2011 WIC Break fasting; Iftar

Looks like sepinggan ikan bakar untuk seorang tukang makan. Heaven. Alhamdulillah..
Usik2 Adib
Terima kaseh Adib atas senyuman anda ;)
"Tak bawak anak ker?"
"Anak?"
"Tinggal kat rumah ker"
"Ops! Belum ada anak lagi.."
"Eh, sorry salah org kot.."
Soalan itu bersesuaian dengan 2,3 orang staf lain.
Its ok..no heart feeling.

Saya juga tak terasa hati bila sesiapa bertanyakan psl rezeki anak..
"Belum ade isi ke?"
"Bila lagi nak ader 'adik'?"
Kami boleh jawab elok2 sambil senyum2 lagi.
Tapi bukan dalam bulan raya. Maaf.
Non-sense lah bagi yang bertanya tak bawak anak ker(time beraya). Oooo lom dpt ank ker?? Wey, kalo ade sure lah aku bawak kan..? Org budus je x bwk ank pegi beraya.


Taoi sangat terasa jika kata-kata diluahkan oleh seseorang yang kita memang tahu isi hatinya semacam je dengan kita. Ataupun seseorang tu ayat memang tak pernah nak tapis/fikir dulu.
Contohnya: "Bila lagi? Cepat2lah.."
Cepat nak gi mana yer? Ok, mayb saya orang yang rugi sebab tak dpt anak secepat kamu. Tapi kamu bukan pakar kewangan utk menentukan untung rugi hidup saya.
You'r talking about what u have while i don't.
Ape kata kamu ingatkan kekurangan diri kamu yang ketara sebelum menonjolkan kekurangan kami?


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
(QS. Al Baqarah 2:216)



Mak sedara saya pernah cadang jika nak ambil anak angkat. Sepupu saya kuis2 mak dia tanda jgn cakap macam tu. Saya tak rasa irritated pun. Bukan senang nak ambil sesuatu keputusan mcm tu. Kene kaji hukum hakamnya. Isu auratnya. Dan mcm2 risiko masa depan. Suami saya pon tak galakkan. Apatah lagi kami disahkan tidak mandul. Sedangkan orang yang mandul mampu pregnant jika Allah tetap mahu bagi dia rezeki.


On the way back home lps berbuka, we r talking to each other about other's kids, including my niece and nephew yg nakal dan menghiburkan.
"Abg, saya rasa nak anak juger....(mcm mereka)"
And the script goes on..

3 comments:

Anonymous said...

Adib : Sama-sama Cik Ida...;)

sweet tooth said...

Bukan senang nak decide untuk ambil anak angkat...banyak perkara yang nak kena fikir... terutama isu mahram & aurat. I agree.

Leeda said...

btl sweet tooth,kecuali kita mmg dh xde hrpn langsung utk mengandung,sdgkan Nabi Zakaria pon berdoa utk dikurniakan ank sendiri walaupun sdh tua dan isteri mandul..Allah Maha Besar..mlm td kwn baik saya tanye terasa hati x jika ade yg suggest spya ambik ank angkat..sy jwb depends on org yg suggest dan mood saya time tu..