Perjalanan perjuangan saya dalam menyusu badan anak

Wah tajuk, tak hengat.

Item.
Setelah penat dan puas membanding-bandingkan banyak aspek(sambil2 diskas dgn kwn), akhirnya saya pilih Medela PISA (double pumping) dan my fren pilih Medela Swing. Sebelum tu dua2 aim FS. (Haaa! Nampak tak akhirnya? Kami tak suka meniru kehendak n keperluan hehe)


Beli dari web littlewhiz. Saya ni regular customer dia sbb bila shopping kat situ dpt point, so later on blh redeem dgn brg lain. Harga asal rm1799 tp on sale jd rm1399. Tak rugi pun melabur demi kesihatan anak di masa depan yang lebih gemilang dengan susu ibu, yeah! Kita bakorr semangat sket.
  • Proven to feel most like a baby
  • Proven to get more milk in less time
  • Proven to achieve faster milk ejection and faster milk flow
Ia ada 2 fasa suction. Slow n fast. Diorg dah kaji kot, ala2 baby isap pon macam tu;
  1. Stimulation Phase - when babies first go to breast, they suck fast and light to stimulate milk flow.
  2. Expression Phase - after milk flow or "let-down" starts, babies breastfeed with a slower, deeper suck, bringing out more milk faster.
*Salin dari web medela.

Tapi sebab gelojoh punya pasal, saya tak de la baik sangat nak guna slow phase tu. Bila suction pam automatic changed to slow phase, saya trs tuko ke fast. Ulang2 mcm tu la sampai dpt susu dlm masa yg cpt. Daaaah x sama dgn baby punya suction.

PISA vs FS

Bag.
Love the PISA bag. Sebab boleh sandang belakang. Perasan smart. Kalo bag FS ladies like giteww. Nanti x hensem lah kalo mister husband yang kelek. Gittu..

Misi.
Kalo tak renew semangat setiap hri jgn mimpilah..alamat bungkus la pam yg beli. (Tiba2 baca ni sambil leher jadi lembik )Kalau murah tak terasa sangat yo. Anyway thanx to tmahyati..my old fren yg sntiasa bg support spya jgn mengalah. My husband too. Kalo sblm beranak brlagak sgt kunun mmg dah azam nk fully bf. Bla smpai msa fuh bnyk bebeno cbrnnya.

Awal2 dlm pntang pam leh dpt penuh botol 5oz dlm msa 45 mnt. Skrg msk  2 blnbln  dah blh capai jumlah  tu dlm msa 15 mnt.. alhamdulillah buat pmbkr smngt. Malangnya dh x buat double pumping. Rugi pam. Sebab? Tgn sblh lg duk sibuk tulis blog.huhu...x pon duk wechat. Xpon duk keeking. atau googling. Kalo xbuat mcmtu knpem pam smbil tdo..susu tumpah ke mn..pam duk sdut benda lain..

Dengan tahap kesedara semakin bercambah(lepas join fb group Kump. ibu-ibu Menyusukan), saya dah giatkan double pumping. Sebab nak jimat masa. Lbh2 lg di ofc. Kalu dok, apa guna beli yang ada 2 corong yo.
  1. Hari pertama mula kerja, kemain bawak bag pam tapi dua2 corongnya tertinggal. 
  2. Hari ke2 keje, bawak 2 je storage bottle medela. Pam time lunch hour. Line clear blh pam dengan senang hati. Dapat dalam 2 botol penuh. Buat double pumping sbb nak cpt. Alhamdulillah ok la tu utk awal2 ni. Hopefully mommy jd semakin rajin. 
  3. Day 3 bawak 3 storage bottles, medela n pureen. Tu je yang available. Yang lain penuh dgn stok susu beku Qushayyi.
Komitmen.
Hati belum kering. Power Pumping pon belum buat. Kat ofc la kalo nak buat pun. Tapi sebab hati belum kering betul tu la, asyik teragak-agak je nak tinggalkan meja kerja yang tak de kerja sangat buat masa ni. Takut bos atau teammate tercari-cari nanti, bajet macam orang penting la sangat. Tak de orang nak cari sangat pun padahal. Akan diusahakan pam selang 3 jam;

  • 10.30am - masa berehat sebentar bersama kit kat, minum pagi
  • 1.30pm - lunch hour
  • 4.30pm - Asar time
Tengok pada masa2 tu, baek punya time. Dan saaaaangat sesuai. ESOK MESTI BUAT! Hari ni malu2 ayam.

Saya belum jadi sehebat mommies out there yang hati kering boleh pam dlm tnds shopping complex, dlm meeting room kat ofc, dan sebagainya.

Hasil tuaian kat office.
Basic travel storage Medela PISA

Biasanya kat office saya buat power pumping. Eh! Betul ke idok caranya. Senang cakap, buat gilir2. Susah sikit nak buat double pumping kat office walaupun pam dalam bilik solat, tapi risau/malu dengan staf yang lalu lalang nak g toilet.

Semoga berjaya stop fm betul2. Amiin...

Mood.
Betul la kot orang cakap emosi mempengaruhi production. Keje 'kelang' apa pun kan, kalo xde mood nak keje, pastu mesin banyak off daripada on, konpom la production menurun. Dah membebel tahap nak menyimpang ke lain.

Kesahnya. Semalam saya ada sikit rasa2 kejam iaitu MALAS nak pam. Perasaan(Niat) je pun. Tapi malam tu saya pum la jugak ikut rutin. Nah! susu tanak keluar. Pam punya pam cuma 2 hingga 4 oz je kot yang tubaikk. See! Jangan set your mind dengan perasaan2 negative tu semua. Think positive. Susah and sibuk mcmn pun, tangggungjawab tetap kne buat. Demi kesihatan zuriat kita kan. Kesihatan tu lah aset kekayaan paling best sebenarnya. Tapi, hari ni saya dah set susah mcmn pun saya nak pam jugak. Nak buat stok banyak2. Walaupun dugaan corong pam dua2 tu tertinggal lagi kat umah. Rupanya Allah permudahkan. Husband bawak saya balik untuk pam. Saya buat power pumpping dan Allah bagi 13 Oz. Ok la tu kan. Syukur. Tapi saya nak target 1 hari kene dapatkan sekurangnya 20 Oz. Hopefully tercapai.

Moral of the story, dalam semua perkara pun kalau awal2 kita dah set dalam kepala benda yang negative, kesan negative la yang kita akan dapat.

Untuk tambah mood nak buat pumping, kene la tambah benda2 alah ni;

Kaan? Berselera betul nak pam bila tengok storage bottle beratur dlm kotak Autumnz tu. Dapat pulak percuma storage bag 5 keping. Jaadi la tu kan. Sebenarnya harga jualan untuk 8 botol je kalau tak silap and dapat free 2 botol. Berbaloi-baloi.

Manis kan rupanya?

Lihatlah rupa sebenar kecantikan Lilac Sweeties ni memanggil-manggil mommy untuk rajin2 pamkan stok BM untuk Qushayyi.

Tak cukup dengan itu, mommy pun beli jgk Autumnz storage bag. Bukan apa, kalau dah malas sangat nak basuh2 botol2 tu, atau nak ubah selera bagi orang yang mudah bosan macam saya, nnt simpan susu dlm storage bag plk. Dengar kata, smpn dalam storage bag lbh menjimatkan ruang legar dlm peti sejuk beku.

Foremilk & Hindmilk
Ya Allah..kalau tak tau memang sedih sangat. Nasib baik terbaca. Nasib baik berusaha mengepam. Sebab bila bekerja, tak dapat menyusu secara aktif dan mengagalkan hindmilk keluar setiap kali menyusu

Foremilk - susu awal (bahagian depan breast - lbh cair)
Hindmilk - susu 'lewat' (belakang breast - lbh pekat, mengenyangkan)

Qushayyi!!! Mommy sayang kamu ketat-ketat!

* Entry dah edit2 beberapa kali hingga masa kejadian agak mengelirukan. Maaf.

1 comment:

Cik Puan Rara said...

hai leeda.best nya awak leh bf ag anak awak.hmm.

pasal perancang tu.thanks sbb ingatkan i xleh amik banyak kali.xtau lah leh menyebabkan kerapuhan tulang.huaaaa takut lah pulakkan.