Memiliki persahabatan yang jujur dalam erti kata sebenar adalah nikmat kehidupan. Namun ia sebenarnya sukar diperoleh secara meluas di alam maya ini melainkan dalam sejarah kehidupan golongan yang beriman dalam makna yang sebenar. Bahkan baginda Nabi s.a.w. menjamin bahawa sesiapa yang mempunyai sahabat tanpa kepentingan melainkan kerana Allah semata, maka dia akan mengecapi kemanisan iman. Sabda baginda: Tiga perkara sesiapa yang ada padanya maka dia mendapati kemanisan iman. (pertama) Hendaklah Allah dan rasul-Nya lebih dicintai mengatasi selain keduanya. (kedua) Hendaklah dia mencintai seseorang, tidak dia cintainya kecuali kerana Allah. (ketiga) Hendaklah dia benci untuk kembali kepada kekufuran seperti mana dia benci untuk dicampakkan ke dalam neraka (riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Manisnya tebu tidak dapat digambarkan oleh perkataan buat sesiapa yang tidak pernah merasanya. Manisnya iman, hanya pemiliknya dapat mengecapi kenikmatan dan kekhusyukannya. Dalam tiga ciri tersebut, baginda s.a.w. menyatakan bahawa dengan mencintai seseorang hanya kerana Allah, akan terasalah manisnya iman. Indahnya kemanisan iman hanya pemiliknya yang faham. Bagaimana mungkin kita dapat membina rasa cinta kepada seseorang kerana Allah semata?

Pastilah dek kita tahu hubungan dan kasih sayang kita kepadanya mendapat keredaan Allah. Mungkin kerana dia orang yang dekat kepada Allah, atau dia boleh menjadi faktor kita dapat mendekatkan diri kepada Allah. Apabila perasaan yang seperti itu terbina, kita akan dapat berasa nikmatnya perasaan cintakan seseorang kerana Allah. Hanya hubungan yang seperti itulah yang membuahkan kesetiaan dan kejujuran yang tidak mampu dibeli oleh pangkat, kedudukan dan harta.

Hubungan persahabatan seperti itu tidak ada di alam gelora manusia yang berkawan dengan seseorang kerana kepentingan atau kedudukan atau harta. Allah menyebut dalam al-Quran: (maksudnya) Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, tidaklah engkau dapat menyatupadukan di antara jantung hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatupadukan antara mereka. Sesungguhnya Dia Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana (surah al-Anfal: 63). Ia hanya wujud dalam alam persahabatan yang dibina atas nama iman dan Islam. Maka kita akan lihat kesetiaan antara para pejuang Islam yang ikhlas sepanjang sejarah penuh dengan ajaiban. Mereka hapuskan dalam diari hidup perkataan khianat, kebencian dan permusuhan dari belakang, lalu digantikan dengan “aku kasihkan engkau kerana Allah.” Kasih itu berkekalan semasa sahabatnya di puncak atau berada di bawah. Sama ada sahabatnya masih hidup, atau setelah meninggalkan dunia ini. Ini kerana tempat rujuk kasih mereka Maha Tinggi Lagi Tiada Kesudahan bagi-Nya, iaitu Allah s.w.t. Lihatlah sahabah Nabi s.a.w. Zaid bin al-Dathinah apabila dia ditangkap oleh pemimpin Quraisy yang menentang Nabi s.a.w. lalu dibawa untuk dibunuh dan Abu Sufyan – ketika itu belum menganut Islam- bertanya kepadanya: “Wahai Zaid, aku bertanya engkau dengan nama Allah, tidakkah engkau suka Muhammad berada di tempat engkau sekarang, kami pancung kepalanya, dan engkau berada di samping keluargamu.” Jawab Zaid: “Aku tidak suka Muhammad berada di mana dia berada sekarang, terkena duri sedangkan aku berada di samping keluargaku.” Kata Abu Sufyan: “Aku tidak pernah melihat seseorang mengasihi seseorang seperti kasihnya sahabat-sahabat Muhammad kepada Muhammad.” (Ibn Kathir, Al-Bidayah wa al-Nihayah, 4/75 Beirut: Dar al-Kutub al-‘Ilmiyyah). Ya! Kasih yang mengharapkan hanya ganjaran Allah. Inilah kasih para pejuang yang sebenar antara mereka.

Persahabatan kerana Allah, memberi tanpa minta diganti, menyokong tanpa minta disanjung, memuji tidak kerana budi, berkorban tanpa menuntut ganjaran. Namun semuanya hanya mengharapkan kurniaan Allah jua yang menjadi punca kecintaan dan kasih sayang itu mekar antara satu sama lain. Sudah pastilah persahabatan itu dibina atas kebenaran yang sentiasa tunduk dan patuh kepada titah Allah dan Rasul-Nya. Alangkah indahnya suasana ini. Justeru itu Allah memuji golongan Muhajirin dan Ansar lalu dirakam kasih sayang antara mereka dalam al-Quran: (maksudnya) Bagi golongan fakir yang berhijrah, yang mereka diusir dari kampung halaman dan harta benda mereka (kerana) mencari kurnia daripada Allah dan keredaan-Nya. Mereka menolong (agama) Allah dan Rasul-Nya. Mereka itulah orang-orang yang benar. Orang-orang yang telah mendiami kota (Madinah) dan telah beriman (Ansar) sebelum (kedatangan) mereka itu (Muhajirin), mereka mencintai orang berhijrah kepada mereka. Mereka tiada menaruh sebarang keinginan (balasan) dalam dada mereka terhadap apa- apa yang diberikan kepada Muhajirin. Mereka mengutamakan (orang-orang Muhajirin), atas diri mereka sendiri, sekalipun mereka juga memerlukan (apa yang mereka berikan itu). Dan siapa yang dipelihara dari kekikiran dirinya, mereka itulah orang- orang yang beruntung. Adapun orang- orang yang datang selepas mereka (Muhajirin dan Ansar), mereka berdoa: “Ya Tuhan kami, berilah keampunan kepada kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman lebih dahulu dari kami, dan janganlah Engkau membiarkan kedengkian dalam hati kami terhadap orang-orang yang beriman. Ya Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau Maha Penyantun lagi Maha Penyayang” (surah al-Hasyar 8-10). Hanya insan-insan yang seperti ini sahaja yang akan berasa manisnya perjuangan yang mereka bawa. Ini kerana mereka jelas matlamat yang hendak dituju dan jalan yang hendaklah dilalui. Bebas dari kepentingan diri, yang tinggal hanya kepentingan cita-cita yang suci. Maka tidak ada cerita jatuh-menjatuh antara mereka kerana jawatan dan pangkat. Sebaliknya, sering ingin memberi kerana matlamat mereka adalah keredaan Allah. Ia tidak dicapai dengan tumpas-menumpas sesama pejuang yang betul niat dan tujuannya. Sebaliknya keredaan itu dicapai dengan sering tolong- menolong kerana Allah. Jika itu tidak ada, perjuangan itu untuk dunia semata dan pasti dalamnya penuh kepahitan walaupun pada zahir ada harta dan kemewahan.

Dalam hadis Nabi s.a.w bersabda: Sesungguhnya dari kalangan hamba-hamba Allah adanya golongan yang mereka bukan para nabi, atau para syahid. Namun para nabi dan para syahid cemburu kepada mereka pada hari kiamat disebabkan kedudukan mereka di sisi Allah. Para sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah! Beritahulah kami siapakah mereka?” Jawab Nabi: “Mereka itu golongan yang cinta-mencintai dengan roh Allah, tanpa ada hubungan kekeluargaan dan bukan kerana harta yang diidamkan. Demi Allah, sesungguhnya wajah-wajah mereka adalah cahaya, mereka berada atas cahaya. Mereka tidak takut pada saat manusia ketakutan, mereka tidak berdukacita ketika manusia berdukacita.” Lalu baginda membaca ayat al-Quran: (maksudnya) Ketahuilah sesungguhnya wali-wali Allah tiada ketakutan untuk mereka dan tidak pula mereka berdukacita (hadis riwayat Abu Daud, dinilai sahih oleh al-Albani). Inilah golongan yang dilindungi Allah pada hari kiamat. Di dunia mereka mendapat kenikmatan persahabatan yang jujur dan ikhlas, di akhirat mereka dilindungi Allah. Nilai persahabatan bukan pada wang atau peluang yang diberi. Atau kedudukan dan kerusi yang disogokkan. Semua itu tiada erti, jika ‘ada udang di sebalik mi’. Sesungguhnya senyuman ikhlas seorang sahabat sejati, lebih bererti dari dunia dan segala isinya, sehingga Nabi s.a.w. menyebut: Senyumanmu buat wajah saudaramu itu adalah sedekah (riwayat al- Tirmizi, dinilai sahih oleh al-Albani).

Cerita

Kita selalu dengar cerita pengkhianatan sesama sahabat dalam perniagaan, pekerjaan dan politik. Mendengarnya sahaja amat memeritkan, apatah lagi jiwa yang mengalaminya. Amat rapuhnya persahabatan jika dibina di atas kepentingan diri masing-masing. Ditikam oleh musuh, tidak seperit pedihnya seperti ditikam oleh sahabat yang rapat. Dirompak oleh perompak tidak sekecewa ditipu oleh rakan yang dipercaya. Dijatuh oleh lawan tidak sedahsyat direbahkan oleh teman seperjuangan. Namun itu realiti dalam maya pada ini bagi hubungan sesama insan yang tidak dibina atas nama Tuhan. Jika ada pihak yang jujur dalam persahabatan, tetapi pengkhianatan berlaku bererti sama ada dia silap memilih teman, atau prinsip perjuangan. Maka dalam memilih sahabat, lihatlah hubungannya dengan Tuhan dan atas apa kita membina persahabatan dengannya.

Saya rasa dalam dunia perniagaan dan politik, persahabatan sejati amat sukar dicari. Bukan perniagaan atau politik itu kotor; kedua-duanya termasuk dalam ajaran Islam. Namun kedua bidang itu apabila tidak berpandukan ajaran Allah dan Rasul-Nya maka akan menjadi sangat rakus, biadab, penuh kepura-puraan, tidak berprinsip, tidak menghargai rakan dan taulan, bicara dan bahasanya penuh kemunafikan. Kepentingan diri masing-masing kadangkala bagai Tuhan yang disembah. Sanggup lakukan apa sahaja demi kepentingan diri, apa yang dia tidak akan lakukan jika perintah oleh Tuhan yang sebenar pun. Banyak perintah agama dia kata tidak mampu, namun jika ada kepentingan politik atau urus niaga lebih daripada itu dia sanggup lakukan. Firman Allah dalam surah al-Jathiah, ayat 23: (maksudnya): Bagaimana fikiranmu (Wahai Muhammad) terhadap orang yang menjadikan hawa nafsunya Tuhan (yang dipatuhinya), dan dia pula disesatkan oleh Allah kerana pengetahuan-Nya (tentang kekufuran mereka), dan ditutup pula atas pendengarannya dan jantungnya, serta diadakan lapisan penutup atas penglihatannya? Maka siapakah lagi yang dapat memberi hidayah petunjuk kepadanya sesudah Allah (menjadikannya berkeadaan demikian)? Oleh itu, mengapa kamu tidak mengingati?.

Betapa ramai orang politik yang dikelilingi para pengikutnya, lalu mereka hilang apabila kuasa tiada lagi. Pada hari dia berkuasa; semuanya menjerit dan memuja, seakan sanggup hidup dan mati bersama. Namun apabila dia tidak mampu lagi memberi harta, pangkat dan kedudukan, melintas pun belum tentu bersalaman. Telah banyak bukti hidup dan mati yang tidak dapat dihitung lagi. Bahkan ada yang sehingga mati tidak dikunjungi. Namun jika anda berharta, sehingga ke pusara ada yang masih tunjuk muka. Bukan kerana kenang jasa, tapi kenang apa yang boleh dipusaka.

Tanpa iman, tiada kasih sayang hakiki dalam persahabatan. Belum tentu ianya ikhlas dari hati sanubari. Mungkin diri anda atau perkara yang sama jika anda lakukan pada hari anda tiada kuasa atau harta, orang sama akan mencebik dan menghina anda. Tetapi dek penangan kuasa dan harta; rupa anda yang ‘biasa-biasa’ dikatakan lawa, pidato anda yang tidak sedap dikatakan hebat, pendapat anda yang kolot dikatakan maju, idea yang lapuk dikatakan bernas, pandangan yang lemah dikatakan berhikmah, penampilan yang tidak bermaya dikatakan bercahaya. Semuanya kerana ingin mengampu kuasa dan harta. Jika anda hidup dalam iklim sedemikian, percayalah persahabatan dan pengikut yang mendakwa setia semuanya bohong belaka. Anda hidup dalam alam khayalan seperti berkhayalnya seorang mabuk yang melihat wanita tua bagaikan gadis yang cantik menawan.

Carilah iman dan persahabatan atas dasar iman. Carilah prinsip perjuangan yang Allah reda, kita akan bertemu di sana sahabat-sahabat yang setia kerana Allah. Jika anda pernah merasai kemanisan iman dan persahabatan atas nama iman, anda akan tahu bahawa persahabatan palsu itu rasanya amat pahit dan meloyakan. Lebih mendukacitakan Allah berfirman: (maksudnya) Sahabat handai pada hari tersebut (kiamat) bermusuhan antara satu sama lain, kecuali golongan yang bertakwa (surah al-Zukhruf: 67). Ya, seperti di dunia mereka melepaskan diri apabila hilang kepentingan yang dicari, di akhirat mereka bermusuhan apabila melihat azab Tuhan yang terhasil dari dosa persahabatan dan pakatan yang pernah mereka lakukan di dunia. Oh! Di mana hendak dicari teman yang sejati? Ya! Carilah perjuangan yang berprinsip dan diredai Allah, di dataran itulah kalian akan temui teman sejati.

- - DR. MOHD. ASRI ZAINUL ABIDIN ialah Mufti Kerajaan Negeri Perlis.