Steamboat dlm erti kata lain Yong Tau Fu.
Bahan A:
Sup ayam. Rebus rangka ayam/ketulan ayam yg dipotng kecik2. Letak garam/perasa sket.
Kalau nak sedap, buatlah sup tu sptrmana anda buat utk makan dgn nasi ayam.
Bahan B:(Kuah/sos)
- Cili besar 8/10 biji(terpulang kepada hidangan)
- 2 ulas bawang putih
- Cuka 1/4 gelas kecik
- Gula halus 1/4 gelas kecik
- Air masak 1/2 gelas kecik
- Sos tiram 6 sudu besar teh
- Sos tomato 2 sudu
- Sos cili thai 2 sudu
- Sos sotong(jika suka, tapi saya tak suka ;( )
- Kacang tanah - yang telah digoreng dan ditumbuk kasar (untuk ditabur atas sos)
Bahan C:
- Fishball, meatball, lobster ball dan segala jenis ball yg anda mau
- Fishcake
- Udang
- Sotong
- Wan tan
- Fucuk
- Sosej
- Kangkung
- Tauhu keping
- Cendawan
- Sawi madu
- Masak kuah sup dahulu dalam periuk biasa. Reneh dalam dalam periuk elektrik besar@periuk khas utk steamboat. Tutup suis jika ia mendidih.
- Masukkan bahan C beberapa minit.
- Angkat untuk dimakan bersama bahan B iaitu sosnya.
- Selamat mencuba!
1 comment:
Owh.. steamboat tu Yong Tau Fu eh? Hehe, baru aku tahu, boleh tahan resepi steamboat nie. Nak kena cuba. Kalau letak gambar lagi mantop.
Post a Comment