Roti Jala

Assalamualaikum wbt..
Asalnya nak mencari resepi Mi Kari. Sebab MJ bwk blk sepupu kepada lala.Malu nk sebut nama dia. Sbb ader kaitan dgn manusia.
Tapi belek punya belek gugle, nak juga cuba resepi roti jala yg mn bks adunan dia dah berkurun beli. Ceh, hanya intro.

Malam ni baru jadi kenyataan.

Jupa sajer resepi pertama terus masuk dapur buat. Sebelum tu, salin dulu 3 resepi dalam buku kira2 kewangan peribadi. Sangat teruja nk bikin ni pasal tak berapa nak percaya ianya sangat senang. I mean, bahan2 biasa sajer. Mcm mahu bikin jemput2 alias cekodok bawang tuh.

Dan seperti biasa lumrah saya, mesti rasa penulis resepi tu x ikhlas. Sebabnya rasa mcm x cukup. Jadi saya + la sedikit garam + 'tok haji' sebagai perasa. Mn tau blh la makan begitu sajer sblm nk menjelang esok bikin kari ayam. Dan betulla, selagi x mencuba mmg x reti. Baru test menjala, adunan x tubik2 dr lobang2 acuan. Yennadey. + lg air. Kasi boleh lalu. Gagal. Mula lah terasa org yg setup mesin nk buat adunan ni sbnrnya x tau buat roti jala. Jadi, pusing punya pusing dapur, cri objek berlubang yg seswai. Gagal.

(Menaip sambil2 tunggu adunan masak)

Jadi, terus tapis bahan acuan td. Ye! tapis. Tidak dinyatakan dalam resepi pertama. Balik ke pangkal jalan rujuk resepi2 lain. Lebih telus dan lengkap.
Ye. Kene tapis sbb nnt biji2 gandum tak menghalang laluan adunan utk melalui lobang2 kecil td. Tambah air sehingga adunan blh melalui kesemua lubang acuan.
Practise make perfect.

(Menaip lagi sambil2 tunggu adunan masak.)

Mula2 mmg huduh. Bila dah banyak, blh nmpk pelbagai saiz roti jala yg terjadi. ;)
Rasanya sangat memuaskan hati sendiri. Ada rasa lemak2 manja gituh.
Sila jangan terburu-buru melipat roti jala dalam kuali sebelum ia masak. Sebab jika masak ia akan terangkat dengan sendirinya merelakan dirinya untuk dilipat. Jika terlebih masa, ia jd terlalu kering dan menipis. Memang semakin mudah untuk melipat namun rasa nikmat lemak2 manja tadi dah kureng.
Wah, telus tak saya cerita pasal resepi membuat roti jala?

Next trial: Cuba + susu segar/susu cair/susu tepung 4 sudu. Tujuan nk bg lemak2 manja jgk ;)

Moral of the story, sila jgn terlalu excited dan cari lah resepi yang lebih ikhlas.
Cewah! (Padahal x expert membuat kueh..;B )

Sambung. Kari Ayam.
Lepas taip perkataan kari ayam, perut trs berbunyi.
Cara-cara:
A. Kene mmati air ayam dulu sebelum menggulai.
-Potong ayam ikut saiz yang kita suka. Masukkan ke dalam periuk.
-Masukkan sedikit air.
-Masukkan bawang merah,bawang putih,halia yg tlh diblend.
-Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang,cengkih.
-Masukkan 2 sudu rempah kari, 1 sudu serbuk kunyit,cili boh.
-Masukkan asam keping, belacan, kerisik, garam, gula melaka(org tranung sebut 'nisan').
-Gaul semua bahan, masak atas api yang sesuai selama 15-20 minit.
-Last sekali baru la masukkan santan,susu cair.
-Last lg blh masukkan ubi kentang dan daun kari. OK selamat.

Sedia untuk dijamah - rezeki untuk sarapan pagi jumaat. 
2 keping roti jala sudah mengenyangkan. 


Kalau belum kenyang, makan nasi minyak. Dengan lauk yang sama. 

Jangan membazir. Boleh guna kangkung sebagai sayur tambahan. 

No comments: