Two step backward


Takkan nak cerita psl anak je kan? Berbulu telinga dengar. Tak kuasa mata membaca.

Undur sket. 
Undur lagi. 
OK, stop!

Dulu masa ttc saya tak de la nak mengeluh sangat pasal dugaan berttc. Hadap je la. Kalau mengeluh terlampau, maknanya kita tak redha, tak sabar. Allah kan ada sbg tempat mengadu. Malas nak mengeluh even dalam diari tertutup or terbuka. Tapi once dah ada anak, mula la terfikir macam2 perasaan pasal ttc. Tak sangka ye, entry psl ttc ader 21 post je berbanding psl kerja ada 25 post. Wah, entry psl kerja menang!

Orang yg ttc nak dilayan sbg ttcian ke eyh? Maknanya kalo org nak tanya kita psl anak kene pastikan ttcian xde dulu baru tanya? Orang yang ada anak boleh sembang dengan orang yg ada anak jer, org yg xde boleh cakap2 dgn org yg xde jer? Huh. Peliknya darjat. 

Saya dulu selama xde anak, tetiap hari duk tadah telinga org citer psl anak, ok jer. Kwn rapat dgn golongan mak2, ok jer. Kdg mmg la bosan tp xde la nak tunjuk sgt tak suka/terasa hati sampai nak buat orang yang cerita tu terasa kan.(haa kan dah pening, sapa yang patut terasa..hua3).haih.  Allah suh kita ttc sbb kita mampu n kuat, dan cuba utk lbh berfikiran positif jgn sampai nak putuskan hubungan antara yg ada anak n xde anak pulak.

Ampun maaf pada silent readers blog ni jika ada antara entry yang buat korang terasa. Saya tidak tulis blog untuk hentam orang. Tak pernah pasang niat untuk sakitkan hati siapa2. Tapi seandainya sebarang tindakan atau tulisan saya yang membuatkan korang terasa secara kebetulan, open your heart. Silap sendiri jika terlalu sensitif. Buat lah sesuatu untuk lebih berfikiran terbuka dan positif sebab orang yang positif, kesan usahanya lebih baik. Saya faham apa yang saya tulis sebab saya pun melalui fasa-fasa perit berusaha. Jangan heret orang lain untuk terjun dalam lembah duka kita sebaliknya bawak diri kita untuk sama2 tumpang kegembiraan orang lain, InsyaAllah hasilnya berlainan. - Eh! Ayat Dr.Muhaya ke ni? Bukan2 dia..nampak sama tapi bukan dia punya ayat.

Jika rasa berat sangat beban diduga, pandanglah golongan di bawah kita. Kalau kita dah kawen, bagaimana orang yang belum bertemu jodoh? Itulah cara saya pujuk hati. 

2 comments:

Anonymous said...

yep..honestly kdg2 ada jugak terasa..ramai yg dulu ttc, bila dah ada anak, mereka terus berubah 360 darjah..i'm not mention u, but mostly mcm tu..smometimes mmg terasa..thats why ttc lebih suka berbicara sesama ttc kot..
jgn terasa ye..just my two cents..

Leeda said...

apa maksud awak trs berubah 360 darjah? blh ulas sket x?

bg saya, KEHIDUPAN mrka sehari-hari mereka mmg sah2 dah brbh 360 degree bila ada ank. tipu lah kalo nk kata diorg x teruja dpt ank. xkan nak pretend sedih2 lg. nak2 kalo permata hti yg ditunggu tu bertahun-tahun lamanya.

it depends on how we carry our emotion. jgn terlalu negative sehingga memutuskan silaturrahim atau berpuak-puak. mcm saya, sblm ada ank, saya rpt je dgn gol mak. xde mslh pon. seronot jer. dah mmg lumrah diorg nak x nak akn cerita bab ank. kita yg xde ni ambik panduan je. esok2 Allah bg kita ank..kita mcm tu jgk.

cth: sblm ade ank kita suka upload gmbr ank sedara, esok2 ada ank, tipu lah kalo xnak upload gmbr ank sndri plk. isu ni mmg sgt sensitif. kalo blh x nak msg2 trsa hati. ckp slh, x ckp pon org xkan phm.

dlm kes saya, rsanya saya yg selalu mkn hati dgn org ttc. sampai 1 thp..sorry lah nk consider2 lg. penat nk jga hati org ttc, tp diorg x prnh sikit pon nk jaga hati saya yg bru dpt ank. semakin mengjengkelkan ader lah.

saya kagum sgt dgn ttcian 5-10 thn ke ats tp tetap bersikap positif. bergaul dengan semua org. hormon gembira akn meningkat. Mudah sikit nak lekat. Doa saya, org2 mcm ni tetap Allah akn bg apa yg mereka idamkan. InsyaAllah..amiin.